Vesti
Zdravlje

Vredi li štititi se od omikrona?

Omikron je praktično nezadrživ, a manje opasan od prethodnih varijanti korona virusa i stoga mi se ne isplati više da izbegavam infekciju. Koliko ta tvrdnja drži vodu? Uopšteno - nimalo.
Vredi li štititi se od omikrona?
Ilustracija (Foto Vladimir Fedotov, Unsplash)

Šta kažu činjenice? Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da omikron ne sme da se potceni. Netačno je da je omikron obična prehlada, kaže ekspert SZO Marija van Kerhove.

"Blaži simptomi kovida" ne znači da je bolest blaga, nego, kliničkim rečnikom, da pacijent nije upao u respiratornu krizu, rekao je šef odeljenja virusologije Univerzitetske klinike u Kelnu Florijan Klajn.

"Ljudi ipak mogu teško da se razbole," navodi infektolog iz klinike Špital u gradu Rajne, Jana Šreder.

Prvo, rizik jeste minimalan bar za relativno mlade, zdrave i potpuno vakcinisane ljude, ali nije isključen, a ima još dobrih razloga da i oni nastave da se štite.

Pre svega, stručnjaci su nadalje nesigurni kakve dugoročne posledice infekcija korona virusom može da izazove. Šrederova kaže da se oseća poniženom pred ogromnom teritorijom nepoznatog.

Banke podataka za sada ne nude odgovore, posebno o omikronu. Izaziva li takozvani dugi kovid? Lekari još ne znaju.

Drugo, ako infekcija kod nekog ne izazove probleme, niko ne može da proceni kakvu eksploziju zaraze taj isti pacijent može da izazove i time masivno optereti zdravstveni i druge vitalne sisteme.

Držati epidemiju pod kontrolom znači i nastavak nege pacijenata obolelih od drugih bolesti, naglasila je Šrederova.

"Velika učestalost infekcije znači i mnogo obolelih, a među njima svakako ima onih kojima je potrebna posebna pažnja," rekao je Klajn.

Osim zdravstva, u probleme zbog obolelih radnika mogu da dospeju i drugi kritično važni sistemi, poput energetske mreže ili vodovoda.

Treće, sopstvena zaštita indirektno pomaže onima koji nisu zaštićeni vakcinom. Klajn objašnjava da se to pre svega odnosi na decu i odrasle čiji imuni sistemi ne funkcionišu, a svakako i na nevakcinisane među starijima.

Mnogi od nas će se, bez obzira, u skorije vreme zaraziti omikronom.

"Verovatnoća infekcije je porasla," kaže Klajn.

S druge strane, uveliko poznati metodi deluju i protiv nove varijante virusa, od ograničenja kontakata, do adekvatne maske.

Konačni instrument protiv pandemije je široka imunizacija stanovništva.

"Vakcinacija je najvažnije oružje u toj borbi i veoma smo srećni što je imamo," navodi Klajn.

"Mogućunost infekcije je sada nemoguće potpuno eliminisati", dodao je, "ali i odlaganje znači, jer što je talas omikrona zaravnjeniji, to je lakše zdravstvenom sistemu da se izbori. Sporija zaraza daje i više vremena ljudima da se vakcinišu".

S druge strane, eksplozija zaraze bez kočnica brzo može da izazove kolaps sistema.Ostale vesti

U Srbiji još 382 slučaja koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.053, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 17.05.2022
Na Kosovu zabeležena četiri slučaja kovida-19
U poslednja 24 sata, na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.
  • 17.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022