Vesti
Zdravlje

"Zajednička saradnja u borbi protiv koronavirusa"

Kosovski ministar zdravlja na dužnosti Arben Vitia i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić pozvali su građane da koriste sve dostupne usluge u borbi protiv koronavirusa.
Infektivna klinika (Foto Klan Kosova)

Na zajedničkom obraćanju javnosti, Jevtić se zahvalio kosovskom ministru na pruženoj pomoći u borbi protiv ovog izazova.

Vitia je kazao da su zdravstvene institucije na Kosovu otvorene za pripadnike svih zajednica u pružanju pomoći na teritoriji celog Kosova.

On je pozvao sve građane na saradnju a u cilju zaštite javnog zdravlja na Kosovu i dodao da je vreme da se učvrsti interakcija sa svim opštinama.

Vitia je poručio građanima da sve sumnjive slučajeve prijave na broj telefona 038 200 80800 a na kojem mogu dobiti savete i podršku zdravstvenih stručnjaka u vezi kovid-19.

"Moramo zajedno raditi kako bi smo mogli da izvršimo testiranje i pomogli slučajevima i osobama sa simptomima u vašoj zajednici. U ovom teškom vremenu pandemije covid19 sa kojim se suočava čitav svet, mi koji živimo na Kosovu trebali bi smo više nego ikad biti zajedno i pomagati jedni drugima", kazao je ministar Vitia.

"Od vas smo udaljeni samo jedan telefonski poziv, zato vas molim da se zajedničkim snagama suočimo sa ovim izazovom", kazao je Vitia i pozvao na poštovanje pravila u zaštiti koronavirusa.

Na poštovanje stručnjaka iz medicinske sfere pozvao i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

On je kazao da je vrlo važno da se koriste sve dostupne usluge koje postoje i zahvalio se ministru Vitiji što izlazi u susret "na svaki naš zahtev i što takođe pokazuje da u ovim trenucima moramo zajedno da se izborimo sa ovim problemom".

"Ova bolest ne poznaje granice, ova bolest ne poznaje bilo kakve različitosti i napada sve ljude podjednako. Važno je i osnovno da pored toga što preventivno delujemo, prijavimo svaki simptom koji ukazuje na to da neko od nas potencijalno može da bude zaražen covidom 19. Kada na vreme prijavimo simptome, imamo mogućnost da na vreme se izborimo sa bolešću", kazao je Jevtić.

"Ukoliko vam je potrebna bilo kakva pomoć to učinite na način kako je rečeno", dodao je Jevtić.

Inače, analiza uzoraka iz srpskih sredina na Kosovu vrši se na Institutu za virusologiju, vakcine i serum "Torlak" u Beogradu, a ove nedelje testiranje za pojedine slučajeve se vršilo i u Prištini na Kliničko univerzitetskom centru.

U srpskim sredinama na Kosovu do sad su zabeležena pet slučaja korona virusa, četiri na severu Kosova i jedan u opštini Gračanica u blizini Prištine. Jedna osoba iz Leposavića koja je obolela od kovid-19 preminula je u sredu. Tri slučaja testirana su u Beogradu a dva u Prištini.

Zdravstvene institucije u srpskim sredinama rade u sklopu sistema Srbije.

Iz Ministarstva zdravlja Kosova su 30. marta za RSE izjavili kako Zdravstvene institucije Kosova nemaju mogućnosti da nadgledaju stanje sa koronavirusom u srpskim sredinama, zato što nadležne institucije iz tih sredina koje funkcionišu u srpskom sistemu ne obaveštavaju zvaničnu Prištinu o slučajevima pozitivnim na Kovid-19.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023