Vesti
Zdravlje

U srpskim sredinama 139 obolelih u poslednje tri nedelje

U srpskim sredinama na Kosovu, prema dosadašnjim rezultatima, od 13. marta registrovano je 258 obolelih od koronavirusa, od tog broja 97 lica je sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici, izjavio je danas na konferenciji za novinare epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.
U srpskim sredinama 139 obolelih u poslednje tri nedelje
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Prema njegovim rečima, od 12.marta u svim srpskim sredinama na Kosovu testirano je ukupno 2.252 lica, od kojih je kod 258 potvrđeno prisustvo koronavirusa.

Za poslednje tri nedelje testiranja u svim srpskim sredinama na Kosovu registrovano je 139 novoobolelih od kovid-19, kazao je Antonijević.

Od tog broja 21 lice je sa prebivalištem južno od Ibra, od čega 17 u poslednja dva dana. Na severu je 118 pozitivnih slučajeva.

Kada je reč o srpskim sredinama na centralnom Kosovu, u Gračanici su registrovana dva nova slučaja, u Lipljanu i Štrpcu po jedan, Prilužju četiri i Gnjilanu tri novoobolela.

Dr Antonijević navodi da je u Kosovskoj Mitrovici registrovano 97 slučajeva obolelih od kovid-19. Među obolelima su i tri zdravstvena radnika.

On ističe da su 42 lica smeštena na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj Mitrovici, u KBC Niš nalazi se dvoje, dok se jedno lice nalazi na lečenju u KBC u Kragujevcu.

U kućnoj samoizolaciji nalazi se 94 lica.

Prema njegovim rečima, oboleli su pretežno sa lakšom kliničkom slikom, ali kako ističe epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, jer je došlo do velikog opuštanja građana.

Takođe, postoji veliki broj pritužbi da lica kod kojih je utvrđeno prisustvo korona virusa, slobodno šetaju po gradu, iako im je određen karantin.

Antonijević podseća da ukoliko je jedan član porodice inficiran, ostali članovi su obavezni da borave u samoizolaciji.

Tokom jučerašnjeg dana, testirano je još 60 lica.

 Ostale vesti

“Vakcinacijom do kolektivnog imuniteta”
Zdravstveni osiguranici Republike Srbije koji žive na Kosovu nisu u mogućnosti da se vakcinišu protiv koronavirusa u lokalnim zdravstvenim ustanovama, pošto Ministarstvo zdravlja Kosova ne dozvoljava distribuciju vakcina iz Srbije. Ipak, građani koji to žele moraju da otputuju do Kuršumlije, Bujanovca, Vranja i Raške. Lekari pozivaju građane da se što više vakcinišu kako bi se stekao kolektivni imunitet. 
  • 25.01.2021
KM: Protest zdravstvenih radnika.
Medicinski radnici zdravstvenih ustanova na severu Kosova, protestovali su danas pred zgradom Osnovnog tužilaštva u Severnoj Mitrovici, nezadovoljni postupcima Prištine nad zdravstvenim sistemom koji funkcioniše u okviru Srbije. Ujedno su uputili protestno pismo „zbog privođenja i saslušanja njihovih kolega”.
  • 25.01.2021
U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021