Vesti
Zdravlje

SZO: Pandemiju je još uvek moguće staviti pod kontrolu

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus rekao je danas da je još moguće staviti pandemiju Kovid-19 pod kontrolu iako se broj slučajeva zaraženih više nego duplirao poslednjih šest nedelja.
SZO: Pandemiju je još uvek moguće staviti pod kontrolu
Ilustracija (Foto Shutterstock)

"Postoje brojni primeri u celom svetu koji su pokazali da iako je epidemija vrlo intenzivna ona i dalje može biti dovedena pod kontrolu," rekao je novinarima generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus, navodeći kao primer Španiju, Italiju i Južnu Koreju.

"Samo agresivno delovanje zajedno sa nacionalnim jedinstvom i svetskom solidarnošću može da preokrene put pandemiije", rekao je on.

On je ponovio značaj detektovanja zaraženih, trasiranja kontakata izolovanja obolelih da bi se prekinuo lanac prenosa infekcije.

U pandemiji novog koronavirusa umrlo je preko 550.000 ljudi u svetu od kada je kancelarija SZO u Kini prijavila pojavu bolesti krajem decembra, prema bilansu koji sastavlja agencija Frans pres na osnovu zvaničnih izvora.

Dijagnostikovano je preko 12 miliona slučajeva, od kojih najmanje 6,5 miliona se do danas smatra izlečenim.

Međutim iako se ublažavanje restriktivnih mera nastavlja u brojnim zemljama jača strahovanje od novog talasa.

U slučaju ponovnog pojavljivanja slučajeva zaraze treba "delovati brzo" rekla je Marija Fan Kerhove, zvaničnica SZO zadužena za pitanje Kovid-19.

Majkl Rajan, zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije, takođe je pozvao vlasti da brzo suzbijaju žarišta zaraze da bi izbegli izolaciju cele zemlje.Ostale vesti

U Srbiji 1.317 novozaraženih
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je registrovano 1.317 novozaraženih koronavirusa, a preminulo je 20 osoba, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 17.01.2021
U Srbiji preminule još 22 osobe
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji su registrovana 1.393 nova slučaja koronavirusa, a preminule su 22 osobe, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.01.2021
Na Kosovu 363 nova slučaja, šest preminulih
Prema najnovijim podacima, na Kosovu je preminulo šest osoba od posledica koronavirusa, a ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.405, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 16.01.2021
Vučić: Novinari na listi prioriteta za vakcinisanje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od Vlade Srbije da novinare stavi na listu prioriteta za vakcinisanje.
  • 16.01.2021
U srpskim sredinama 10 novozaraženih
U srpskim sredinama je, prema najnovijim podacima, registrovano 10 novih slučajeva zaraze, dok je iz izolacije izašlo 48 lica, saopšteno je iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
  • 16.01.2021
Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni
Prema novoj odluci Ministarstva zdravlja o podeli opština po zonama u zavisnosti od broja inficiranih na nedeljnom nivou, Opština Gračanica ostaje u zelenoj zoni.
  • 15.01.2021