Vesti

Žilivode: EULEKS nije našao posmrtne ostatke nestalih Srba

EULEKS nije uspeo da nađe posmrtne ostatke tela kidnapovanih i nestalih Srba za koju se sumnjalo da se nalaze na lokaciji Žilivode, na kojoj je nedavno izbio požar, potvrdio KIM radiju Prenk Đetaj. Milorad Trifunović sumnja u rezultate pretrage.
 • 01.08.2012
 • 22:13 h
 • KIM
 • komentara:
 • pregleda: 1441
Žilivode: EULEKS nije našao posmrtne ostatke nestalih Srba
Žilivode kod Obilića (Foto arhiv KIM))

Predsednik vladine Komisije za nestala lica je najavljujući da će sutra biti završena pretraga terena u Žilivodama izjavio za KIM radio da istražitelji nisu pronašli ostatke nestalih i kidnapovanih Srba za koje se sumnjalo da se tu nalaze.

“Ništa nije nađeno u Žilivodama, sutra završavamo pretragu i informišemo medije o rezultatima pretrage”, kazao je Đetaj.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba na KiM Milorad Trifunović sumnja u rezultate pretrage zbog, kako je naveo, “svega što se izdešavalo, pa i nedavnog požara čiji uzrok nije poznat”.

"Nakon požara kopali su još tri dana i došli do zaključka da tamo nema ništa. Mi ne možemo da verujemo da je toliko sredstava, godina rada i truda uloženo i da na kraju ne bude ništa. Strašno sam nezadovoljan i ja i članovi udruženja. Sve ove godine UNMIK, a potom i EULEKS obmanjivali su nas, tvrdili su da se tamo nalaze tela 26 Srba, a među njima i 9 tela radnika kopa Belaćevac. Ogorčeni smo, toliko puta smo obmanujivani da više ne znamo u šta da verujemo”, kazao je Trifunović.
 
Trifunović je upitao gde se nalaze tela kidnapovanih i nestalih, ako nisu tamo i zašto su izgubljene ovolike godine za pretragu.

“Razočaran sam, ne mogu da verujem u to što su rekli, jer ako gospoda iz EULEKS-a tvrdi da nisu tamo, gde su onda, šta su oni radili svih ovih godina, zašto nisu preduzeli nešto da se sudbine kidnapovanih rasvetle, da li je politika umešala prste, da li velike sile vrše pritisak na nih? Neka nam neko kaže, jer bi smo i mi to voleli da znamo, mi to da istražimo ne možemo", rekao je Trifunović.

Pretraživanje na lokaciji Žilivode nekoliko puta je prekidano, a kao razlozi su navođeni loši vremenski uslovi i nepristupačnost terena na kome se obavljala pretraga.Ostale vesti

Nova kampanja nošenja maski – Budite pažljivi i slavite u krugu porodica
Nova kampanja u borbi protiv kovida-19, sa sloganom „Nosi masku #zarad“ počela je danas na Kosovu. U centru Prištine postavljena je velika zaštitna maska koja ukazuje da građani moraju da ih nose. Instaliran je i crveni ekran koji podseća da se glavni grad nalazi u takozvanoj crvenoj zoni rizika.
 • 18.12.2020
Privođenje zbog nasilja u porodici
Srbin iz Novog Brda, čiji identitet nije saopšten, priveden je zbog fizičkog napada na svoju suprugu, saopštila je Kosovska policija.
 • 07.05.2019
Brnabić: Zaštititi pravo na informisanje Srba na KiM
Premijerka Ana Brnabić razgovarala je telefonom s predstavnikom OEBS-a za slobodu medija Arlamom Dezirom o ugrožavanju osnovnih prava Srba koji žive na KiM.
 • 26.11.2018
Diković: Savest mi je čista
Ako Kosovo postane član Interpola mediji pišu da će krenuti “potera” za Srbima zbog ratnih zločina. Prvi na listi, prema pisanju mnogih, je general Diković.
 • 19.11.2018
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj potvrdio je da je šestoro turskih državljana deportovano u Tursku, bez njegovog znanja.
 • 31.03.2018
Pečenje rakije povod za druženje
Sezona pečenja rakije uveliko traje. Voćnjaci su ove godine zbog niskih temperatura pretrpeli veliku štetu i doneli slab ili nikakav prinos domaćinstvima.
 • 14.10.2017