Vesti
Zdravlje

Zemaj: Ukoliko dođe do drugog talasa, spremni smo

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj poručio je na konferenciji za medije "da je zdravstveni sistem Kosova spreman da odgovori na eventualni drugi talas koronavirusa".
Zemaj: Ukoliko dođe do drugog talasa, spremni smo
Sa današnje konferencije (Foto Kim)

Ministar je na pitanja novinarke RTV Kim o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na Kosovu i očekivanjima eventualnog drugog talasa kovida-19, kazao:

„Situacija je još uvek stabilna, ali to ne znači da je posao pred nama i medicinskim radnicima lak. Izveštaji iz prethodnih meseci daju nam pravi pregled. Kada su u pitanju pripreme za testove i lekove, za drugi talas ćemo biti spremni“, kazao je Zemaj.

On je govorio i o otvaranju granica sa Severnom Makedonijom.

„Verujemo da će na sutrašnjem sastanku njihove vlade uslovljenost PCR (Pi-Si-Ar) testom biti uklonjena i da ćemo preći na drugi nivo mera“, rekao je ministar zdravlja.

Međutim, kad su zemlje sa lošom epidemiološkom situacijom u pitanju, prilikom ulaska na Kosovo PCR test će još uvek biti neophodan.

„Žitelji zemalja u kojima je situacija sa koronavirsom pogoršana, neće moći da uđu na Kosovo bez testa. Čak i da uđu, sve osobe moraju da budu izolovane od 7 do 14 dana“, zaključio je Zemaj.

Prvobitno je bilo najavljeno da će današnjoj konferenciji u Ministarstvu zdravlja prisustvovati i premijer Kosova Avdulah Hoti, međutim, on je bio sprečen jer mu je, prema Zemajevim rečima, "iskrsao važan sastanak". 

Ministar je, u pratnji članova Borda za specijalizaciju, a povodom konkursa koji je pre dva meseca raspisan za 1.034 lekara specijalizanta u različitim oblastima medicine, prokomentarisao tok procesa i rekao da je broj zaintresovanih bio veliki pa je, shodno tome, i broj mesta za specijalizaciju povećan na 1.500, uključujući 70 mesta za učesnike iz Preševske doline.  

Zemaj je poručio da ne želi da lekari i medicinsko osoblje odlaze, već da na Kosovu trebaju da grade svoju budućnost.

„Ovim konkursom biće pokrivena neposredna potreba za lekarima, ne samo zbog pandemije koja nas je pogodila, već i zato da lekari ne odlaze u druge države”, naveo je on.Ostale vesti

U Srbiji potvrđeno 1.328 novozaraženih
U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeležen rekordan broj novih slučajeva koronavirusa 1.328. Preminulo je pet osoba, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.10.2020
Na Kosovu 281 novi slučaj koronavirusa
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, registrovan je još 281 novi slučaj zaraze koronavirusom. Preminula četiri lica.
  • 28.10.2020
Zemaj najavio pooštravanje mera u borbi protiv kovida-19
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj najavio je skoro pooštravanje mera za sprečavanje širenja infekcije koronavirusom.
  • 27.10.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene 1.053 osobe
U poslednja 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.053 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 5 pacijenata.
  • 27.10.2020
Na Kosovu tri smrtna slučaja, 197 novoobolelih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu, koronavirus je registrovan kod još 197 lica. Preminule tri osobe.
  • 27.10.2020
Na Kosovu 205 novoobolelih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta, koronavirus registrovan kod  još 205 osoba. Potvrđena tri smrtna slučaja.
  • 26.10.2020