Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu preminule tri osobe

U poslednja tri dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tri pacijenta su izgubila bitku sa kovidom-19, dok je u poslednja 24 sata zabeleženo 16 novih slučajeva zaraze i šest izlečenja, saopštio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
U srpskim sredinama na Kosovu preminule tri osobe
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Preminula lica su iz Leposavića, Zvečana i Prilužja.

Od 60 poslatih uzoraka laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu, stiglo je 57, precizirao je Antonijević. Od toga, 16 je pozitivno, a šest oporavljeno.

Novooboleli po opštinama: Zvečan (7), Kosovska Mitrovica (5), Leposavić (2) i po jedan pozitivan slučaj u Zubinom Potoku i Štrpcu.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 86 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan PCR test. Od toga, u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica je 78 pacijenata, u Kliničkom centru Srbije jedan, u KBC "Dragiša Mišović" dva, u KC Kragujevac jedan i u KC Niš smeštena su četiri pacijenta.

U samoizolaciji je ukupno 412 lica.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je pojasnio da u okviru Zdravstvenog centra mogu da se rade i komercijalni testovi, ali da je to u retkim slučajevima, jer se prednost daje osobama koje imaju simptome virusa korona.

“Budu ponekad jedan, dva komercijalna testa u okviru 60 uzoraka koje svakodnevno šaljemo na analizu, ali zato radimo 20-30 brzih testova svakog dana. Oni su većinom komercijalni i služe za putovanja i za hospitalizaciju u tercijarnim ustanovama za naše građane”, rekao je Antonijević, precizirajući da sa brzim testom može da se putuje u zemlje regiona, dok je za ostale potreban PCR test.

On je trenutnu epidemiološku situaciju ocenio kao stabilnu i zadovoljavajuću, budući da se smanjuje broj novoobolelih, naglašavajući da su preduzete mere dale rezultate.

"Pali smo ispod 30 zaraženih na dnevnom nivou... I današnji rezultati od 57 testiranih, 16 je pozitivnih... to je, što se mene tiče, odlična vest. Takođe, dobra vest je i to da smo smanjili broj hospitalizovanih. Sve je manje indikacija u domovima zdravlja koje se javljaju, tako da domovi zdravlja sa severa Kosova imaju dozvolu da vrše od 5 do 8 uzorkovanja. Stižu po 3-4 uzorka... To vam govori o situaciji na terenu - da je sve manje ljudi kojima je potrebno uzorkovanje", ukazao je Antonijević.

Od 12. marta do danas je testirano 3.301 lice. Od toga je kod 745 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona. Od 18. juna beleži se nagli porast obolelih, pa je sada broj aktivnih slučajeva 514, a 100 je izlečeno.Ostale vesti

Kurti: Moguća humanitarna katastrofa
Bivši kosovski premijer i predsednik pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti pozvao je ambasadore u Prištini da njihove zemlje pomognu kosovskom zdravstvu, jer će, kako kaže, od jeseni imati humanitarnu katastrofu.
  • 10.08.2020
Preminulo još 14 pacijenata na Kosovu
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 14 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 341.
  • 10.08.2020
U Srbiji 163 nova slučaja, preminulo pet osoba
U poslednja 24 časa u Srbiji su potvrđena još 163 nova slučaja koronavirusa, preminulo je pet pacijenata, ukupan broj preminulih iznosi 646, navodi se na sajtu covid19.rs.
  • 10.08.2020
Kosovo: Najveći broj smrtnih slučajeva u regionu
Kosovo poslednjih nekoliko nedelja beleži povećan broj smrtnih slučajeva. Rekordan broj preminulih pacijenata od posledica bolesti kovid-19 koju izaziva korona virus, po prvi put je zabeležen 30. jula kada je u jednom danu preminulo 16 ljudi. Isti broj smrtnih slučajeva je zabeležen i 6. avgusta. U međuvremenu, život svakodnevno izgubi preko 10 osoba.
  • 10.08.2020
U srpskim sredinama na Kosovu 11 novoobolelih
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovano je 11 pozitivnih slučajeva, dok su 35 lica izlečena, saopštila je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 10.08.2020
Privatne laboratorije počinju da rade testove na kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na kovid-19.
  • 10.08.2020