Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu 38 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 38 lica koja su inficirana koronavirusom, a jedna osoba je preminula, saopštio je specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

U srpskim sredinama na Kosovu 38 novoobolelih
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Preminulo lice je iz Zubinog Potoka.

Od 60 testiranih lica, na severu Kosova registrovano je ukupno 26 novoobolelih, od toga 11 u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zubinom Potoku i dva u Zvečanu.

U srpskim sredinama južno od Ibra, ukupno je 12 novoobolelih u poslednja 24 sata.

U ZC Kosovska Mitrovica smeštena su 82 lica, u KBC "Dragiša Mišović" hospitalizovana su tri pacijenta, KC Kragujevac jedan pacijent i u KC Niš dva pacijenta. Ostalih 197 pacijenata se nalaze u kućnoj izolaciji.

Od toga, u poslednje tri nedelje testiranja, odnosno od 18. juna, zabeleženo je 285 novoinficiranih lica u srpskim sredinama na Kosovu.

Zavod za javno zdravlje Kosovska Mitrovica od početka epidemije, do danas je uzorkovao ukupno 2.435 lica, od čega je kod 413 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.

Pozitivni po opštinama od početka epidemije: Kosovska Mitrovica (147), Zvečan (62), Leposavić (93), Zubin Potok (47) i na centralnom Kosovu 64 obolela lica.

Iako je epidemiološka situacija jako ozbiljna, raduje podatak da broj javljanja u domovima zdravlja polako opada, da nije to po 50-60 pregleda na dnevnom nivou, ističe dr Antonijević.

"Sada se oko 20-30 pacijenata na dnevnom nivou pregleda u svakom domu zdravlja pojedinačno. Očekujemo poboljšanje situacije možda čak naredne nedelje, ove nedelje će situacija biti ista", procenjuje Antonijević.

On apeluje na kovid pozitivne građane da ostanu u izolaciji, a to važi i za njihove ukućane.

"Imamo dosta veliki broj prijava od strane sugrađana koji viđaju pozitivna lica da šetaju po gradu, da sede po kafićima. Molba, apel, ne samo za pozitivne osobe, nego za sve osobe koje su iz istog domaćinstva sa pozitivnom osobom da moraju ostati u kući 14 dana od dana dobijanja rezultata. Pravi nam se veliki problem, uništavamo svu našu borbu... Po 15-16 sati smo svakog dana na poslu. Mogao bih da imenujem pojedinačno, na dnevnom nivou mi stigne po 30 prijava da ljudi viđaju pozitivne na virus korona da sede u baštama kafića i ispijaju kafe...", naveo je Antonijević.

Mere samoizolacije važe i za osobe sa simptomima koji ukazuju na Kovid-19, dodaje Antonijević.

"Takođe bih zamolio ona lica da ukoliko imaju respiratorne simptome da ostanu u svojim kućama do testiranja, da ne šetaju po gradu, da se ne kreću slobodno, kao i da se sa bilo kakvim respiratornim simptomima odmah i hitno jave lokalnom domu zdravlja, jer se situacija vrlo brzo i dramatično menja".

Danas će iz Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica u VSI Kraljevo biti poslato 60 uzoraka, čiji se rezultati očekuju sutra posle podne.Ostale vesti

Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020
Na Kosovu zaraženo još 225 lica, preminulo 13 pacijenata
U poslednja 24 sata na Kosovu testirano je ukupno 477 uzoraka od kojih je 225 pozitivnih slučajeva. Trinaest lica je preminulo.
  • 04.08.2020