Vesti
Zdravlje

Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni

„Najopasnije je što Srbi na Kosovu dobijaju informacije o epidemiološkoj situaciji na ulici, koja nije siguran informator“, rekla je predsednica Evropskog pokreta Srba Rada Trajković u telefonskoj izjavi za RTV Kim. Ona smatra da je za to odgovoran Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama koji nemaju odgovornost prema narodu, već prema njemu (Radoičiću) i mafiji“.
Trajković: Građani će snositi posledice jer su neobavešteni
Ilustracija (Foto VOA)

Trajkovićeva je istakla da su lekari i profesori koji dolaze na pozicije direktora zdravstvenih centara preko Milana Radoičića neodgovorni, te da odgovornost imaju samo „prema njemu i mafiji“.

„Takvi ljudi nemaju odgovornost prema narodu, oni imaju odgovornost prema Radoičiću, prema mafiji. Samim tim, oni zloupotrebljavaju najveći deo mojih čestitih kolega, lekara, koji samo žele da rade svoj posao, na način na koji Hipokrat to nalaže“, rekla je Trajkovićeva i dodala da su lekari ucenjeni otkazima.

„Oni prosto moraju da ćute i da ne govore ono što znaju. Oni bi trebali da pomažu narodu, a da vlastima kada nisu u pravu, makar ta vlast bila i mafija, da im okrenu leđa i da im kažu da ne prihvataju odgovornost za zdravlje ljudi, u situaciji u kojoj će im biti diktirano šta će da govore. Ta odgovornost će doći po sve koji su prihvatili da im mafija diktira i zdravstvo i obrazovanje“, smatra Trajkovićeva.

Ona napominje da je najopasnije je što građani podatke o koronanvirusu dobijaju na ulici.

„Ulica nikada nije siguran informator. Na njoj uvek ima preuveličavanja ili umanjivanja. To je ono što može da izazove paniku, neobaveštenost, to je nešto što vodi u katastrofu tog naroda. Dostupnost pravih informacija je prvi pravi lek. Građani, kada su neobavešteni, moraju svakako da snose odgovornost za stanje u kojem se nalaze“, zaključila je Trajkovićeva.

Gračanički lekari ćute kao zaliveni

Redakcija RTV Kim je nebrojeno puta pokušavala da kontaktira direktora KBC u Gračanici, na koga su nas uvek upućivali svi njemu podređeni infektolzi i epidemiolozi, kako bi se informisala iz prve ruke o epidemiološkoj situaciji u opštini Gračanica, ali prof. dr Bratislav Lažić nije našao za shodno da govori za naš medij. Umesto transparentnog obraćanja javnosti, direktor Lazić jedva povremeno progovori po koju u javnosti, pa pouzdan broj zaraženih, stanje u lokalnim bolnicama i rutina testiranja na koronavirus i dalje ostaju nepoznanica.

Pre nekoliko dana, gradonačelnik Gračanice Srđan Popović je za RTV Kim potvrdio da postoje brojne spekulacije o pravom stanju na terenu i zamolio za stpljenje, poručujući meštanima u ime institucije koju vodi „da ćemo ih blagovremeno obaveštavati kada budemo imali informacije, ne želimo da izlazimo sa neproverenim informacijama jer nam sada ne treba panika”.

Podsetimo, od izbijanja zaraze korona virusom na teritoriji opštine Gračanica, nadležni iz zdravstvenih institucija nisu održali ni jednu konferenciju za medije, niti su saopštenjima obavestili novinare koliko tačno ima zaraženih u selima na teritoriji ove lokalne samouprave. Informacije na dnevnom nivou od četvrtka stižu iz Kosovske Mitrovice, ali se ni u njima ne može naći precizan podatak o ukupnom broju zaraženih u opštini Gračanica.

RTV Kim i Glas Amerike su se prošle nedelje bavili informisanošću građana o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, a na portalu radiokim.net dostupna je i anketa na ovu temu.

U međuvremenu, javnosti su se saopštenjem obratili UNS i UNS na Kosovu, ali i predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija, pozivajući Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko-bolničkom centru Priština (sa sedištem u Gračanici) da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova da prekine sa selektivnim obaveštavanjem medija.Ostale vesti

U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020
Bez podataka o novoobolelima u srpskim sredinama

Konferencija Kriznog štaba opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas u 11 časova, otkazana je jer rezultati poslednjih uzetih uzoraka još uvek nisu stigli.

  • 05.08.2020
Preminulo 7 pacijenata, 287 novozaraženih u Srbiji

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđeno novih 287 slučajeva koronavirusa. Preminulo je sedam osoba. Na respiratoru 143 osobe.

  • 04.08.2020