Vesti
Zdravlje

Zemaj najavljuje pooštravanje epidemioloških mera na Kosovu

Ministar zdravlja u kosovskoj vladi, Armend Zemaj, prilikom posete Univerzitetko-kliničkom centru (UKC) u Prištini je istakao da se poslednjih dana beleži povećan broj obolelih od Kovida-19 i naveo da će Vlada pooštriti mere u cilju suzbijanja i širenja koronavirusa.

Zemaj najavljuje pooštravanje epidemioloških mera na Kosovu
Armend Zemaj na konferenciji (Foto Lajmi)

On je ukazao da 31. jula, na dan Bajrama, građani i ugostiteljski objekti nisu poštovali mere, odnosno ograničeno radno vreme.

"Sa terena sam dobijao informacije od terenskih inspektora, ali i hiljade poruka od zabrinutih građana, da se u većini gradova na Kosovu ljudi okupljaju i ne poštuju mere. U ovoj situaciji smo prinuđeni da pooštrimo mere", rekao je Zemaj.

On je istakao da zdravstveni sistem jedva uspeva da upravlja trenutnom situacijom i da neće dozvoliti da se situacija sa Kovidom-19 dodatno pogorša.

Podsetimo, kosovska vlada 28. jula je usvojila novi paket mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Tako je u gradovima sa velikim brojem inficiranih osoba, uključujući i Prištinu, zabranjeno kretanje građana od 22.30 naveče do 5 sati ujutru, a u istom vremenskom periodu je na celoj teritoriji zabranjen i rad ugostiteljskih objekata.

U četiri opštine na severu Kosova, na snazi je zabrana kretanja od 21 do 5 časova ujutru.

Jedna od mera je obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metra.

 Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020