Vesti
Zdravlje

U Evropi od koronavirusa umrlo više od dva miliona ljudi

Više od dva miliona ljudi u Evropi u 53 zemlje koje su članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) umrlo je od posledica zaraze koronavirusom, objavila je ta organizacija u četvrtak. Evropski region SZO proteže se od Grenlanda do ruskih pacifičkih obala, i uključuje zemlje srednje Azije, kao i Tursku.
U Evropi od koronavirusa umrlo više od dva miliona ljudi
Ilustracija (Foto Engin Akyurt/Unsplash)

SZO je broj nazvala „poražavajućim“, ali je saopšteno da je ta brojka verovatno tek deo smrtnih slučajeva direktno izazvanih kovidom-19 i indirektnim efektima pandemije tokom dve godine.

Iako broj novozaraženih slučajeva opada, on je i dalje previsok, objavila je u četvrtak regionalna kancelarija SZO u Kopenhagenu.

Koronavirus je "još uvek virus ubica, posebno za nevakcinisane i klinički ranjive", navodi se u saopštenju.

Prema podacima agencije Rojters, Sjedinjene Američke Države su do sada zabeležile više od milion smrtnih slučajeva od kovida-19, čime je ta nekada nezamisliva brojka pređena posle dve godine od pojave ove bolesti u SAD.

Sa 6,7 miliona potvrđenih smrti u svetu, nema mnogo mesta na planeti koja ova bolest nije poharala.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, stvarni broj žrtava - koji uključuje one koji su umrli od posledica komplikacija kovida-19 kao i one koji su umrli od indirektnih posledica izbijanja pandemije - verovatno je bliži brojci od 15 miliona.

Iako je svet do sada uglavnom počeo da se vraća na "staro normalno", naučnici već rade na novoj buster dozi jer virus nastavlja da mutira.

"Ni u kom slučaju nije gotovo", rekao je nedavno glavni medicinski savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena, Entoni Fauči.Ostale vesti

Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022
Na Kosovu još 16 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 593, a infekcija je potvrđena kod 16 osoba.

  • 15.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.046, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 14.05.2022