Vesti
Zdravlje

"Zajednička saradnja u borbi protiv koronavirusa"

Kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pozvali su građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv koronavirusa.
Infektivna klinika (Foto Klan Kosova)

Na zajedničkom obraćanju javnosti, Jevtić se zahvalio kosovskom ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv ovog izazova.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

On je pozvao sve građane na saradnju a u cilju zaštite javnog zdravlja na Kosovu i dodao da je vreme da se učvrsti interakcija sa svim opštinama.

Vitia je poručio građanima da sve sumnjive slučajeve prijave na broj telefona 038 200 80800 a na kojem mogu dobiti savete i podršku zdravstvenih stručnjaka u vezi kovid-19.

"Moramo zajedno raditi kako bi smo mogli da izvršimo testiranje i pomogli slučajevima i osobama sa simptomima u vašoj zajednici. U ovom teškom vremenu pandemije covid19 sa kojim se suočava čitav svet, mi koji živimo na Kosovu trebali bi smo više nego ikad biti zajedno i pomagati jedni drugima", kazao je ministar Vitia.

"Od vas smo udaljeni samo jedan telefonski poziv, zato vas molim da se zajedničkim snagama suočimo sa ovim izazovom", kazao je Vitia i pozvao na poštovanje pravila u zaštiti koronavirusa.

Na poštovanje stručnjaka iz medicinske sfere pozvao i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

On je kazao da je vrlo važno da se koriste sve dostupne usluge koje postoje i zahvalio se ministru Vitiji što izlazi u susret "na svaki naš zahtev i što takođe pokazuje da u ovim trenucima moramo zajedno da se izborimo sa ovim problemom".

"Ova bolest ne poznaje granice, ova bolest ne poznaje bilo kakve različitosti i napada sve ljude podjednako. Važno je i osnovno da pored toga što preventivno delujemo, prijavimo svaki simptom koji ukazuje na to da neko od nas potencijalno može da bude zaražen covidom 19. Kada na vreme prijavimo simptome, imamo mogućnost da na vreme se izborimo sa bolešću", kazao je Jevtić.

"Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć to učinite na način kako je rečeno", dodao je Jevtić.

Inače, analiza uzoraka iz srpskih sredina na Kosovu vrši se na Institutu za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" u Beogradu, a ove nedelje testiranje za pojedine slučajeve se vršilo i u Prištini na Kliničko univerzitetskom centru.

U srpskim sredinama na Kosovu do sad su zabeležena pet slučaja korona virusa, četiri na severu Kosova i jedan u opštini Gračanica u blizini Prištine. Jedna osoba iz Leposavića koja je obolela od kovid-19 preminula je u sredu. Tri slučaja testirana su u Beogradu a dva u Prištini.

Zdravstvene institucije u srpskim sredinama rade u sklopu sistema Srbije.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova su 30. marta za RSE izjavili kako Zdravstvene institucije Kosova nemaju mogućnosti da nadgledaju stanje sa koronavirusom u srpskim sredinama, zato što nadležne institucije iz tih sredina koje funkcionišu u srpskom sistemu ne obaveštavaju zvaničnu Prištinu o slučajevima pozitivnim na Kovid-19.Ostale vesti

Na Kosovu 13 novozaraženih, izlečene četiri osobe
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje, na Kosovu je Kovidom-19 inficirano još 13 osoba, dok su četiri osobe izlečene.
  • 02.06.2020
U Srbiji 24 nova slučaja, preminuo jedan pacijent
U Srbiji su, prema poslednjim podacima, registrovana 24 nova slučaja koronavirusa. Preminuo je jedan pacijent, saopšteno je na sajtu covid19.rs.
  • 02.06.2020
Nema novoobolelih na severu Kosova
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovid-19. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 02.06.2020
Na Kosovu 27 novih slučajeva koronavirusa
Na Kosovu je registrovano 27 novih slučajeva koronavirusa, saopštio je večeras Nacionalni institut za javno zdravlje. Od početka epidemije na Kosovu je 1.110 osoba obolelo od Kovida-19.
  • 01.06.2020
U Srbiji 18 novih slučajeva, preminula jedna osoba
U Srbiji je potvrđeno 18 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja. Takođe, jedna osoba je preminula od posledica Kovida-19.
  • 01.06.2020
Na severu Kosova bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan novooboleli od Kovid-19. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 01.06.2020