Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa

"U srpskim sredinama na Kosovu Kosovu i Metohiji trenutno je aktivno šest slučajeva korona virusa", izjavila je za Radio Kontakt Plus, epidemiološkinja Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Desanka Novaković.
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
Dom zdravlja u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt plus)

Prema njenim rečima, od 4. do 14. aprila registovano je šest novih slučajeva zaraze - tri u Kosovskoj Mitrovici, a po jedan u Zvečanu, Gračanici i Prilužju.

U istom periodu, mera kućne izolacije prestala je da važi za pet lica.

Trenutno je u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano šest pacijenata i niko od njih nije na respiratoru ili kiseoničnoj potpori, potvrdio je za Radio Kontakt Plus ranije danas direktor Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Miloš Mirković.

Testiranje se i dalje vrši ponedeljkom, sredom i petkom, a prema rečima dr Mirkovića, od 12 testiranih uzoraka u toku jučerašnjeg dana, nije bilo pozitivnih slučajeva.

Iako smatra da je trenutna epidemijska situacija u srpskim sredinama na KiM povoljna, dr Novaković naglašava da građani i dalje treba da se pridržavaju preventivnih mera, kao i da se vakcinišu.

„Zbog proslava koje su dozvoljene i zbog predstojećih praznika, savetujemo građane da se pridržavaju svih osnovnih preventivnih mera - da nose zaštitnu masku u zatvorenom prostoru, da se pojača opšta higijena ruku, da se drži odstojanje, da se ipak izbegavaju masovna okupljanja i oni koji se nisu vakcinisali, da ovaj miran period iskoriste za to“, poručila je dr Novaković.

Ukupan broj obolelih po opštinama od početka epidemije: Kosovska Mitrovica - 3.343, Leposavić - 1.984, Zvečan - 1.649 i Zubin Potok 1.100.

U srpskim sredinama južno od Ibra registrovan je ukupno 2.581 slučaj infekcije.

Prema zvaničnim podacima, u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, od početka epidemije, testirano je ukupno 33.418 lica, od čega je registrovano 10.657 slučajeva zaraze.

Od posledica korona virusa u srpskim sredinama na KiM do sada je preminulo 213 osoba.

Poslednji izveštaj za srpske sredine na KiM iz Kriznog štaba Kosovske Mitrovice medijima je dostavljen pre mesec dana, odnosno 15. marta.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023