Vesti
Zdravlje

Za mesec dana Kosovo napustilo više od 20 lekara

Stručnjaci smatraju da je odlazak lekara sa Kosova veoma zabrinjavajuća pojava. Čak kažu da su zdravstveni radnici zbog niskih plata prinuđeni da odaberu migraciju s ciljem boljeg života.
 • 21.03.2022
 • 13:39 h
 • Zdravlje
 • izvor: Ekonomija onlajn, Gazeta Express
 • komentara:
 • pregleda: 419
Za mesec dana Kosovo napustilo više od 20 lekara
Ilustracija (Foto iStock.com)

Bivši ministar zdravlja, Armend Zemaj, je u intervjuu za Ekonomia Online rekao da lekari odlaze iz zemlje radi posla i dostojanstvenog života.

„Samo poslednjih meseci sa Kosova je otišlo oko 48 lekara. Oni odlaze, ali zbog uslova i izostanka podrške Vlade, odlaze radi posla i dostojanstvenog života“, rekao je Zemaj.

Da Kosovo ostaje bez lekara, kaže i predsednik Lekarske komore Kosova, Pljeurat Sejdiu u intervjuu za Ekonomia Online, dodajući da će za 10 godina bolnice početi da se zatvaraju.

„Brojka nije samo zabrinjavajuća, jer je samo ovog meseca otišlo preko 20 lekara. Mnogo je veći broj onih koji čekaju da odu. Više od polovine njih je na specijalizaciji i nije zadovoljno onim što im država nudi za školovanje“.

„Ostali smo bez lekara i za 10 godina naše bolnice će do tada početi da se zatvaraju. Za deset godina 1.300 ljudi će otići u penziju. Imamo sistem koji ne nudi dovoljne uslove za pravilan rad lekara i bezbednost u njihovom radu“, rekao je Sejdiu.

Poslanik AAK-a, Šemsedin Drešaj je naveo da je nedostatak plata koje zaslužuju doveo do tako velikog broja lekara koji napuštaju Kosovo.

„Migracije ima, ali jedan od glavnih razloga su niske plate. Usled ovog fenomena, gubimo najkvalitetnije ljude sa Kosova“.

Zemaj je pozvao Vladu i Ministarstvo zdravlja da što pre donesu Zakon o platama na usvajanje u Skupštini, inače će, kao narodni poslanici, preduzeti zakonske inicijative.

„Ne znamo koliko se radi na Zakonu o platama, ali znamo da se ništa ne radi u smislu da nema ni javne rasprave. Ono što smo videli prošle godine u zakonodavnoj strategiji pokazalo je da takav postupak nije završen, niti pokrenut, ni za izradu Zakona o platama, ni za zdravstveno osiguranje“, rekao je on i dodao:

„Tražimo da rešenja budu ispravna sa meritornom platom onih koji je više nemaju. Kada ste zatvoreni i kada niste transparentni sa svojim ljudima, onda su se pojavile dileme da se ništa ne radi. Potrebna je hrabrost, akcija i puna koordinacija da se pronađe najbolje moguće rešenje. Ni Vlada, ni Ministarstvo zdravlja ne rade ništa oko ovoga. Zato pozivamo na brzu koordinaciju, u suprotnom, kao poslanici ove skupštine preduzećemo zakonske inicijative, bilo za Zakon o zdravstvu ili Zakon o zdravstvenom osiguranju i Zakon o platama“.

Drešaj je rekao da su procesi u vezi sa zakonima u toku, ali da nažalost ima mnogo kašnjenja do njihovog usvajanja.Ostale vesti

Na Kosovu 780 slučajeva zaraze koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.279 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 780 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
 • 11.08.2022
Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 14 osoba u Srbiji

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 14 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 16.394, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

 • 10.08.2022
Novih 18 slučajeva zaraze u srpskim sredinama
Tokom prethodnog dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji testirano je 58 uzoraka od čega je registrovano 18 novih slučajeva korona virusa, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
 • 10.08.2022
Kosovo: Više od hiljadu novoobolelih

U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 3.550 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 1.197 slučajeva, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

 • 10.08.2022
Tiodorović: Maske, možda, opet obavezne
Ukoliko broj zaraženih koronom nastavi da raste, a bolnice počnu da se pune, možda će ponovo morati da bude uvedena obaveza nošenja maski u školama, ocenio je srpski epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.
 • 10.08.2022
Kovid: Na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 10 osoba

Na Kosovu su registrovana 952 slučaja zaraze koronavirusom, navodi se u najnovijem izveštaju Ministarstva zdravlja Kosova. Dve osobe su izgubile život od poseldica ove bolesti.

 • 09.08.2022