Vesti
Zdravlje

Toljaj: Vakcinacija razlog pada broja zaraženih u većinski albanskim sredinama

Epidemiološka situacija u većinski albanskim sredinama na Kosovu je veoma dobra, na putu smo da steknemo kolektivni imunitet, kazao je za RTV Kim specijalista infektologije dr Iljir Toljaj.

Toljaj: Vakcinacija razlog pada broja zaraženih u većinski albanskim sredinama
Specijalista infektologije dr Iljir Toljaj (Foto Kim)

Sa druge strane, u većinski srpskim mestima na Kosovu iz dana u dan beleži se sve veći broj novih slučajeva koronavirusa, a tokom jučerašnjeg dana zabeleženo je 70 novih slučajeva. U albanskim sredinama broj novoificiranih opada, pa je prema poslednjim podacima potvrđeno samo šest novozaraženih.

Na pitanje RTV Kim da li je realno da postoji toliko drastična razlika u broju zaraženih između većinskih i manjinskih sredina na Kosovu, specijalista infektologije dr Iljir Toljaj je kazao da je jedan od razloga vakcinacija stanovništva.

„Posebna naselja (mesta sa većinski srpskim i alabsnksim stanovništvom) ovde na Kosovu imaju različiti broj novozaraženih, stvar je u tome da je stanovništvo u tim sredinama ili preležalo infekciju ili su se vakcinisali. U onim sredinama gde je broj vakcinisanih na visokom nivou očekivano je i manji broj zaraženih“, kazao je Toljaj u telefonskoj izjavi.

Drugom dozom vakcine protiv kovida-19 u većinski albanskim mestima na Kosovu vakcinisano je više od 700 hiljada ljudi, dok je od početka vakcinacije dato više od milion i po doza.

Dr Toljaj očekuje da bi građani Kosova mogli ubrzo da  steknu kolektivni imunitet.

„Ako naiđe neka nova varijanta korona virusa, koja se razlikuje od sadašnjih, u koju ne uključujem delta plus, jer je skoro isti kao delta soj, Kosovo je na dobrom putu da stekne kolektivni imunitet“, zaključio je Toljaj.Ostale vesti

U Srbiji preminuo 41 pacijent, obolelo još 1.675

Prema najnovijim podacima, u centralnoj Srbiji je od posledica kovida-19 preminuo 41 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 12.036, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 08.12.2021
Na Kosovu 10 novoobolelih, nema preminulih
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirano je 2.288  uzoraka, a potvrđeno je 10 novih slučajeva koronavirusa.
  • 08.12.2021
Na Kosovu od sutra počinje davanje treće doze vakcine protiv kovida-19
Na Kosovu će sutra početi davanje treće doze vakcine protiv kovida-19, odlučio je Odbor za imunizaciju stanovništva.
  • 08.12.2021
U Srbiji 40 smrtnih izhoda, 1.884 novozaražena
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 40 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.995, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 07.12.2021
Na Kosovu osam novozaraženih kovidom-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja, u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 2.274  uzorka, a potvrđeno je osam novih slučajeva koronavirusa.
  • 07.12.2021
Srpske sredine na KiM: Preminulo dvoje, još 42 nova slučaja infekcije
U srpskim sredinama na KiM, prema poslednjim podacima, od posledica koronavirusa preminule su dve osobe, a još 42 obolele su od kovida zaključno sa jučerašnjim datumom, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica.
  • 07.12.2021