Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama na Kosovu 10 novih slučajeva koronavirusa

U srpskim sredinama na Kosovu još 10 osoba je obolelo od koronavirusa. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 25.
U srpskim sredinama na Kosovu 10 novih slučajeva koronavirusa
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Od trideset uzoraka poslatih na analizu pre dva dana, devet je pozitivno na korona virus. Takođe, od 16 ranije poslatih uzoraka, juče je stigao rezultat da je jedno lice iz Zvečana pozitivno, pa je, uz broj od 15 inficiranih, koji je saopšten u ponedeljak, ukupan broj aktivnih slučajeva u srpskim sredinama na Kosovu 25, od čega je 23 na severu Kosova.

Svi novopotvrđeni slučajevi su sa lakšim simptomima.

Epidemiolog dr Desanka Novaković je izjavila da je danas uzorkovan još 41 pacijent i da će ti uzorci sutra ujutro biti poslati u laboratoriju “Vatreno oko” u Beogradu.

Prema njenim rečima, iako je primetan povećan broj novoinficiranih, situacija je stabilna.

Prema najnovijim preporukama, blagi i laki klinički oblici ostaju u kućnoj izolaciji, a mera izolacije, napominje dr Novaković, važi i za kontakte koji se ne testiraju u odsustvu kliničke slike.

Ukoliko građani osete simptome, potrebno je da se jave kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, kaže dr Novaković, naglašavajući da nikako ne treba propustiti neke kliničke simptome, budući da bolest ima nepredvidiv tok.

Napominje da se, u slučaju razvijene kliničke slike, što pre treba javiti u Kovid ambulantu, kako bi se odradio pregled i laboratorija, na osnovu čega će se proceniti da li je potrebo testiranje.

Podseća i da su neke od najboljih mera prevencije fizička distanca, pranje ruku i nošenje zaštitnih maski.Ostale vesti

Privatne laboratorije počinju da rade testove na Kovid-19
Od ove nedelje na Kosovu će pojedine privatne zdravstvene ustanove, koje imaju dozvolu Ministarstva zdravlja, početi da obavljaju serološke i PCR testove na Kovid-19.
  • 10.08.2020
U Srbiji 236 novih slučajeva, devet preminulih

Prema poslednjim podacima u Srbiji je registrovano 236 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet pacijenata, navodi se na sajtu covid19.rs.

  • 09.08.2020
Na Kosovu preminulo 12 osoba, 188 novozaraženih
Na Kosovu je još 12 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih je 327. Registrovano je 188 novih slučajeva, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. 
  • 09.08.2020
U srpskim sredinama 18 novoobolelih, izlečeno 33 lica

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, registrovano je 18 novoobolelih od Kovida-19, dok su se 33 lica oporavila, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 09.08.2020
Gračanica: Još pet osoba inficirano koronavirusom
Na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 5 novoobolelih od Kovida-19, pa je ukupan broj zaraženih 72, od čega je 9 pacijenata hospitalizovano, saopštio je danas Krizni štab Opštine Gračanica.
  • 09.08.2020
Novih 6 žrtava kovida 19, još 255 zaraženih u Srbiji
Prema najnovijim podacima, koronavirusom u Srbiji je zaraženo još 255 osoba, a preminulo 6.
  • 08.08.2020