Vesti
Zdravlje

U sredu besplatan skrining raka dojke u Domu zdravlja Gračanica

Povodom obeležavanja oktobra – Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, Opština Gračanica sa svojim odeljenjem za zdravstvo i socijalnu zaštitu a u saradnji sa КBC-om Priština, Domom zdravlja Gračanica i Domom zdravlja Donja Gušterica organizuje besplatan skrinig raka dojke u sredu 26-og oktobra od 10 časova.
U sredu besplatan skrining raka dojke u Domu zdravlja Gračanica
Ilustracija (Foto Getty images)

Besplatane ultrazvučne preglede u Domu zdravlja Gračanica obavljaće dr Desanka Petković i dr Saša Mladenović.

Kako je saopšteno, pregled može trajati i do 30-ak minuta, a opštinsko odeljenje za zdravstvo posebno apeluje da se na pregled jave žene sa prisutnim faktorima rizika za nastanak karcinoma dojke posebno kod žena sa pozitivnom porodičnom anamnezom karcinoma dojke kod bliskih srodnika kao i žene koje su samopregledima primetile bilo kakve promene da dojkama. Ova kategorija sugrađanki imaće prednost pri pregledu kod ordinirajućih lekara.

"Bez uputa svim ženama će u zavisnosti od mišljenja lekara nakon pregleda biti omogućena besplatna skrining mamografija u Dijagnostičkom centru u Gračanici kojom se rengendskim putem detaljno utvrđuju sve promene na dojkama pacijentkinja", stoji u saopštenju Opštine Gračanica. 



Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022