Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama 6 novoobolelih od koronavirusa

Broj obolelih od koronavirusa na severu Kosova se povećava. Inficirana su ukupno 33 lica, rečeno je na sednici Kriznog štaba.
U srpskim sredinama 6 novoobolelih od koronavirusa
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Od tog broja, 18 osoba je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, 9 iz Zvečana, 3 osobe su iz Leposavića i 2 iz Zubinog Potoka, kazao je epidemiolog Aleksandar Antonijević.

„17 lica sa lakšom kliničkom slikom nalazi se u Studentskom centru, 5 pacijenata se nalazi u KC Niš, a 2 lica su u KCS u Beogradu. Svi hospitalizovani u Kosovskoj Mitrovici su stabilno i dobrog opšteg stanja. Niko od hospitalizovanih nije na respiratoru“, dodao je Antonijević.

Na testiranje poslato je 25 sumnjivih uzoraka, a rezultati istih očekuju se sutra.

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok, kazao je da su registrovana prva 2 slučaja pozitivnih na korona virus u toj opštini.

„Dobrog su opšteg stanja. 6 članova njihovih porodica nalazi se u kućnoj izolaciji“, dodaje Vulović.

U Domu zdravlja u Zubinom Potoku sutra počinje testiranje na koronavirus.

"Spremni smo i nadamo se da neće više biti zaraženih“, poručuje Vulović.

Pozvao je građane da se strogo pridržavaju svih propisa.

„Da svi zajedno pobedimo ovu nesreću koja nas je zadesila. Za sada nema potrebe za preduzimanjem radikalnijih mera u opštini Zubin Potok", kaže Vulović.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, pozvao je građane još jedanput da ostanu u svojim domovima.

"Jedini spas je da ostanemo u svojim domovima. Moramo biti solidarni i razumeti u kakvoj se situaciji nalazimo. Ovih dana biće zapošljeno 70 lekara i 200 medicinskih sestara u tri bolnice na Kosovu i Metohiji, na inicijativu Marka Đurića“, kazao je Spirtć.

Radnje rade do 15h, a policijski čas počinje od 17h.

Kosovska Mitrovica i Zvečan su u karantinu, što govori da bez preke potrebe i obaveza se ne treba kretati, osim lica koja su u radnoj obavezi.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023