Vesti
Zdravlje

Vučić: Obezbedili smo 1,8 miliona doza vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija za kraj ove i celu narednu godinu preko Kovaks sistema obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv koronavirusa.
Vučić: Obezbedili smo 1,8 miliona doza vakcina
Aleksandar Vučić (Foto Tanjug)

Šta je Kovaks sistem?

Kovaks sistem je globalni plan raspodele vakcina protiv kovida-19, koji vodi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a čiji je cilj da pomogne u kupovini i pravičnoj distribuciji vakcina.

Kovaksu je pristupilo 76 zemalja, uključujući Japan, Nemačku i Norvešku. Srbija se ovom sistemu pridružila 18. septembra ove godine. Kovaks zajedno vode GAVI, SZO i CEPI.

SAD nisu pristupile Kovaksu.

Cilj Kovaksa je da nabavi i isporuči 2 milijarde doza vakcina do kraja 2021. godine.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg rekorda po broju umrlih od posledica koronavirusa i zaraženih, kazao da će "izgleda to biti najverovatnije Fajzer-Biontek vakcine".

"Ali pregovaramo sa kineskim i ruskim partnerima, sa svima koji bi mogli vakcinu da nabave... To nije politička odluka, već ona koja se tiče zdravlja ljudi", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, vakcine će se najpre nabavljati za pripadnike zdravstvenog i bezbednosnog sektora.

"Pokušaćemo da do kraja januara za njih obezbedimo vakcinu, jer su oni najudarniji sektori. Odmah iza njih, za one grupe ljudi s teškim bolestima, koji mogu da lakše stradaju od kovida, pa za naše najstarije građane, a tek onda za sredovečna i mlađa lica", kazao je Vučić.

Daćemo sve od sebe da obezbedimo što je moguće više vakcina i da završimo ovu borbu protiv kovida, dodao je.

 Ostale vesti

U Srbiji život izgubile još 52 osobe
U Srbiji su u poslednja 24 sata od posledica koronavirusa preminule 52 osobe, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Potvrđeno je 7.919 novih slučajeva zaraze.
  • 02.12.2020
Na Kosovu preminulo 14 pacijenata, 555 novozaraženih
Prema poslednjim podacima na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.040, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 02.12.2020
Velika Britanija prva zemlja koja je odobrila Fajzerovu vakcinu
Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija Fajzer (Pfizer) i Bajontek (BioNTech).
  • 02.12.2020
U srpskim sredinama jedan smrtni slučaj, 79 novoobolelih
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedan osoba je preminula od posledica kovida-19, dok je zabeleženo 79 novih slučajeva infekcije i 16 izlečenja, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 02.12.2020
U opštini Gračanica devet novozaraženih
Prema informacijama Kriznog štaba opštine Gračanica na osnovu poslednjih rezultata kovid-19 potvrđen je kod još 9 pacijenata.
  • 02.12.2020
Hoti: Epidemiološka situacija ozbiljna, mere ostaju na snazi
Premijer Kosova Avdulah Hoti saopštio je da će se, zbog epidemije koronavirusa, prvo polugodište u svim nivoima obrazovanja na Kosovu završiti 18. decembra, a da će drugo polugodište početi 18. januara.
  • 01.12.2020