Vesti

Ž.Joksimović: Reakcija na vesti Medija Centra, TV Puls-a i KIM-a

Prenosimo pismo koje je direktor novoformiranog kanala Radio televizije Kosovo na srpskom jeziku Žarko Joksimović uputio redakciji KIM radija povodom vesti koje smo objavljivali i prenosili poslednjih dana, a tiču se upravo njegovog imenovanja.
 • 22.09.2012
 • 20:52 h
 • izvor: KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1601
Ž.Joksimović: Reakcija na vesti Medija Centra, TV Puls-a i KIM-a
Žarko Joksimović (Foto KIM)

Tekst prenosimo u celosti i bez ispravki:

Poruka cuvarima medijskog polumraka Na Kosovu I Metohiji

   Ocito da je stratezima KIM radija stalo da Srbima u Pokrajini   buduca televizija I moje imenovanje za direktora srpskog kanala, predstave kao najveci problem    sa kojim se  suocavaju. Siguran sam da nije. U KIM-u misle da bi trebalo da bude, valjda zato I prenose tekst Medija centra Caglavica  objavljen na njihovom sajtu jos pre desetak dana, potom prilog TV Pulsa, inace skolski primer medijske manipulacije I kao slag na torti Izjavu Nina Brajovica,  “branitelja  interesa” “Medijske zajednice” I srpske zajednice na Kosovu I Metohiji.

   Pa, gospodo stratezi , posto smatrate za shodnim da prenosite tudje dusebriznistvo nad sudbinom Novog srpskog kanala, reci cu vam sta o tome mislim a vi prenesite kolegama iz TV Puls-a, posto su oni izgleda navikli da im, kao u ovom slucaju, posalju I tekst I izjave a da oni to samo procitaju I potpisu kao autori. Da su kojim slucajem autori priloga koji citirate na Vasem sajtu bili na sastanku sa koga izvestavaju, a nisu, predpostavljam da ne bi sebi dozvolili da izvlace recenice iz konteksta kako bi dokazali ono sto na sastanku nije receno. Nije receno, kao sto sugerise anonimni autor priloga, da je Zarko Joksimovic bio jedini kandidat na konkursu za direktora kanala, vec se mislilo na Anamari Repic, koja je, za razliku od mene, konkurisala za tu funkciju. A sto se mog citata tice vezanog za recenicu iz Sotrinog Filma Zona Zamfirova, citat jeste tacan ali bez pominjanja kraja recenice koji objasnjava zasto sam tu repliku iz filma pominjao. Pomenuo sam to kao najprecizniju ilustraciju onoga sto se ovih dana, nakon mog privremenog imenovanja za direktora srpskog kanala RTK 2, desava po raznim kancelarijama i u razgovorima sa predstavnicima ambasada u Pristini. Neki su novi kanal shvatili kao svoje pravo na one dve obecane rakije iz filma I sada bi da po svaku cenu sacuvaju to pravo, pa makar da Srbi I ne dobiju taj kanal.

  Podseticu kolege, koji ocito pate od amnezije, da sam se I sam borio za nezavisni srpski tv kanal ali sam svestan, kao I oni, da je u ovim okolnostima to nemoguca misija.  Zato vas sve pozivam da prihvatimo ono sto nam se nudi a da ne odustajemo od borbe za nezavisni kanal.  Smatram da posle trinaest godina bez televizije ovu priliku, ipak, treba iskoristiti I zapoceti sto pre sa realizacijom programa jer je interes zajednice nesto mnogo vise od privatnih interesa nas pojedinaca sa lokalnim tv stanicama I produkcijama.

    Sto se najavljene tuzbe tice, predlazem da se to ubrza kako bi javnost saznala da je imenovanje vd direktora uradjeno po zakonu a da nije u suprotnosti sa interesima zajednice, kako tvrdi kolega Brajovic. Za razliku od njega, predstavnici ICO-a su sproveli anketu medju gradjanima I dosli do nekih saznanja I u skladu sa njima predlozili kandidata za vd direktora.  

                                                                                    Zarko Joksimovic
      Ostale vesti

Na putu ka pravdi ključan je glas žrtava
Specijalizovana veća Kosova (SVK) imaju mandat da vode suđenja za teška krivična dela, uključujući ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu propisuje da se na suđenju čuje i glas žrtava i da one da ostvare svoja prava, piše u autorskom tekstu za RTV Kim sekretar Specijalizovanih veća Kosova dr Fidelma Donlon.
 • 28.08.2021
Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018