Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu preminule tri osobe

U poslednja tri dana, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, tri pacijenta su izgubila bitku sa kovidom-19, dok je u poslednja 24 sata zabeleženo 16 novih slučajeva zaraze i šest izlečenja, saopštio je danas epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
U srpskim sredinama na Kosovu preminule tri osobe
Ilustracija (Foto Pixsabay)

Preminula lica su iz Leposavića, Zvečana i Prilužja.

Od 60 poslatih uzoraka laboratoriji “Vatreno oko” u Beogradu, stiglo je 57, precizirao je Antonijević. Od toga, 16 je pozitivno, a šest oporavljeno.

Novooboleli po opštinama: Zvečan (7), Kosovska Mitrovica (5), Leposavić (2) i po jedan pozitivan slučaj u Zubinom Potoku i Štrpcu.

Trenutno je hospitalizovano ukupno 86 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan PCR test. Od toga, u Zdravstvenom centru Kosovska Mitrovica je 78 pacijenata, u Kliničkom centru Srbije jedan, u KBC "Dragiša Mišović" dva, u KC Kragujevac jedan i u KC Niš smeštena su četiri pacijenta.

U samoizolaciji je ukupno 412 lica.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević je pojasnio da u okviru Zdravstvenog centra mogu da se rade i komercijalni testovi, ali da je to u retkim slučajevima, jer se prednost daje osobama koje imaju simptome virusa korona.

“Budu ponekad jedan, dva komercijalna testa u okviru 60 uzoraka koje svakodnevno šaljemo na analizu, ali zato radimo 20-30 brzih testova svakog dana. Oni su većinom komercijalni i služe za putovanja i za hospitalizaciju u tercijarnim ustanovama za naše građane”, rekao je Antonijević, precizirajući da sa brzim testom može da se putuje u zemlje regiona, dok je za ostale potreban PCR test.

On je trenutnu epidemiološku situaciju ocenio kao stabilnu i zadovoljavajuću, budući da se smanjuje broj novoobolelih, naglašavajući da su preduzete mere dale rezultate.

"Pali smo ispod 30 zaraženih na dnevnom nivou... I današnji rezultati od 57 testiranih, 16 je pozitivnih... to je, što se mene tiče, odlična vest. Takođe, dobra vest je i to da smo smanjili broj hospitalizovanih. Sve je manje indikacija u domovima zdravlja koje se javljaju, tako da domovi zdravlja sa severa Kosova imaju dozvolu da vrše od 5 do 8 uzorkovanja. Stižu po 3-4 uzorka... To vam govori o situaciji na terenu - da je sve manje ljudi kojima je potrebno uzorkovanje", ukazao je Antonijević.

Od 12. marta do danas je testirano 3.301 lice. Od toga je kod 745 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona. Od 18. juna beleži se nagli porast obolelih, pa je sada broj aktivnih slučajeva 514, a 100 je izlečeno.Ostale vesti

U Srbiji 1.125 novozaraženih, preminulo 18 osoba

Prema poslednjim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 13.089 uzoraka, a registrovano je 1.125 novih slučajeva infekcije, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 11.05.2021
Na Kosovu preminula 3 pacijenta, 49 novih slučajeva infekcije
Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 1.494 uzorka, a virus je potvrđen kod 49 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 11.05.2021
Srpske sredine: Jedan smrtni slučaj, zaraženo osam lica
U srpskim sredinama na Kosovu, prema najnovijim podacima, jedna osoba je preminula od posledica korona virusa, dok je registrovano osam novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 11.05.2021
“Manje zaraženih, vakcinacija glavni adut za izlazak iz pandemije”
Broj novozaraženih koronavirusom u većinski srpskim sredinama na Kosovu opada, što utiče i na broj pregleda, kažu lekari dr Siniša Rašić iz Doma zdravlja Gračanica i epidemiolog dr Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici. Obojica se slažu da je tome doprinela vakcinacija protiv kovida-19.
  • 11.05.2021
U Srbiji 918 novih slučajeva, preminulo još 18 osoba

Prema poslednjim podacima u Srbiji je preminulo još 18 osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 6.576, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.

  • 10.05.2021
Kosovo: 47 novoobolelih, preminula dva pacijenta

Prema najnovijim podacima, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.183 uzorka, a virus je potvrđen kod 47 lica, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 10.05.2021