Vesti
Zdravlje

U Kosovskom Pomoravlju više od stotinu novozaraženih za mesec dana

Novi talas koronavirusa identifikovan je u Kosovskom Pomoravlju još početkom avgusta, a danas ponovo imamo epidemiju u punoj snazi, kazao je direktor Zdravstvenog centra Gnjilane dr Zoran Perić.
U Kosovskom Pomoravlju više od stotinu novozaraženih za mesec dana
Lekari bolnice u Pasjanu (Foto Puls)

U poslednjih mecec dana u Kosovskom Pomoravlju obavljeno je 204 pregleda sa simptomima na koronavirus. Kovid-19 je na osnovu (PCR) pi-si-ar testova, potvrđen u više od stotinu slučajeva, navode u ZC Gnjilane.

„Samo juče smo imali 14 novih pregleda. Na odeljenju imamo petoro hospitalizovanih pacijenata i svi su u veoma teškoj situaciji i imaju potrebe za kiseoničkom terapijom“, kaže dr Perić.

Više od 90 odsto građana koji su se javili lekaru sa simptomima koronavirusa nisu bili vakcinisani. Iako nema i zvanične potvrde, sve upućuje na to da je reč o novom, takozvanom delta soju koronavirusa.

Preko leta došlo je određenog opuštanja u poštovanju epidemijskih mera, naročito prilikom masovnijih proslava, pa je neophodno da se disciplina nošenja maski i držanja distance ponovo što pre uspostavi, saopštavaju iz Zdravstvenog centru u Gnjilanu.

Doktor Perić, kako prenosu RTV Puls, posebno apeluje na mlade da se vakcinišu, kako bi zaštitili i sebe, ali i starije osobe s kojima komuniciraju.

Prijavljivanje za vakcinaciju se vrši u svakoj od 30 ambulanti u Kosovskom Pomoravlju.Ostale vesti

Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022
Srpske sredine: 28 novoobolelih, jedna osoba preminula
Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od 66 testiranih pacijenata, 28 je bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba u Gnjilanu, preminula je od posledica kovida.
  • 06.08.2022