Vesti
Zdravlje

SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa

Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Kovid ambulanta u Lapljem Selu, ilustracija (Foto Kim)

Članovi Odbora su tokom sednice Komiteta za hitne slučajeva istakli trend smanjenja smrtnih slučajeva od kovida-19, smanjenje hospitalizacija i prijema u odeljenje intenzivne nege u vezi sa koronavirusom, kao i visok nivo imuniteta stanovništva na SARS-CoV-2.

"Generalni direktor SZO će sazvati Komitet za reviziju IHR-a da savetuje o stalnim preporukama za dugoročno upravljanje pandemijom SARS-CoV-2, uzimajući u obzir Strateški plan spremnosti i odgovora na kovida-19 za 2023-2025. Tokom ove tranzicije, državama se savetuje da nastave da prate izdate privremene preporuke", navodi se u saopštenju.

"Ovaj plan navodi važne akcije koje zemlje treba da razmotre u pet oblasti: zajednički nadzor, zaštita zajednice, bezbedna i skalabilna nega, pristup protivmerama i koordinacija u hitnim slučajevima", kazao je Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus.

Dok je globalna procena rizika, kako navode iz Komiteta ZSO za hitne slučajeve, i dalje visoka, postoje dokazi o smanjenju rizika po ljudsko zdravlje uglavnom usled visokog imuniteta na nivou populacije od infekcije, vakcinacije ili oboje.

Komitet je obavešten da je na globalnom nivou primenjeno 13,3 milijarde doza vakcina protiv kovida-19. Trenutno je 89% zdravstvenih radnika i 82% odraslih starijih od 60 godina završilo primarnu seriju (početna jedna ili dve doze preporučene prema rasporedu vakcinacije).

Komitet SZO za hitne slučajeve proglasio je vanrednu situaciju zbog koronavirusa na globalnom nivou pre tri godine, 11. marta 2020. Od koronavirusa preminulo je više od 6,9 miliona ljudi.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023
Dr Novaković: Potvrđeni slučajevi svinjskog gripa, nema mesta panici
"Na teritoriji naše nadležnosti je, već pre više od mesec dana, potvrđen virus svinjskog gripa (AH1N1) i skoro svakodnevno šaljemo uzorke na Torlak i u većini slučajeva se vraćaju kao potvrđeni slučajevi, kazala je za KoSSev dr spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici Desanka Novaković.
  • 23.02.2023