Vesti
Zdravlje

Tiodorović: veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da misli da je trenutna epidemiološka situacija takva da "treba da budemo oprezni", ali da zabrinutost nije neophodna. Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije, a da veliki talas "nećemo imati do kasne jeseni". "Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer", navodi Tiodorović.

Tiodorović: veliki talas korone moguć tek u kasnu jesen
Epidemiolog Branislav Tiodorović (Foto N1)

Na pitanje o trenutnoj epidemiološkoj situaciji kaže da misli da „treba da budemo oprezni, a da zabrinutost nije neophodna ovog trenutka u smislu nekog preterivanja“.

„Ali svakako oni koji su najosetljiviji bi morali više da paze, da obrate pažnju, moglo bi da im se preporuči da u zatvorenom nose masku ili i na otvorenom ako su u gužvi“, kaže on.

Mišljenja je da ćemo leto proći mirnije.

„Verovatno će se dešavati da ćemo imati 1.000 i više pozitivnih, ja to ne bih sve nazivao obolelima, jer mislim da se mnogi kreću bez tegoba i posledica pa se ispostavi da su pozitivni na nekom testiranju zbog nekog putovanja na primer“, navodi Tiodorović.

Veliki talas, smatra, nećemo imati do kasne jeseni.

„Tada možemo očekivati značajniji porast. Pre svega se radi o blažim oblicima, čak se može reći da najveći broj onih koji su pozitivni nemaju nikakve kliničke znake, povezuju to s prehladama. Broj hospitalizovanih ne raste značajno, kao ni broj ljudi na respiratorima i preminulih“, kaže.

Ukazao je i na to koje kategorije treba posebno da podsetimo na prisustvo virusa.

„Prva grupa su oni koji odlaze na letovanje u Grčku, jer tamo broj novih slučajeva na dnevnom nivou nekad pređe i 10.000, teške hronične bolesnike, kao i one koji žive i rade u Zapadnoj Evropi, a dolaze na odmor ovde, da pripaze šta donose i kako se ovde ponašaju“, navodi on.

Ukidanje mera je prisutno svuda u Evropi, kaže.

Mnoge zemlje su ukinule mere ili ih svele na minimum, na preporuku. Imamo situaciju koja se ne razlikuje mnogo od Evrope“, smatra.

Na pitanje o Kriznom štabu, odgovara da „medicinski deo svoj deo radi posao vrlo savesno“.

„S obzirom na to da se događa jedan proces koji je u prirodi poznat i koji očekujemo da će biti i s kovidom, iako je kovid s potencijalom mutacije nezabeležen do sad u medicini, podseća na grip, da će postati endemski, da će se makro organizam prilagoditi mikro. Gubi svoj potencijal, nadam se da je tako i nadalje. Možda tamo na kasnu jesen i zimu, ako dođe do pojave novog tipa, ovog trenutka mislim da nije neophodan Krizni štab“, rekao je Tiodorović.Ostale vesti

Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
  • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

  • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 06.08.2022
Srpske sredine: 28 novoobolelih, jedna osoba preminula
Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od 66 testiranih pacijenata, 28 je bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba u Gnjilanu, preminula je od posledica kovida.
  • 06.08.2022