Vesti
Zdravlje

U Domu zdravlja Gračanica vakcinacija dece redovna

U Domu zdravlja Gračanica vakcinacija dece vrši se svakodnevno, ali je zbog epidemije koronavirusa odziv bio manji nego uobičajeno, kazala je za RTV Kim specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić. Roditelji sa kojima smo razgovarali ističu da se redovno odazivaju na pozive za vakcinaciju.
U Domu zdravlja Gračanica vakcinacija dece redovna
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Prema redovnom kalendaru vakcinacije, deca do navršenih 18 godina treba da prime vakcine protiv deset zaraznih bolesti.

Specijalista pedijatrije dr Jelena Janjić je kazala da se vakcinacija dece u Domu zdravlja Gračanica odvija redovno.

“Sama vakcinacija nije prekinuta, radili smo prema savetima epidemiologa. Međutim, sam odziv tokom epidemije je bio manji nego uobičajeno. Roditelji su izbegavali dolazak u Dom zdravlja iz straha. Kako mere popuštaju i kako su se ljudi oslobodili, vakcinacija se obavlja redovno”, kazala je Janjićeva.

Vakcinacija se odvija svakodnevno, po unapred zakazanim terminima.

“Zakazujemo termine na dvadeset minuta, tako da nema susretanja roditelja i dece u čekaonici. Držimo se svih mera prevencije. I deci i roditeljima se meri tempratura na ulazu”, dodala je Janjićeva.

Roditelji sa kojim smo razgovarali kažu da redovno vakcinišu svoju decu.

“Imam bebu od tri meseca i nedavo je primila sve neophodne vakcine. Uvek sam za to da treba slušati savete lekara i preventivno zaštititi svoje dete”, kazao je Lazar Miljković iz Livađa.

“Redovno vakcinišem svoje dete. Mislim da bi svi trebalo da slušaju savete lekara i decu redovno vode na vakcinaciju”, rekla je Ivana Rašković iz Čaglavice.

Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacije se smatraju najefikasnijim i najjeftinijim metodama sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti.

Zahvaljujući vakcinama protiv raznih virusa i bakterija, brojne zarazne bolesti koje su nekada izazivale smrt velikog broja dece, iskorenjene su. Neke od njih su: velike boginje, difterija i paraliza.

Zato je važna stalna edukacija roditelja o koristima koje vakcine donose njihovoj deci.Ostale vesti

Radio KM: Još 53 pacijenta pozitivna na koronavirus
Rezultati analiza koje su urađene za 61 pacijenta iz srpskih sredina na Kosovu pokazuju da su 53 pozitivna na kovid-19, saznaje Radio Kosovska Mitrovica.
  • 07.07.2020
Još 13 osoba preminulo od Kovida 19 u Srbiji
Od posledica korona virusa u Srbiji preminulo još 13 osoba, a 299 je zaraženo u poslednja 24 sata.
  • 07.07.2020
PCR testiranje u Gračanici prijavljeno zdravstvenom inspektoratu
Slučaj PCR testiranja na Kovid-19 u privatnoj laboratoriji “Human” u Gračanici, prijavljen je inspektoratu zdravstva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz kosovskog Ministarstva zdravlja.
  • 07.07.2020
Na Kosovu 195 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje koronavrusom je na Kosovu zaraženo još 195 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva 1.678.

  • 07.07.2020
Potvrđena treća žrtva korona virusa danas na Kosovu
Žena (84) iz opštine Kosovo Polje, umrla je od posledica koronavirusa, ali je bolovala i od drugih pridruženih bolesti, saopšteno je iz ove opštine. Žena nije bila medicinski zbrinuta i lečila se kod kuće.
  • 06.07.2020
U Srbiji preminulo šest osoba, 289 novoobolelih
Prema poslednjim podacima u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo šest osoba, registrovano je 289 novih slučajeva zaraze, navedeno je na sajtu covid.19.rs. 
  • 06.07.2020