Vesti
Zdravlje

U KBC Kosovska Mitrovica trenutno 90 obolelih od kovida

U Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, trenutno se od kovida leči 90 pacijenata, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica v. d. direktora ove zdravstvene ustanove dr Zlatan Elek.

U KBC Kosovska Mitrovica trenutno 90 obolelih od kovida
Zlatan Elek (Foto Kossev)

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja hospitalizovanih, 48 ih je na kiseoničnoj terapiji, što znači da svi oni imaju jednostranu ili obostranu upalu pluća.

„I dalje prednjače pacijenti koji nisu vakcinisani, oko dve trećine njih. Pacijenti sa teškom kliničkom slikom ostaju na bolničkom lečenju, a oni sa lakšom šalju se na kućno lečenje uz propisanu terapiju i redovne kontrole ovde kod nas u kliničko-bolničkom centru”, kaže Elek i dodaje da je velika većina preminulih bila nevakcinisana.

Elek napominje da su pacijenti koji se trenutno leče u bolnici ljudi sa pratećim bolestima poput šećerne ili kardiovaskularnih bolesti.

“Reč je uglavnom o starijim osobama, a njih je ubedljivo najviše među preminulima”, ističe dr Elek.

Dodaje da broj novozaraženih ove nedelje nije drastično opao u odnosu na prethodnu i još jednom pozvao na poštovanje mera i vakcinaciju.

Prema poslednjim podacima dostavljenim iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu registrovana su još 54 nova slučaja zaraze, od 127 testiranih.

Virus je trenutno aktivan u 887 slučajeva.Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022