Vesti
Zdravlje

Vitia: Dva smrtna slučaja u Dečanima nisu prouzrokovana trovanjem vodom

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da dva smrtna slučaja u opštini Dečani nisu povezana sa nedavnim trovanjem vodom u toj opštini, prenosi Reporteri.
Vitia: Dva smrtna slučaja u Dečanima nisu prouzrokovana trovanjem vodom
Sa konferencije (Foto Ministarstvo zdravlja)


Vitia koji je danas posetio opštinu Dečani istakao je da su fizičko-hemijske analize vode i dalje u toku i da istraga neće stati dok se ne pronađe uzrok masovnog trovanja meštana.

"Prve fizičko-hemijske analize su u redu. Upravo nas je obavestio prof. Naser Ramadani da su i mikrobiološke analize u redu, tako da to ostavlja prostor za još traganja i pronalaženje uzročnika", rekao je Vitija.

Naglasio je da dva smrtna slučaja u Dečanima ne upućuju na bilo kakvu vezu sa trovanjem.

"Ministarstvo zdravlja je pripremilo listu lekova za lečenje pacijenata sa apsolutnim prioritetom, koji nisu na osnovnoj listi. Takođe i za opremu i sve drugo što je potrebno opštini" rekao je Vitija.

Dodao je da je Ministarstvo zdravlja angažovalo dodatne timove i preduzelo sve mere kako bi se pacijentima u Dečanima omogućio odgovarajući zdravstveni tretman u šta se uverio i gradonačelnik i osoblje Centra za porodičnu medicinu.

"Ministarstvo zdravlja je angažovalo četiri dodatna tima iz Prištine, Prizrena, Đakovice i Peći koji su danas stigli u opštinu Dečani koji zajedno sa zdravstvenim osobljem i osobljem nadležnim u ovom slučaju rade na pronalaženju uzroka", rekao je Vitija.

Pacijente u Centru za porodičnu medicinu danas je posetila i predsednica Vjosa Osmani, koja je takođe pružila podršku zdravstvu i opštinskim vlastima.Ostale vesti

U Srbiji preminulo jedno lice, 241 novi slučaj zaraze

Prema poslednjim podacima u Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo jedno lice od posledica koronavirusa, pa ukupan broj žrtava iznosi 7.105. 

  • 26.07.2021
Na Kosovu 14 novih slučajeva kovida-19

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova testirano je 2.406 uzoraka na koronavirus, od kojih je 14 pozitvno na virus. Nisu zabeleže novi smrtni slučajeva.

  • 26.07.2021
U Srbiji preminula jedna osoba, 199 novoobolelih
U centralnoj Srbiji je od posledica koronavirusa preminuo jedan pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.104. Zabeleženo je 199 novih slučajeva kovida-19, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 25.07.2021
Na Kosovu 25 novih slučajeva kovida-19
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova testirana su 2.102 uzorka na koronavirus, od kojih je 25 pozitvno na virus. Nisu zabeleže novi smrtni slučajeva.
  • 25.07.2021
U Srbiji preminulo pet pacijenata, zaraženo još 249
U centralnoj Srbiji je posledica koronavirusa preminulo još pet pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.103, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs
  • 24.07.2021
Na Kosovu 19 novoobolelih, nema preminulih

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 2.672 lica, a infekcija je potvrđena kod 19 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 24.07.2021