Vesti
Zdravlje

U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine

Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
 • 22.04.2023
 • 13:03 h
 • Zdravlje
 • izvor: Koha, Ekonomija onlajn, KoSSev
 • komentara:
 • pregleda: 283
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Ilustracija (Foto Istock)

Prema rečima predsednika Komore Pljeurata Sejdiua, tokom 2022. godine Kosovo je napustilo 211 lekara različitih profila. On je upozorio da će se nakon ukidanja viza od januara sledeće godine povećati dinamika i broj odlazaka.

„Sigurno će se povećati dinamika i broj odlazaka. Prošle godine smo imali 211 sa svim tim blokadama, ove godine imamo 88, što je više od proseka prošle godine, za prva četiri meseca. Očekujemo veći broj nego prošle godine. Razlozi koji su bili prošle godine - isti su - pitanje nezaposlenosti. Imamo veliki broj lekara, blizu 400 lekara je nezaposleno”, rekao je on za Ekonomiju onlajn.

Prema njegovim rečima, nezaposleni su u većini slučajeva napustili Kosovo. Čudno mu je što opštine ne raspisuju konkurse za prijem mladih lekara, kada za njima postoji potreba.

„Najviše je onih koji odlaze iz ove kategorije, koji su nezaposleni. Zatim su tu specijalisti, oni koji su na drugoj ili trećoj godini specijalizacije, nisu zadovoljni kvalitetom specijalističkog obrazovanja koje se nudi ovde na Kosovu i to je zahtevnija generacija od naše. Veliki je broj njih i razloga zbog kojih odlaze. Treći razlog su uslovi rada i plata”, zaključio je on.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

 • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
 • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
 • 02.05.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
 • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
 • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
 • 23.02.2023