Vesti
Zdravlje

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

„Najopasnije je što Srbi na Kosovu dobijaju informacije o epidemiološkoj situaciji na ulici, koja nije siguran informator“, rekla je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim. Ona smatra da je za to odgovoran Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama koji nemaju odgovornost prema narodu, već prema njemu (Radoičiću) i mafiji“.
Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni
Ilustracija (Foto VOA)

Trajkovićeva je istakla da su lekari i profesori koji dolaze na pozicije direktora zdravstvenih centara preko Milana Radoičića neodgovorni, te da odgovornost imaju samo „prema njemu i mafiji“.

„Takvi ljudi nemaju odgovornost prema narodu, oni imaju odgovornost prema Radoičiću, prema mafiji. Samim tim, oni zloupotrebljavaju najveći deo mojih čestitih kolega, lekara, koji samo žele da rade svoj posao, na način na koji Hipokrat to nalaže“, rekla je Trajkovićeva i dodala da su lekari ucenjeni otkazima.

„Oni prosto moraju da ćute i da ne govore ono što znaju. Oni bi trebali da pomažu narodu, a da vlastima kada nisu u pravu, makar ta vlast bila i mafija, da im okrenu leđa i da im kažu da ne prihvataju odgovornost za zdravlje ljudi, u situaciji u kojoj će im biti diktirano šta će da govore. Ta odgovornost će doći po sve koji su prihvatili da im mafija diktira i zdravstvo i obrazovanje“, smatra Trajkovićeva.

Ona napominje da je najopasnije je što građani podatke o koronanvirusu dobijaju na ulici.

„Ulica nikada nije siguran informator. Na njoj uvek ima preuveličavanja ili umanjivanja. To je ono što može da izazove paniku, neobaveštenost, to je nešto što vodi u katastrofu tog naroda. Dostupnost pravih informacija je prvi pravi lek. Građani, kada su neobavešteni, moraju svakako da snose odgovornost za stanje u kojem se nalaze“, zaključila je Trajkovićeva.

Gračanički lekari ćute kao zaliveni

Redakcija RTV Kim je nebrojeno puta pokušavala da kontaktira direktora KBC u Gračanici, na koga su nas uvek upućivali svi njemu podređeni infektolzi i epidemiolozi, kako bi se informisala iz prve ruke o epidemiološkoj situaciji u opštini Gračanica, ali prof. dr Bratislav Lažić nije našao za shodno da govori za naš medij. Umesto transparentnog obraćanja javnosti, direktor Lazić jedva povremeno progovori po koju u javnosti, pa pouzdan broj zaraženih, stanje u lokalnim bolnicama i rutina testiranja na koronavirus i dalje ostaju nepoznanica.

Pre nekoliko dana, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je za RTV Kim potvrdio da postoje brojne spekulacije o pravom stanju na terenu i zamolio za stpljenje, poručujući meštanima u ime institucije koju vodi „da ćemo ih blagovremeno obaveštavati kada budemo imali informacije, ne želimo da izlazimo sa neproverenim informacijama jer nam sada ne treba panika”.

Podsetimo, od izbijanja zaraze korona virusom na teritoriji opštine Gračanica, nadležni iz zdravstvenih institucija nisu održali ni jednu konferenciju za medije, niti su saopštenjima obavestili novinare koliko tačno ima zaraženih u selima na teritoriji ove lokalne samouprave. Informacije na dnevnom nivou od četvrtka stižu iz Kosovske Mitrovice, ali se ni u njima ne može naći precizan podatak o ukupnom broju zaraženih u opštini Gračanica.

RTV Kim i Glas Amerike su se prošle nedelje bavili informisanošću građana o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a na portalu radiokim.net dostupna je i anketa na ovu temu.

U međuvremenu, javnosti su se saopštenjem obratili UNS i UNS na Kosovu, ali i predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija, pozivajući Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko-bolničkom centru Priština (sa sedištem u Gračanici) da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova da prekine sa selektivnim obaveštavanjem medija.Ostale vesti

Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021
U Srbiji preminula još 21 osoba
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovan 1.751 novi slučaj koronavirusa, a preminula je 21 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 15.01.2021
Na Kosovu preminulo sedam osoba, 296 novozaraženih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo sedam osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.399, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 15.01.2021
Kosovska Vlada ublažila mere
Kosovska vlada odobrila je nove, relaksiranije epidemiološke mere. U opštinama koje pripadaju žutoj i zelenoj zoni rizika, radno vreme privrednika je od 5 sati ujutru do 22:00 časa uveče.
  • 15.01.2021
U srpskim sredinama na Kosovu devet novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu registrovano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je iz izolacije izašlo 25 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

  • 15.01.2021
Priština: SZO i nemačka vlada donirale opremu KBC-u
Svetska zdravstvena organizacija je u saradnji sa nemačkom vladom donirala Kliničko-univerzitetskom centru u Prištini medicinsku opremu u vrednosti 2.17 miliona evra. Na ceremoniji formalne primopredaje vredne pomoći nije bilo prevoda na srpski jezik.
  • 14.01.2021