Vesti
Zdravlje

U zdravstvene ustanove samo hitni pacijenti

Zdravstvene ustanove na Kosovu dočekuju Svetski dan zdravlja u jeku borbe protiv širenja virusa Kovid-19. Građani su obazrivi i kažu da poštuju preporuke stručnjaka.
U zdravstvene ustanove samo hitni pacijenti
Dom zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

Stigla pomoć od Unicefa

Kontigent pomoći koji sadrži zaštitnu opremu – maske, rukavice, odela, dezinfekciona sredstva stigao je u Dom zdravlja u Gračanici.

Doktor Siniša Rašić kaže da ova ustanova trenutno ima dovoljno zaštitne opreme.

„Dobili smo kompletnu zaštitnu opremu vezanu za ovu epidemiju. Koliko će ta oprema trajati, ne znamo. Za sada smo dobro snabdeveni“, kaže Rašić.

U Domu zdravlja u Gračanici kažu da je ovogodišnje obeležavanje u znaku pretnje od zaraze svetskih razmera. U okviru ove zdravstvene ustanove formirana je tzv. Kovid-19 ambulanta. U pitanju je trijažno odeljenje gde se vrši pregled pacijenata koji imaju respiratorne tegobe.

„Svi bolesnici koji imaju respiratorne tegobe i visoku telesnu temperaturu se upućuju u trijažnu ambulatu gde se radi pregled i krvna slika na osnovu koje se odlučuje šta dalje sa pacijentom“, kaže za RTV Kim dr Siniša Rašić.

U Domu zdravlja trenutno primaju samo hitne slučajeve. Svim ostalim dr Rašić savetuje da ne dolaze u Dom zdravlja, već da se za sve konsultacije i informacije o uzimnju lekova na recept jave na brojeve telefona ove ili drugih ustanova.

„Savetovao bih da u Dom zdravlja dolaze jedino ukoliko stvarno imaju potrebe. To znači da mi sada zbrinjavamo samo pacijente sa respiratornim tegobama koji su sumnjivi na infekciju Kovid-19 virusom“.

Na isti način se Svetski dan zdravlja obeležava i u Hitnoj službi u Lapljem Selu.

„Pošto smo u specifičnim uslovima i situaciji koja trenutno prisutna globalno, nismo u mogućnosti da ga obeležimo onako kako medicinski radnici zaslužuju. Znate da je ceo svet ugrožen, vidite šta se dešava. Ali, mogu reći da sam mnogo ponosna na moj srednji kadar i na organizaciju posla u Hitnoj i Domu zdravlja u Gračanici jer se svim silama trudimo i u mirnodobsko i ratno vreme jer izlazimo u susret. Uvek smo bili glavna karika koja je rešavala mnoge hitne stvari u vezi zdravstvenog stanja našeg naroda“, kazala je za RTV Kim dežurna lekarka Milka Simjonović.

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zdravlja posvećeno je medicinskim sestrama i babicama. Dr Simjonović kaže da su su medicinske sestre posebno ugrožene u doba koronavirusa.

„One su suočene sa tim da možda obole i ugrožen im je život, ali one ne odustaju od pomoći ljudima. Poziv medicinskih sestara je uvek bio savestan“, ističe doktorka.

Napolje samo ako mora

Za razliku od prethodnih dana, na ulicama Gračanice danas je bilo više ljudi, a gotovo svi su nosili maske i rukavice. U razgovoru za RTV Kim rekli su da se pridržavaju preporuka lekara.

„Moramo da budemo disciplinovani u ovim teškim trenucima, da ostanemo kod kuće, kao što svi pričaju na televiziji. Da se što više pridržavamo pravila koje nalažu stručnjaci i lekari“, kazao je Nebojša Simić.

„Izlazim samo ako baš moram, ako treba do apoteke. Danas sam morao da izađem da registrujem autobus. Inače, sedim kod kuće. Prirodno je da se čovek plaši. Niko ne bi želeo da dođe u situaciju da mu se nešto desi“,rekao je Bogoljub Marinković.

„Iskreno, kada je ovo počelo, mislila sam da je sve farsa, da je politička pozadina svega ovoga. Ali, kako je vreme odmicalo, itekako se plašimo. Trebalo bi da se zaštitimo, nije teško“, poručila je Jelena Maksimović.

Naše sagovornike smo pitali: "Veruju li da u Gračanici mogu dobiti adekvatno lečenje"?

„Pa, bolje nemamo. Najbolje da ne dođe do toga, a ako dođe, šta je - tu je. Siguran sam da bi se medicinsko osoblje potrudilo da uradi svoj posao kako treba“, odgovorio je Bogoljub Marinković.

„Joj, gde me to pitaš? Reći ću samo da verujem našem lekarima“, bila je kratka Jelena Maksimović.

„Mislim da ovde mogu dobiti adekvatno lečenje“, veruje Nebojša Simić.

Od lekara u KBC Priština ni danas nismo dobili nikakvu informaciju niti odgovore na pitanja u vezi aktuelnog stanja sa koronavirusom. Infektolog dr Boban Stolić odbio je da za naš medij daje izjave, rekavši da mu je za to potrebno odobrenje direktora Bratislava Lazića. Prof. dr Lazić nije odgovarao na naše pozive.Ostale vesti

Srbija: Preminula još 1 osoba, novozaraženih 31
Prema poslednjim podacima u Srbiji je jedna osoba preminula od posledica koronavirusa, dok je na virus pozitivno 31 lice, navodi se na sajtu covid19.rs
  • 31.05.2020
Sever Kosova i danas bez novoobolelih
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan pozitivan slučaj na virus korona. Takođe, nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 31.05.2020
Još šest pacijenata obolelo od Kovida 19
Danas je na Kosovu registrovano još šest novih slučajeva koronavirusa, čime je broj obolelih pacijenata dostigao 1070.
  • 30.05.2020
U Srbiji registrovano 27 obolelih od Kovida 19
Prema poslednjim podacima, u Srbiji je registrovano 27 novoinficiranih od Kovida 19. Danas nema žrtava ovog virusa.
  • 30.05.2020
Nema novoobolelih na severu Kosova
Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nije registrovan nijedan pozitivan slučaj na virus korona. Nema ni izlečenih i preminulih, saopšteno je danas iz Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica.
  • 30.05.2020
Preuranjena dozvola za ekskurzije i nastavu u prirodi
Odluka Ministarstva prosvete Srbije da dozvoli izvođenje ranije planiranih ekskurzija i nastave u prirodi od 1. juna je malo preuranjena, smatra epidemiolog Zoran Radovanović.
  • 30.05.2020