Vesti
Zdravlje

„Zdravstvo nam propada, nemamo lekare, a narod sve plaća privatno“

„Zdravstvo nam propada, za godinu ili dve nećemo imati kadrova“, kazao je danas na sednici SO Gračanica dr Ratko Perenić, inače odbornik u lokalnom parlamentu. Njegov kolega, hirurg dr Dragan Perić kazao je da država treba više da ulaže u zdravstveni sistem, dok je odbornik Vidak Ristović rekao da su lokalni zvaničnici najveći krivci za loše uslove u bolnicama.
„Zdravstvo nam propada, nemamo lekare, a narod sve plaća privatno“
Odbornici u SO Gračanica - dr Perenić, dr Perić i Ristović (Foto Kim)

Na sednici SO Gračanica danas se raspravljalo o više tema, međutim, situacija u zdravstvu, koja inače nije bila na dnevnom redu, izazvala je najveću pažnju.

Dugogodišnji lekar na Ginekologiji KBC-a Priština dr Ratko Perenić, inače odbornik Srpske liste, istakao je probleme sa kojima se zdravstveni radnici, ali i pacijenti suočavaju u opštini Gračanica. Govorio je i o neadekvatnim uslovima u bolnici i nedostatku osnovnih dijagnostičkih aparata.

„Hajde sada odvedite nekog svog pacijenta na Hirurgiju, da vidimo da li će moći da mu se pruži adekvatna hirurška intervencija. Sad, ovog trenutka. Ljudi, o tome vam pričam. Ja sam već jednom rekao – zdravstvo je onakvo kakvo smo ga doneli iz Prištine ovde, na tom je nivou. Nemamo CT apart. Moli Perić (hirurg) za jedan CT (skener). Ne možete da me ubedite da ne može da se dobije. Naš narod ide odavde, tako bolesni, idu i plaćaju sve to privatno u Prištini“, kazao je dr Perenić, dok je njegov kolega dr Perić dodao da ti rezultati koje pacijenti donose često nisu tačni.

On je dodao da strahuje da za godinu ili dve više neće biti lekara koji će lečiti narod na centralnom Kosovu.

„Videćete za godinu, dve neće imati kadra to da gleda i da radi. Nije lako dobiti dobrog doktora, a nama to treba ovde. U Nišu je lako naći dobrog doktora, u Beogradu još lakše, odete i platite, a ovde i da hoćete da platite - nemate kome“, kaže dr Perenić.

On je i danas podsetio da je još na početku svog odborničkog mandata predložio Odeljenju za zdravstvo opštine Gračanica mere za očuvanje zdravstva, ali da nadležni „prstom nisu mrdnuli“. Perenić je i na prošloj sednici SO Gračanica upozorio na lošu situaciju u zdravstvu, navodeći da je za sekundarno zdravstvo izdvojeno samo 50 hiljada evra, dok jedan aparat košta 70 hiljada.

Svestan je, kaže, da će zbog ovoga što je danas ponovo rekao snositi posledice i da je već dobijao upozorenja telefonom „da previše priča“. Nije hteo da kaže od koga je dobio ta upozorenja, ali je poručio:

„Neće moći da me ućutkaju, mogu i otkaz da mi daju“, kazao je.

Istakao je da jedino država Srbija pomaže lekarima i zdravstvu na Kosovu, i da bi bez te podrške odavno sve propalo. Sa Perenićem se složio njegov kolega hirurg Dragan Perić. Međutim, on je takođe naveo da su potrebna ulaganja.

„Dr Perić je ukazao na neke činjenice koje su istinite. Trebalo bi što više da se ulaže u sekundarno zdravstvo koje imamo, jer nemamo neke vidove tercijalnog zdravstva. Stvarno, svaki dan nam je sve teže i teže, trebalo bi država da ulaže u naše zdravstvo. Imamo samo neku verbalnu, nemamo stvarnu podršku. I, recimo, da ne menjamo stalno direktore“, kazao je odbornik Srpske liste dr Dragan Perić.

Odbornik PDS-a Vidak Ristović kazao je da je najveća greška što se dobijeni novac iz Republike Srbije ne servisira tamo gde treba i da su za to najodgovrnije „usijane glave“ i „sujetni“ lokalni zvaničnici koji položaj na kojem se nalaze smatraju svojom „dedovinom“.

Ristović je kritikovao predstavnike vlasti što u Krizni štab za borbu protiv kovida-19 nisu uvrstili nijedno od troje dugogodišnjih lekara odbornika u SO Gračanica.

„Od 1999. godine oni su u nemogućim uslovima bili servis građana. Neka zovu mene, zašto zovu Ratka i odsek zdravstva, zašto diraju ljude. Strašno, čovek je biran na otvorenoj listi, a sada ga neko proziva“, rekao je Ristović komentarišući „upozorenja“ dr Pereniću.

Vidak Ristović je na ovoj sednici zatražio pravdu za Milana Radoičića koji se nalazi u bekstvu kao jedan od osumnjičenih za organizaciju ubistva Olivera Ivanovića, a lokalne predstavnike u Gračanici kritikovao što mu ne pružaju podršku, iako ih je, kako je naveo, "sve upravo on postavio na položaje".

„Zašto neko od tih lokalnih zvaničnika iz svih klanova ne podigne glas za postupke koji se vode za ubistvo Olivera Ivanovića, za nevine ljude koji čame u zatvorima, za čoveka koji je proteran - Milana Radoičića. Zašto neko ne kaže? Sve ih je postavio, sve benefite im je dao. Ne bore se za to, ali se bore protiv 18 odbornika ovde i toga šta će ko da kaže“, rekao je Ristović.

Odgovore na pitanja vezana za situaciju u zdravstvenim ustanovama u Gračanici, do objavljivanja ove vesti nismo mogli da dobijemo u Opštinskom odeljenju zdravstvo.

Podsetimo, Kliničko-bolnički centar Priština je 1999. godine izmešten u Gračanicu, a njegove pojedine klinike smeštene su u kontejnere, kako u Gračanici, tako i u Lapljem Selu. Lokalni zvaničnici, ali i predstavnici države Srbije, godinama obećavaju izgradnju bolnice do čega još nije došlo. Prilikom posete Kosovskoj Mitrovici 9. septembra 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je velika ulaganja Vlade u srpske sredine na Kosovu i Metohiji. Među njima je i investicija u izgradnju nove zgrade Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, za šta će biti izdvojeno, kako je tada rekao, 2 miliona evra.

U novembru iste godine, direktor KBC-a Bratislav Lazić rekao je da je projekat izgradnje KBC-a u "fazi pravne realizacije".

Početkom ove godine, zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović kazao je da će gradnja bolnice u Gračanici početi do kraja godine.

Lazić: Sukobom argumenata da dođemo do istine

Direktor KBC Priština u Gračanici dr Bratislav Lazić kaže da nije upoznat sa pretnjama doktoru Ratku Pereniću.

"To sada prvi put čujem. Ja volim da o takvim stvarima razgovaramo argumentovano. Ukoliko je takva informacija potekla od nekog od odbornika, ljudi koji aktivno učestvuju u vođenju politike u našoj opštini, ako je reč o doktorima koji su odbornici, ako misle da postoje ozbiljni problemi... ja tvrdim da ih nema, treba da se obrate na jedan argumentovan način i da sukobom argumenata dođemo do prave istine. Ja ovakve konstatacije ne prihvatam. Savršeno dobro znam kako funkcioniše ustanova a i uostalom svi to znaju", kaže Lazić.

Bratislav Lazić ne vidi kao problem ni činjenicu da Bolnica nema CT dijagnostički aparat.

"CT aparat u Republici Srbiji nema mnogo ustanova. Komjuterizovana tomografija je jedna izuzetno skupa dijagnostička procedura i ona se uvek od strane Ministarstva (zdravlja) opredeljuje na jedan izuzetno racionalan način u skladu sa potrebama. CT aparat mi nemamo ali ga posedujemo u Kosovskoj Mitrovici, tako da uvek kada postoji potreba za dodatnom dijagnostikom mi tu proceduru možemo vrlo uspešno da sprovodimo i sprovodimo je onako to i treba da bude", rekao je direktor KBC odgovarajući na pitanja novinara posle dodele rendgen aparata ovoj ustanovi od strane predstavnice Kancelarije za KiM.Ostale vesti

U Srbiji 1.839 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 20 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.944.
  • 27.01.2021
Na Kosovu preminulo još osam osoba
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.479, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 27.01.2021
OG: Još četiri osobe pozitivne na kovid-19

Na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod još četiri osobe, a povećava se i broj hospitalizovanih, saopšteno je iz Kriznog štaba.

  • 27.01.2021
U Srbiji 2.080 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 19 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.924.
  • 26.01.2021
Na Kosovu 288 novozaraženih
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još pet osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.471, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 26.01.2021
U pećkoj bolnici leči se 61 pacijent od kovida, 8 je u teškom stanju
Na bolničkom lečenju u Peći trenutno se leči 61 pacijent od kovida-19, od kojih su 42 pacijenta na terapiji kiseonikom, dok je 8 u kritičnom stanju, javlja Kosovapress.
  • 26.01.2021