Vesti
Zdravlje

Usvojene nove-stare mere u borbi protiv kovida

Kosovska Vlada je na onlajn sastanku na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, resornih ministarstava, zainteresovanih strana i relevantnih stručnjaka, donela odluku o opštim i posebnim merama za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovid-19, renosi Gazeta ekspres.
Usvojene nove-stare mere u borbi protiv kovida
Ilustracija (Foto Istock)

Još uvek su na snazi mere obaveznog nošenja maski i ograničenja kretanja od ponoći do 5 časova ujutru.

Takođe je na snazi zabrana rada noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, izleta, pokloničkih putovanja, porodičnih slavlja (venčanja, veridbi) i društvenih zabava, na celoj teritoriji Kosova.

Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice, uz održavanje fizičke distance od 1 metra.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljen rad od 5 do 23 časa.

„Mere za očuvanje javnog zdravlja i zaštitu od kovid-19 pokazale su se vitalnim za ograničavanje širenja pandemije. Prema nedavnim izveštajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, epidemiološka situacija na Kosovu je stabilna, ali rizik ostaje jer delta soj nastavlja da dominira u našoj zemlji i u drugim zemljama u regionu“, navodi se u saopštenju kosovske Vlade.

Ističe se da su nove mere usvojene u skladu sa podacima o epidemiološkoj situaciji i preporukama Instituta za javno zdravlje, u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja koronavirusa.Ostale vesti

Lekari: Zašto je važna preventivna vakcinacija dece?
Vakicna je najbrža, najefikasnija i najekonomičnija mera za prevenciju bolesti, oboljevanja i smrti od teških zaraznih bolesti. Vakcina predstavlja simulaciju infekcije koja pospešuje organizam da stavara antitela. Ovako objašnjavaju lekarski stručnjaci značaj ove tekovine civilizacije.
  • 06.12.2021
U Srbiji usled kovida život izgubilo 38 lica
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 38 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.955, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.12.2021
Na Kosovu još četiri osobe pozitivne na kovid
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.817 građana, a infekcija je potvrđena kod četiri osobe.
  • 06.12.2021
OG: Za vikend tri nova slučaja koronavirusa
Tokom proteklog vikenda koronavirus otkriven je kod tri osobe, saopšteno je iz Кriznog štaba opštine Gračanica.
  • 06.12.2021
Na Kosovu jedan smrtni slučaj, dva novozaražena
U poslednja 24 sata na Kosovu je jedno lice preminulo od posledica koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 05.12.2021
U Srbiji još 41 smrtni ishod

Prema poslednjim podacima u Srbiji je zabeležen još 41 smrtni slučaj od posledica koronavirusa.

  • 05.12.2021