Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa

U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Od 8. do 29. juna u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici PCR testiranjem potvrđeno je deset pozitivnih slučajeva, od čega je u međuvremenu za četiri obolela prestala da važi mera kućne izolacije.

„U Leposaviću su trenutno aktivna tri slučaja, u Kosovskoj Mitrovici dva i u Gračanici jedan“, precizira dr Novaković.

Navodi da se beleži blagi porast testiranih u odnosu na prethodni period.

„Danas smo imali 15 testiranih, od čega je pet indikacija, dok su ovi drugi testirani zbog daljeg lečenja“, objašnjava dr Novaković.

Prema njenim rečima, trenutna epidemijska situacija u srpskim sredinama na Kosovu nije alarmantna, ali se, upozorava, u narednom periodu očekuje porast novoobolelih. S tim u vezi, apeluje na građane da se pridržavaju propisanih epidemioloških mera, ali i da se vakcinišu, jer kako kaže, primetan je slab obuhvat vakcinacije.

„Vakcinacija nije potpuno obustavljena, ali se ne beleži veliki broj zainteresovanih. Ljudi se javljaju sporadično, a ima i sporadičnih slučajeva koji se javljaju za četvrtu dozu. Apelujem na građane da se vakcinišu u što većem broju s obzirom na to da nam preti novi talas, ali i da poštuju sve epidemiološke mere, naročito da izbegavaju skupove koliko je moguće“, poručuje dr Novaković.

Na vakcinalnom punktu u Raški trenutno su dostupne Fajzer i Sinofarm vakcine.Ostale vesti

Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022
Srpske sredine: 28 novoobolelih, jedna osoba preminula
Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od 66 testiranih pacijenata, 28 je bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba u Gnjilanu, preminula je od posledica kovida.
  • 06.08.2022