Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu 37 novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je još 37 lica kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, saopštio je danas specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.
U srpskim sredinama na Kosovu 37 novoobolelih
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Od 68 lica koja su testirana juče, 37 njih je obolelo od Kovida-19.

Od ukupnog broja, 16 slučajeva zaraze zabeleženo je u Kosovskoj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zvečanu i tri u Zubinom Potoku.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar, registrovano je petoro inficiranih koronavirusom.

U Kosovskoj Kamenici, Prizrenu i Gnjilanu zabeležen je po jedan slučaj zaraze, a u Prilužju dva.

"U ovom drugom talasu, imamo šestoro izlečenih i četvoro preminulih", kazao je dr Antonijević.

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitizovano je 75 lica kod kojih je potvrđen Kovid-19, dodao je Antonijević.

U KBC Dragiša Mišović smeštena su tri pacijenta, u KC Kragujevac dva, a u KC Niš četiri.

Od 12. marta do danas, testirano je ukupno 2.560 lica, od kojih je 450 pozitivno na koronavirus.

Dr Antonijević je rekao da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, s obzirom na veliki porast novoobolelih.

“Sada smo došli u situaciju da od testiranih lica, svakodevno imamo preko 60 ili 70 procenata pozitivnih,  tako da je to jako ozbiljna situacija, nije stabilna. Mi pokušavamo da je kontrolišemo, ima nekih indikatora koji govore da će, od naredne nedelje, kao što sam i govorio, čini mi se doći do nekog blagog pada, da ćemo uspeti da se spustimo ispod brojke od 30 pozitivnih, koliko imamo svakodnevno”, rekao je dr Antonijević. 

Ističe da je bolest jako nepredvidiva, zbog čega se nijedan simptom ne sme zanemariti.

“Vrlo brzo dođe do progradiranja bolesti, pa pluća budu napadnuta i bez nekih izraženih spoljnih simptoma ili visoke temperature i zbog toga se nijedan simptom ne sme zanemariti. Svi moraju da prođu lokalni Dom zdravlja, kovid amulantu, gde se kao osnovni koraci rade krvna slika, koja govori u kojem pravcu ide, da li na virusnu ili bakterijsku infekciju, radi se saturacija kiseonika, na osnovu čega znamo da li su pluća napadnuta, rentgenski snimak…. Sve lakše kliničke slike se za sada samo prate. Kontakti su prestali da se testiraju, sem onih koji su životno ugroženi. Svi sa lakšim simptomima upućuju se u kućnu izolaciju, prate se na svaka dva, tri dana i rade im se kontrolne analize po potrebi, ukoliko ne dođe do smirivanja simptoma”, kazao je dr Antonijević.

Dr Antonijević kaže i da je sada u 95 odsto slučajeva simptoma u pitanju kovid-19.

“Neka naša procena je da je svaki treći trenutno zaražen, tako da tu nekog specijalnog čuvanja i prevencije, sem korišćenja lične zaštitne opreme, nema. Pratićemo situaciju, sada neko obuzdavanje širenja je vrlo teško, jer je veliki broj zaraženih, ali cilj je prevashodno sačuvati ljudske živote”, podvukao je Antonijević. 

Ponovio je apel svima da poštuju osnovne mere i preporuke, u prvom redu nošenje lične zaštitne opreme i socijalna distanca. 

Istakao je da je zbog velikog broja novoobolelih koji se registruju svakodnevno, prioritet da se testiraju samo pacijenti kojima je to neophodno, kao i da se ovaj period prođe sa što manje smrtnih slučajeva.

Na testiranje na VSI Kraljevo danas će biti poslato 70 uzoraka, juče je uzorkovano 65 uzoraka, a u ponedeljak je bilo poslato 60 uzoraka.

Od 18.juna do danas, za tri nedelje testiranja, registrovano je 321 novoobolelo lice u srpskim sredinama na KiM.Ostale vesti

Privatne laboratorije počinju da rade testove na Kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid-19.
  • 10.08.2020
U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020