Vesti
Zdravlje

UNDP i partneri predali pipete za kovid-19 NIJZ

Predaja 66.240 pipeta koje će se koristiti za uzorkovanje kovid-19 testova označava ujedno i zatvaranje zajedničkih napora u pružanju hitno potrebnih zdravstvenih proizvoda i opreme kao odgovor na pandemiju koronavirusa tokom protekle godine, navodi se u saopštenju  UNDP-a.
UNDP i partneri predali pipete za kovid-19 NIJZ
Arben Vitia i Maria Suoko (Foto UNDP)

U saopštenju se napominje da UNDP i saradnici žele da izraze svoju stalnu posvećenost podršci Кosovu i njegovim institucijama dok nastavljaju borbu protiv pandemije kovida-19.

Ministar zdravlja Кosova Arben Vitia naglasio je važnost kontinuiranog, snažnog partnerstva i međunarodne saradnje tokom pandemije.

„Izuzetno sam zahvalan na ovim donacijama, posebno predstavnicima Luksemburga, Austrije, Švajcarske i Norveške budući da su nam bili glavna podrška u vreme zdravstvene krize. Ovde ste s nama od početka. Već više od godinu dana svedoci smo koliko je važno boriti se zajedno. Jer u ovoj situaciji kada virus ne poznaje granice, etničku pripadnost, starost i bilo šta drugo, presudno je ostati jedinstven”, rekao je Vitia.

„Nikada ne bismo smeli zaboraviti da u ovoj pandemiji niko nije siguran dok svi nisu sigurni. Želeo bih da iskoristim ovu priliku i zahvalim se UNDP-u i našim međunarodnim partnerima na profesionalnoj primeni projekta kao i na dugogodišnjoj saradnji na Кosovu“, rekao je ambasador Austrije na Kosovu Kristof Veidinger i dodao da je Austrija već donirala 250. 000 evra kako bi obezbedila više od 13.600 kompleta za testiranje.

Predstavnica ambasade Luksemburga u Prištini Nataša Gomez izjavila je da je Luksemburg od samog početka pružao Кosovu podršku u borbi sa pandemijom.

„Drago mi je što sam deo ove konačne primopredaje naših zajedničkih napora i želela bih da se zahvalim UNDP-u na njihovom vođstvu i koordinaciji. Takođe se zahvaljujem ministru Vitii na kontinuiranim naporima u pokušaju da uspori širenje pandemije i ostajemo posvećeni pružanju podrške Кosovu u ovoj borbi, jer je pred nama još dug put, kojim moramo da koračamo zajedno”, istakla je Gomez.

Direktorka švajcarske Кancelarije za saradnju Кatarina Stoker ističe da je Kosovo u borbi sa kovidom-19 Švajcarska podržala i vreme kritične nestašiće materijala.

„Кao dugogodišnji partner Кosovu, Švajcarska je srećna što je podržala Кosovo u borbi protiv kovida-19. U partnerstvu sa UNDP-om i drugim donatorima, naš doprinos je ojačao kapacitete za negu i testiranje zdravstvenog sistema, u vreme kritične nestašice neophodne medicinske opreme”, rekla je ona.

Nana Du Кirsten iz Norveške ambasade izrazila je zadovoljstvo što je Norveška sponzorisala nabavku neophodne medicinske opreme na Кosovu tokom ovih izazovnih vremena, u partnerstvu sa UNDP-om, i drugim donatorima.

Glavan Predstavnica UNDP-a na Кosovu Maria Suoko podsetila je da je proteklih 13 meseci UNDP bio usredsređen na odgovor na pandemiju kovida-19.

„Podrška i saradnja sa vladama Austrije, Velikog vojvodstva Luksemburg, Norveške i Švajcarske bili su presudno važni za nas da bismo uspeli da damo hitnu podršku. Želela bih da vam zahvalim na velikodušnom finansiranju i sjajnom partnerstvu tokom ovih izazovnih vremena”, zaključila je Suoko.Ostale vesti

Na Kosovu danas vakcinisana 2.103 lica
Nastavljena je vakcinacija protiv kovida-19 u hali "1. oktobar" u Prištini prema planu i programu Vlade Kosova, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2021
U Srbiji još 18 smrtnih slučajeva
Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo 18 pacijenata od posledica koronavirusa, ukupan broj žrtava povećan na 6.664, objavilo je Ministarstvo zdravlja na sajtu covid19.rs.
  • 15.05.2021
Na Kosovu 40 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 2.135 uzoraka, a virus je potvrđen kod 40 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 15.05.2021
U srpskim sredinama na Kosovu sedam novoobolelih
Od ukupno 54 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na Kosovu u poslednja 24 sata, 7 osoba je pozitivno na koronavirus, dok je 47 izašlo iz izolacije, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.
  • 15.05.2021
U Srbiji preminulo 17 pacijenata, 787 novih slučajeva
Prema poslednjima podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još 17 osoba, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.646, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 14.05.2021
Na Kosovu 49 novoobolelih, preminule dve osobe

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 1.835 uzoraka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 14.05.2021