Vesti
Zdravlje

U zdravstvene ustanove samo hitni pacijenti

Zdravstvene ustanove na Kosovu dočekuju Svetski dan zdravlja u jeku borbe protiv širenja virusa Kovid-19. Građani su obazrivi i kažu da poštuju preporuke stručnjaka.
U zdravstvene ustanove samo hitni pacijenti
Dom zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

Stigla pomoć od Unicefa

Kontigent pomoći koji sadrži zaštitnu opremu – maske, rukavice, odela, dezinfekciona sredstva stigao je u Dom zdravlja u Gračanici.

Doktor Siniša Rašić kaže da ova ustanova trenutno ima dovoljno zaštitne opreme.

„Dobili smo kompletnu zaštitnu opremu vezanu za ovu epidemiju. Koliko će ta oprema trajati, ne znamo. Za sada smo dobro snabdeveni“, kaže Rašić.

U Domu zdravlja u Gračanici kažu da je ovogodišnje obeležavanje u znaku pretnje od zaraze svetskih razmera. U okviru ove zdravstvene ustanove formirana je tzv. Kovid-19 ambulanta. U pitanju je trijažno odeljenje gde se vrši pregled pacijenata koji imaju respiratorne tegobe.

„Svi bolesnici koji imaju respiratorne tegobe i visoku telesnu temperaturu se upućuju u trijažnu ambulatu gde se radi pregled i krvna slika na osnovu koje se odlučuje šta dalje sa pacijentom“, kaže za RTV Kim dr Siniša Rašić.

U Domu zdravlja trenutno primaju samo hitne slučajeve. Svim ostalim dr Rašić savetuje da ne dolaze u Dom zdravlja, već da se za sve konsultacije i informacije o uzimnju lekova na recept jave na brojeve telefona ove ili drugih ustanova.

„Savetovao bih da u Dom zdravlja dolaze jedino ukoliko stvarno imaju potrebe. To znači da mi sada zbrinjavamo samo pacijente sa respiratornim tegobama koji su sumnjivi na infekciju Kovid-19 virusom“.

Na isti način se Svetski dan zdravlja obeležava i u Hitnoj službi u Lapljem Selu.

„Pošto smo u specifičnim uslovima i situaciji koja trenutno prisutna globalno, nismo u mogućnosti da ga obeležimo onako kako medicinski radnici zaslužuju. Znate da je ceo svet ugrožen, vidite šta se dešava. Ali, mogu reći da sam mnogo ponosna na moj srednji kadar i na organizaciju posla u Hitnoj i Domu zdravlja u Gračanici jer se svim silama trudimo i u mirnodobsko i ratno vreme jer izlazimo u susret. Uvek smo bili glavna karika koja je rešavala mnoge hitne stvari u vezi zdravstvenog stanja našeg naroda“, kazala je za RTV Kim dežurna lekarka Milka Simjonović.

Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana zdravlja posvećeno je medicinskim sestrama i babicama. Dr Simjonović kaže da su su medicinske sestre posebno ugrožene u doba koronavirusa.

„One su suočene sa tim da možda obole i ugrožen im je život, ali one ne odustaju od pomoći ljudima. Poziv medicinskih sestara je uvek bio savestan“, ističe doktorka.

Napolje samo ako mora

Za razliku od prethodnih dana, na ulicama Gračanice danas je bilo više ljudi, a gotovo svi su nosili maske i rukavice. U razgovoru za RTV Kim rekli su da se pridržavaju preporuka lekara.

„Moramo da budemo disciplinovani u ovim teškim trenucima, da ostanemo kod kuće, kao što svi pričaju na televiziji. Da se što više pridržavamo pravila koje nalažu stručnjaci i lekari“, kazao je Nebojša Simić.

„Izlazim samo ako baš moram, ako treba do apoteke. Danas sam morao da izađem da registrujem autobus. Inače, sedim kod kuće. Prirodno je da se čovek plaši. Niko ne bi želeo da dođe u situaciju da mu se nešto desi“,rekao je Bogoljub Marinković.

„Iskreno, kada je ovo počelo, mislila sam da je sve farsa, da je politička pozadina svega ovoga. Ali, kako je vreme odmicalo, itekako se plašimo. Trebalo bi da se zaštitimo, nije teško“, poručila je Jelena Maksimović.

Naše sagovornike smo pitali: "Veruju li da u Gračanici mogu dobiti adekvatno lečenje"?

„Pa, bolje nemamo. Najbolje da ne dođe do toga, a ako dođe, šta je - tu je. Siguran sam da bi se medicinsko osoblje potrudilo da uradi svoj posao kako treba“, odgovorio je Bogoljub Marinković.

„Joj, gde me to pitaš? Reći ću samo da verujem našem lekarima“, bila je kratka Jelena Maksimović.

„Mislim da ovde mogu dobiti adekvatno lečenje“, veruje Nebojša Simić.

Od lekara u KBC Priština ni danas nismo dobili nikakvu informaciju niti odgovore na pitanja u vezi aktuelnog stanja sa koronavirusom. Infektolog dr Boban Stolić odbio je da za naš medij daje izjave, rekavši da mu je za to potrebno odobrenje direktora Bratislava Lazića. Prof. dr Lazić nije odgovarao na naše pozive.Ostale vesti

Na Kosovu preminule tri osobe, 48 novozaraženih
Na Kosovu je koronavirusom zaraženo još 48 lica, preminule su tri osobe, ukupan broj žrtava iznosi 625.
  • 28.09.2020
U Srbiji 30 novih slučajeva, preminula jedna osoba
U Srbiji je prema poslednjim podacima zaraženo 30 lica, preminula je jedan osoba od posledica koronavirusa, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 28.09.2020
U Srbiji preminula jedna osoba, 72 nova slučaja
U Srbiji prema poslednjim podacima od kovida-19 preminula još je jedna osoba. Potvrđena su 72 nova slučaja zaraze.
  • 27.09.2020
Na Kosovu 47 novih slučajeva
Na Kosovu je koronavirusom zaraženo još 47 lica, ukupno 15.472 slučaja infekcije. Premunule su tri osobe.
  • 27.09.2020
Na Kosovu preminule dve osobe, 46 novoinficiranih
U poslednja 24 časa na Kosovu su od posledica infekcije koronavirusom preminule dve osobe. Registrovano je 46 novih slučajeva zaraze, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 26.09.2020
U Srbiji koronavirusom zaražene još 74 osobe
Prema najnovijim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 74 osobe, a u poslednja 24 sata nije bilo preminulih.
  • 26.09.2020