Vesti
Zdravlje

Usvojene nove-stare mere u borbi protiv kovida

Kosovska Vlada je na onlajn sastanku na osnovu preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, resornih ministarstava, zainteresovanih strana i relevantnih stručnjaka, donela odluku o opštim i posebnim merama za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovid-19, renosi Gazeta ekspres.
 • 23.10.2021
 • 19:19 h
 • Zdravlje
 • izvor: Gazeta Ekspress, Kosovo onljan
 • komentara:
 • pregleda: 773
Usvojene nove-stare mere u borbi protiv kovida
Ilustracija (Foto Istock)

Još uvek su na snazi mere obaveznog nošenja maski i ograničenja kretanja od ponoći do 5 časova ujutru.

Takođe je na snazi zabrana rada noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, izleta, pokloničkih putovanja, porodičnih slavlja (venčanja, veridbi) i društvenih zabava, na celoj teritoriji Kosova.

Sahrane su dozvoljene samo uz učešće uže porodice, uz održavanje fizičke distance od 1 metra.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljen rad od 5 do 23 časa.

„Mere za očuvanje javnog zdravlja i zaštitu od kovid-19 pokazale su se vitalnim za ograničavanje širenja pandemije. Prema nedavnim izveštajima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, epidemiološka situacija na Kosovu je stabilna, ali rizik ostaje jer delta soj nastavlja da dominira u našoj zemlji i u drugim zemljama u regionu“, navodi se u saopštenju kosovske Vlade.

Ističe se da su nove mere usvojene u skladu sa podacima o epidemiološkoj situaciji i preporukama Instituta za javno zdravlje, u cilju očuvanja zdravlja i sprečavanja širenja koronavirusa.Ostale vesti

Preminule dve osobe od posledica kovida-19
Prema podacima kosovskog ministarstva zdravlja preminule su dve osobe od posledica koronavirusa.
 • 13.08.2022
Nova 33 slučaja zaraze u srpskim sredinama
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovana su 33 nova slučaja korona virusa od 58 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
 • 13.08.2022
Na Kosovu 860 novozaraženih koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.469 testiranih uzoraka na kovid-19 pozitivno 860, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
 • 12.08.2022
Lekovi protiv kovida: Ko sme da ih koristi, koliko su efikasni
„Mladim ljudima koji se zaraze koronavirusom, a nemaju pridružene bolesti, nisu potrebni nikakvi lekovi, već izolacija, mirovanje i simptomatska terapija. Za razliku od njih, osobama starijim od 60 godina, sa pridruženim bolestima ili izraženijim simptomima, potrebna je ozbiljnija terapija antivirusnim lekovima“, ističe u razgovoru za portal N1 prim. dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti.
 • 12.08.2022
Na Kosovu 780 slučajeva zaraze koronavirusom
U većinski albanskim sredinama na Kosovu je od 2.279 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 780 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
 • 11.08.2022
Više od 7.000 novozaraženih, preminulo 14 osoba u Srbiji

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 14 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 16.394, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

 • 10.08.2022