Vesti
Zdravlje

Vredi li štititi se od omikrona?

Omikron je praktično nezadrživ, a manje opasan od prethodnih varijanti korona virusa i stoga mi se ne isplati više da izbegavam infekciju. Koliko ta tvrdnja drži vodu? Uopšteno - nimalo.
Vredi li štititi se od omikrona?
Ilustracija (Foto Vladimir Fedotov, Unsplash)

Šta kažu činjenice? Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da omikron ne sme da se potceni. Netačno je da je omikron obična prehlada, kaže ekspert SZO Marija van Kerhove.

"Blaži simptomi kovida" ne znači da je bolest blaga, nego, kliničkim rečnikom, da pacijent nije upao u respiratornu krizu, rekao je šef odeljenja virusologije Univerzitetske klinike u Kelnu Florijan Klajn.

"Ljudi ipak mogu teško da se razbole," navodi infektolog iz klinike Špital u gradu Rajne, Jana Šreder.

Prvo, rizik jeste minimalan bar za relativno mlade, zdrave i potpuno vakcinisane ljude, ali nije isključen, a ima još dobrih razloga da i oni nastave da se štite.

Pre svega, stručnjaci su nadalje nesigurni kakve dugoročne posledice infekcija korona virusom može da izazove. Šrederova kaže da se oseća poniženom pred ogromnom teritorijom nepoznatog.

Banke podataka za sada ne nude odgovore, posebno o omikronu. Izaziva li takozvani dugi kovid? Lekari još ne znaju.

Drugo, ako infekcija kod nekog ne izazove probleme, niko ne može da proceni kakvu eksploziju zaraze taj isti pacijent može da izazove i time masivno optereti zdravstveni i druge vitalne sisteme.

Držati epidemiju pod kontrolom znači i nastavak nege pacijenata obolelih od drugih bolesti, naglasila je Šrederova.

"Velika učestalost infekcije znači i mnogo obolelih, a među njima svakako ima onih kojima je potrebna posebna pažnja," rekao je Klajn.

Osim zdravstva, u probleme zbog obolelih radnika mogu da dospeju i drugi kritično važni sistemi, poput energetske mreže ili vodovoda.

Treće, sopstvena zaštita indirektno pomaže onima koji nisu zaštićeni vakcinom. Klajn objašnjava da se to pre svega odnosi na decu i odrasle čiji imuni sistemi ne funkcionišu, a svakako i na nevakcinisane među starijima.

Mnogi od nas će se, bez obzira, u skorije vreme zaraziti omikronom.

"Verovatnoća infekcije je porasla," kaže Klajn.

S druge strane, uveliko poznati metodi deluju i protiv nove varijante virusa, od ograničenja kontakata, do adekvatne maske.

Konačni instrument protiv pandemije je široka imunizacija stanovništva.

"Vakcinacija je najvažnije oružje u toj borbi i veoma smo srećni što je imamo," navodi Klajn.

"Mogućunost infekcije je sada nemoguće potpuno eliminisati", dodao je, "ali i odlaganje znači, jer što je talas omikrona zaravnjeniji, to je lakše zdravstvenom sistemu da se izbori. Sporija zaraza daje i više vremena ljudima da se vakcinišu".

S druge strane, eksplozija zaraze bez kočnica brzo može da izazove kolaps sistema.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023