Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu 38 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 38 lica koja su inficirana koronavirusom, a jedna osoba je preminula, saopštio je specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

U srpskim sredinama na Kosovu 38 novoobolelih
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Preminulo lice je iz Zubinog Potoka.

Od 60 testiranih lica, na severu Kosova registrovano je ukupno 26 novoobolelih, od toga 11 u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zubinom Potoku i dva u Zvečanu.

U srpskim sredinama južno od Ibra, ukupno je 12 novoobolelih u poslednja 24 sata.

U ZC Kosovska Mitrovica smeštena su 82 lica, u KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovana su tri pacijenta, KC Kragujevac jedan pacijent i u KC Niš dva pacijenta. Ostalih 197 pacijenata se nalaze u kućnoj izolaciji.

Od toga, u poslednje tri nedelje testiranja, odnosno od 18. juna, zabeleženo je 285 novoinficiranih lica u srpskim sredinama na Kosovu.

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica od početka epidemije, do danas je uzorkovao ukupno 2.435 lica, od čega je kod 413 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Pozitivni po opštinama od početka epidemije: Kosovska Mitrovica (147), Zvečan (62), Leposavić (93), Zubin Potok (47) i na centralnom Kosovu 64 obolela lica.

Iako je epidemiološka situacija jako ozbiljna, raduje podatak da broj javljanja u domovima zdravlja polako opada, da nije to po 50-60 pregleda na dnevnom nivou, ističe dr Antonijević.

"Sada se oko 20-30 pacijenata na dnevnom nivou pregleda u svakom domu zdravlja pojedinačno. Očekujemo poboljšanje situacije možda čak naredne nedelje, ove nedelje će situacija biti ista", procenjuje Antonijević.

On apeluje na kovid pozitivne građane da ostanu u izolaciji, a to važi i za njihove ukućane.

"Imamo dosta veliki broj prijava od strane sugrađana koji viđaju pozitivna lica da šetaju po gradu, da sede po kafićima. Molba, apel, ne samo za pozitivne osobe, nego za sve osobe koje su iz istog domaćinstva sa pozitivnom osobom da moraju ostati u kući 14 dana od dana dobijanja rezultata. Pravi nam se veliki problem, uništavamo svu našu borbu... Po 15-16 sati smo svakog dana na poslu. Mogao bih da imenujem pojedinačno, na dnevnom nivou mi stigne po 30 prijava da ljudi viđaju pozitivne na virus korona da sede u baštama kafića i ispijaju kafe...", naveo je Antonijević.

Mere samoizolacije važe i za osobe sa simptomima koji ukazuju na Kovid-19, dodaje Antonijević.

"Takođe bih zamolio ona lica da ukoliko imaju respiratorne simptome da ostanu u svojim kućama do testiranja, da ne šetaju po gradu, da se ne kreću slobodno, kao i da se sa bilo kakvim respiratornim simptomima odmah i hitno jave lokalnom domu zdravlja, jer se situacija vrlo brzo i dramatično menja".

Danas će iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica u VSI Kraljevo biti poslato 60 uzoraka, čiji se rezultati očekuju sutra posle podne.Ostale vesti

U Kuršumlijskom Domu zdravlja vakcinacija građana sa Kosova
U Domu zdravlja u Kuršumliji u toku je vakcinacija protiv virusa korona, a do kraja dana trebalo bi da bude završena imunizacija prve grupe od 750 građana sa Kosova, koja je započeta u utorak, piše Tanjug.
  • 21.01.2021
Srbija: Novih 1.648 slučajeva koronavirusa, preminulo 20 osoba
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminulo je još 20 osoba od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 3.830, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 21.01.2021
Na Kosovu još sedam preminulih i 296 zaraženih
U poslednjih 24 sata, na Kosovu je zaraženo još 296 osoba, od 1569 testiranih.
  • 21.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu 16 novoobolelih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 21.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 osoba, 1.646 novih slučajeva infekcije
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.646 novih slučajeva infekcije, a preminulo je još 19 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 20.01.2021
Kosovo: Preminulo šest pacijenata, 320 novoobolelih
Na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.426, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 20.01.2021