Vesti
Zdravlje

Vakcinom protiv HPV virusa. Vakcina dostupna i u Gračanici

HPV infekcija je jedna od najčešće polno prenosivih bolesti koju izaziva Humani papiloma virus (HPV). Smatra se ključnim uzrokom karcinoma grlića materice. Stručnjaci ocenjuju da je jedini vid adekvatne prevencije vakcinacija.

Vakcinom protiv HPV virusa. Vakcina dostupna i u Gračanici
Ilustracija (Foto Pixabay)

Specijalista ginekologije dr Saša Mladenović smatra da Humani papiloma virus (HPV) nije samo polna bolest, već da od ove infekcije mogu da se zaraze i drugi delovi tela.

“Prenosi se direktnim kontaktom, a to znači kontaktom koža o kožu, koža o sluzokožu, slizokoža o sluzokožu. Ono što je interesantno za ovaj virus je da postoji 200 tipova i podtipova HPV virusa. Oko 40 njih mogu da uzazovu i polne bolesti, a 13 do 15 iz ove skupine mogu da izazovu karcinom grlića materice“, kazao je dr Mladenović za RTV Kim.

Mišljenja je da je jedini vid prevencije i zaštite od zarze HPV virusom vakcinacija. Kako je objasnio ni prezervativ nije potpuna zaštita, jer on štiti samo polni organ muškarca i žene, dok koža koja se dodiruje izmđemu partnera prilikom seksualnog čina može da izazove infekciju.

“Preko 80 odsto populacijeje nosilac i prenosilac ovog virusa. Vektori u prenošenju zaraze su najčešće muškarci. Imuno deficijentne , osobe pozitivne na HIV virus će pokazati neke znake ove bolesti, najčešće polne bradavice. Ukoliko se zaraze podtipovima virusa kojisu onkogeni, može doći do razvoja karcinoma grlića materice“, rekao je Mladenović dodajući da najosnovnijim Papanikolau testom i kolposkopskim pregledom može se ustanoviti promene na grliću materice.

On je istakao da ukoliko se karcinom grlića materice otkrije na vreme on je apsolutno izlečiv, čak u 90 odsto slušajeva, ali ako  žene imaju neko kontaktno krvarenje, bolove u maloj karlici, opstipaciju, poremećaj u mokrenju to ukazuju na odmakli stadijum bolesti i tada je bolest gotovo neizlečiva.

Tačnih podataka koliko žena na Kosovu oboli od karcinoma materice nema. Dok prema statistici u Srbiji do 1300 žena oboli od ove bolesti.

Kako bi se predupredio virus i sprečili ozbiljniji oblici bolesti koje on izaziva, u Srbiji je pokrenuta kampanja o vakcinaciji protiv HPV virusa.

Pedijatar Doma zdravlja Gračanica dr Jelena Janjić ističe da je idealno da se vakcina protiv HPV virusa primi pre prvog seksualnog kontakta. Po njenim rečima, pored devojčica, vakcinu treba da je prime i dečaci zato što mogu da budu prenosnici svojim partnerkama, jer se virus prenosi polnim putem.

“Vakcina se daje deci još od uzrasta devet godina. Zavisno od broja godina, daje se u dve ili tri doze. Kada su u pitanju deca od devet do 14 godina, uključujući i četrnaestu daje se u dve doze u razmaku najdužem do godinu dana. Starijima od 15 godina daje se u tri doze. Vakcina je besplatna za svu decu od devet do 19 godina“, kazala je Janjićeva.

Ona je dodala da HPV vakcina smanjuje rizik od razvoja karcinoma grlića materice za 90 odsto koji je po oboljhevanju na visokorangiranom četvrtom mestu u svetu, a godišnje umre i više od 300.000 žena..

“Svetska zdravstvena organizacija je vakcinu okarakterisala kao vrlo bezbednu, a kontraindikacije su vrlo blage poput blagog otoka, crvenila, manje glavobolje, neznatno povišene telesne temperature. Klinička ispitivanja pokazuju da sama zaštita traje minimum deset godina, ako ne i trajni imunitete“, kazala je Janjićeva.

Kako navodi, svim pancijentima koji budu dolazili na preglede ukazivaće na značaj prevencije i važnost vakcinisanja.

Za meštane Gračanice HPV virus i vakcina su za sada velika nepoznananica.

„Nisam čula da je vakcina stigla. Još uvek nisam razmišljala da li ću da se vakcinišem. Drago mi je da je stigla“, rekla je dvadesetogodišnja Katarina Đekić.

„Nisam čula za tu vakcinu, mislim da je dobra stvar ukoliko se pretpostavi da je efikasna. Ako se ispostavi da deluje onda ću je primiti i ja“, navela je Kristina Đekić koja ima 16 godina.

Stručnjaci apeluju da se ova vakcina primi u cilju pravovremene prevencije komplikacija koje može izazvati Humani papiloma virus, iako nije na kalendaru obaveznih. Vakcina protiv HPV virusa je dostupna u Domu zrdavlja Gračanica. Besplatno je mogu primiti svi mladi uzrasta od devet do 19 godina.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023