Vesti
Zdravlje

U Srbiji 4.103 nova slučaja

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Srbije od testiranih 16.449 uzoraka 4.103 lica rezultiralo je pozitivno na kovid-19.

U Srbiji 4.103 nova slučaja
Ilustracija (Freepik)

U poslednja 24 sata preminulo je 19 lica.

Od početka epidemije ukupan broj smrtnih ishoda je 7.398.

Na bolničkom lečenju je 1.571 pacijent, dok ih je na respiratorima 110.

Stopa smrtnosti je 0,94 odsto.

Nemačka vratila Srbiju u visokorizične zemlje

Osobe sa prebivalištem u Srbiji koje su potpuno vakcinisane mogu i dalje da putuju iz Srbije u Nemačku, u bilo koju svrhu, ako su vakcinisane vakcinama protiv kovida-19, koje je priznala Evropska agencija za lekove (EMA), a to su Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson&Džonson. Pri tom je neophodno da je od poslednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Putnik sa sobom mora da ima sertifikat o vakcinaciji na engleskom ili nemačkom jeziku. Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Svim drugim osobama sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju poslovnih obaveza ili ako se radi o neodložnom putovanju i to samo uz negativan test. Turistička putovanja u Nemačku za nevakcinisane nisu moguća.

Ta pravila se ne odnose na nemačke državljane i članove njihove najuže porodice, građane EU, kao i državljane Srbije i trećih zemalja koji imaju pravo na dugoročni boravak u jednoj od zemalja EU ili Šengenskog sporazuma. Pred put u Nemačku neophodno je popuniti elektronsku prijavu za ulazak u zemlju.

Osim Srbije, Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestina i Šri Lanka, takođe se smatraju područjem visokog rizika od kovida-19.Ostale vesti

Još dve osobe zaražene koronavirusom u Gračanici

Na području opštine Gračanica inficirana su još dva lica virusom korona, saopštio je danas Krizni štab.

  • 17.09.2021
U Srbiji preminuo 31 pacijent, 7.602 nova slučaja infekcije
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminuo je još 31 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.664, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 16.09.2021
Na Kosovu 368 novozaraženih, preminulo 14 lica

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 6.882 lica, a infekcija je potvrđena kod 368 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na Fejsbuku.

  • 16.09.2021

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je u poslednjih nekoliko dana postala ozbiljna, jer se beleži povećan broj novoobolelih lica, kao i porast broja testiranja, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

  • 16.09.2021
Gračanica: Još četiri nova slučaja kovida-19
Na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata zabeležena su četiri nova slučaja koronavirusa, saopšteno je iz Кriznog štaba opštine Gračanica.
  • 16.09.2021
U srpskim sredinama još tri osobe preminule, 29 novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu još tri osobe su preminule od posledica kovida-19, dve iz Zvečana i jedna iz Kosovske Mitrovice, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 16.09.2021