Vesti
Zdravlje

Tiodorović: veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da "treba da budemo oprezni", ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas "nećemo imati do kasne jeseni". "Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer", navodi Tiodorović.

Tiodorović: veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen
Epidemiolog Branislav Tiodorović (Foto N1)

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da misli da „treba da budemo oprezni, a da zabrinutost nije neophodna ovog trenutka u smislu nekog preterivanja“.

„Ali svakako oni koji su najosetljiviji bi morali više da paze, da obrate pažnju, moglo bi da im se preporuči da u zatvorenom nose masku ili i na otvorenom ako su u gužvi“, kaže on.

Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije.

„Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Veliki talas, smatra, nećemo imati do kasne jeseni.

„Tada možemo očekivati značajniji porast. Pre svega se radi o blažim oblicima, čak se može reći da najveći broj onih koji su pozitivni nemaju nikakve kliničke znake, povezuju to s prehladama. Broj hospitalizovanih ne raste značajno, kao ni broj ljudi na respiratorima i preminulih“, kaže.

Ukazao je i na to koje kategorije treba posebno da podsetimo na prisustvo virusa.

„Prva grupa su oni koji odlaze na letovanje u Grčku, jer tamo broj novih slučajeva na dnevnom nivou nekad pređe i 10.000, teške hronične bolesnike, kao i one koji žive i rade u Zapadnoj Evropi, a dolaze na odmor ovde, da pripaze šta donose i kako se ovde ponašaju“, navodi on.

Ukidanje mera je prisutno svuda u Evropi, kaže.

Mnoge zemlje su ukinule mere ili ih svele na minimum, na preporuku. Imamo situaciju koja se ne razlikuje mnogo od Evrope“, smatra.

Na pitanje o Kriznom štabu, odgovara da „medicinski deo svoj deo radi posao vrlo savesno“.

„S obzirom na to da se događa jedan proces koji je u prirodi poznat i koji očekujemo da će biti i s kovidom, iako je kovid s potencijalom mutacije nezabeležen do sad u medicini, podseća na grip, da će postati endemski, da će se makro organizam prilagoditi mikro. Gubi svoj potencijal, nadam se da je tako i nadalje. Možda tamo na kasnu jesen i zimu, ako dođe do pojave novog tipa, ovog trenutka mislim da nije neophodan Krizni štab“, rekao je Tiodorović.Ostale vesti

Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023
Praznično u zdravstvenim ustanovama, vraćali pacijente zbog “neradnog dana”
Više građana iz Gračanice danas se našoj redakciji požalilo da nije moglo da dobije zdravstvenu uslugu u zdravstvenim ustanovama u Gračanici i Lapljem Selu zbog obeležavanja državnog praznika. Kako im je rečeno, u Domu zdravlja i bolnici u Lapljem Selu danas su primali “samo hitne slučajeve”.
  • 15.02.2023
I u Srbiji detektovana podvrsta omikron soja korona virusa ’’kraken’’
Beogradski Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo je potvrdio da je u Srbiji detektovan "kraken" - lakše prenosiva podvarijanta soja "omikron" korona virusa koja se širi u svetu.
  • 14.02.2023
Deca i adolescenti trenutno najpodložniji sezonskom gripu
Temperatura, kašalj, malaksalost, bol u grlu, glavi i mišićima su uobičajeni simptomi sezonskog gripa. Lekarima u zdravstvenim ustanovama na centralnom Kosovu najčešće se javljaju deca i adolescenti. Stariji meštani se, kažu, protiv gripa bore prirodnim putem, dok struka kao najbolju preventivu ipak preporučuje vakcinaciju.
  • 10.02.2023