Vesti
Zdravlje

Vitia: Dva smrtna slučaja u Dečanima nisu prouzrokovana trovanjem vodom

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da dva smrtna slučaja u opštini Dečani nisu povezana sa nedavnim trovanjem vodom u toj opštini, prenosi Reporteri.
Vitia: Dva smrtna slučaja u Dečanima nisu prouzrokovana trovanjem vodom
Sa konferencije (Foto Ministarstvo zdravlja)


Vitia koji je danas posetio opštinu Dečani istakao je da su fizičko-hemijske analize vode i dalje u toku i da istraga neće stati dok se ne pronađe uzrok masovnog trovanja meštana.

"Prve fizičko-hemijske analize su u redu. Upravo nas je obavestio prof. Naser Ramadani da su i mikrobiološke analize u redu, tako da to ostavlja prostor za još traganja i pronalaženje uzročnika", rekao je Vitija.

Naglasio je da dva smrtna slučaja u Dečanima ne upućuju na bilo kakvu vezu sa trovanjem.

"Ministarstvo zdravlja je pripremilo listu lekova za lečenje pacijenata sa apsolutnim prioritetom, koji nisu na osnovnoj listi. Takođe i za opremu i sve drugo što je potrebno opštini" rekao je Vitija.

Dodao je da je Ministarstvo zdravlja angažovalo dodatne timove i preduzelo sve mere kako bi se pacijentima u Dečanima omogućio odgovarajući zdravstveni tretman u šta se uverio i gradonačelnik i osoblje Centra za porodičnu medicinu.

"Ministarstvo zdravlja je angažovalo četiri dodatna tima iz Prištine, Prizrena, Đakovice i Peći koji su danas stigli u opštinu Dečani koji zajedno sa zdravstvenim osobljem i osobljem nadležnim u ovom slučaju rade na pronalaženju uzroka", rekao je Vitija.

Pacijente u Centru za porodičnu medicinu danas je posetila i predsednica Vjosa Osmani, koja je takođe pružila podršku zdravstvu i opštinskim vlastima.Ostale vesti

U srpskim sredinama još 36 novoobolelih od kovida-19
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, registrovano 36 novih slučajeva zaraze korona virusom, od ukupno testiranih 125 uzoraka.
  • 04.12.2021
Nove anti-kovid mere od ponedeljka

Od ponedeljka 6. decembra na snagu stupaju nove anti-kovid mere. Policijski čas ostaje na snazi dok je za rad u javnim i privatnim institucijama neophodna potpuna vakcinacija protiv kovida-19, navode iz Kriznog štaba opštine Gračanic.

  • 03.12.2021
U Srbiji preminulo još 45 osoba, 1.801 novooboleli

U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 45 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.837, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 03.12.2021
Na Kosovu 13 novih slučajeva kovida
Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 1.162 lica, a infekcija je potvrđena kod 13 građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
  • 03.12.2021
U Srbiji 48 smrtnih ishoda, 1.980 novozaraženih
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 48 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.792, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 
  • 02.12.2021
Na Kosovu 16 novih slučajeva kovida-19

Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 1.424 uzorka, a zabeleženo je 16 slučajeva infekcija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 02.12.2021