Vesti
Zdravlje

U Evropi od koronavirusa umrlo više od dva miliona ljudi

Više od dva miliona ljudi u Evropi u 53 zemlje koje su članice Svetske zdravstvene organizacije (SZO) umrlo je od posledica zaraze koronavirusom, objavila je ta organizacija u četvrtak. Evropski region SZO proteže se od Grenlanda do ruskih pacifičkih obala, i uključuje zemlje srednje Azije, kao i Tursku.
U Evropi od koronavirusa umrlo više od dva miliona ljudi
Ilustracija (Foto Engin Akyurt/Unsplash)

SZO je broj nazvala „poražavajućim“, ali je saopšteno da je ta brojka verovatno tek deo smrtnih slučajeva direktno izazvanih kovidom-19 i indirektnim efektima pandemije tokom dve godine.

Iako broj novozaraženih slučajeva opada, on je i dalje previsok, objavila je u četvrtak regionalna kancelarija SZO u Kopenhagenu.

Koronavirus je "još uvek virus ubica, posebno za nevakcinisane i klinički ranjive", navodi se u saopštenju.

Prema podacima agencije Rojters, Sjedinjene Američke Države su do sada zabeležile više od milion smrtnih slučajeva od kovida-19, čime je ta nekada nezamisliva brojka pređena posle dve godine od pojave ove bolesti u SAD.

Sa 6,7 miliona potvrđenih smrti u svetu, nema mnogo mesta na planeti koja ova bolest nije poharala.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, stvarni broj žrtava - koji uključuje one koji su umrli od posledica komplikacija kovida-19 kao i one koji su umrli od indirektnih posledica izbijanja pandemije - verovatno je bliži brojci od 15 miliona.

Iako je svet do sada uglavnom počeo da se vraća na "staro normalno", naučnici već rade na novoj buster dozi jer virus nastavlja da mutira.

"Ni u kom slučaju nije gotovo", rekao je nedavno glavni medicinski savetnik predsednika SAD Džoa Bajdena, Entoni Fauči.Ostale vesti

Blagi porast broja novoobolelih na Kosovu
Prema podacima kosovskog Ministarstva zdravlja, u nedelji za nama (od ponedeljka, 21. novembra) u većinski albanskim sredinama zabeleženo je 11 novih slučajeva kovida-19. U istom periodu u centralnoj Srbiji koronavirus je potvrđen kod 4.004 osobe. 
  • 27.11.2022
Na Kosovu prošle sedmice dva novoobolela, u Srbiji situacija stabilna
Prema zvaničnim podacima, na Kosovu su u većinski albanskim sredinama tokom prethodnih sedam dana zabeležena samo dva slučaja zaražavanja virusom kovid-19, po jedan u petak i u subotu. U Srbiji je epidemiološka sitacija stabilna, pa je u istom periodu zabeleženo malo manje novoobolelih, ali i nešto više preminulih u poređenju sa prethodnom nedeljom.
  • 21.11.2022
Dijabetes - izazov 21. veka

Povodom Svetskog dana dijabetesa u Gračanici je na platou ispred Doma zdravlja organizovana akcija besplatnog merenja šećera u krvi, krvnog pritiska i telesne težine, zatim je u Domu kulture „Gračanica“ održano stručno-edukativno predavanje kako bi se među građanima povećala svest o dijabetesu, bolesti od koje, iz godine u godinu, oboleva sve više ljudi.

  • 14.11.2022
Korona nastavlja da slabi
Samo 14 novozaraženih zabeleženo je u većinski albanskim sredinama na Kosovu u nedelji za nama, a šreminulih od posledica kovida-19 nije bilo. I u Srbiji brojevi nastavljaju da padaju, pa je protekle sedmice preminulo 27, a zaraženo 4.536 ljudi.
  • 14.11.2022
Srbija: Preminule dve, pozitivne 392 osobe
U poslednja 24 sata preminule su još dve osobe od posledica kovida-19 u Srbiji.
  • 13.11.2022
U Srbiji 452 nova slučaja koronavirusa, preminulo pet osoba
U poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminulo je još pet osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 17.308, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 12.11.2022