Vesti
Zdravlje

SZO: Naglo ukidanje izolacije može dovesti do "fatalnog povratka" pandemije

Prevremeno ukidanje mera izolacije uvedenih da bi se zaustavilo širenje novog korona virusa moglo bi da dovede do "smrtonosnog ponovnog izbijanja" pandemije, upozorio je danas šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.
SZO: Naglo ukidanje izolacije može dovesti do
Ilustracija (Foto Rojters)

"Kao i ceo svet, SZO bi volela da se ukinu restrikcije. Istovremeno, suviše brzo ukidanje restrikcija moglo bi dovesti do ponovnog smrtonosnog izbijanja" pandemije, rekao Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

On je rekao da bi povratak pandemije mogao da bude isto toliko smrtonosan kao njeno prvobitno širenje ako se smanjenje mera ne bude sprovelo na odgovarajući način.

Po njegovim rečima, SZO se konsultuje sa zemljama oko razrade strategije za postepeno i sigurno ukidanje mera.

Potrebno je da se ispuni nekoliko uslova - kontrolisati prenos virusa, osigurati ponudu javnog zdravlja i nege, minimizirati rizike u izloženim okruženjima kao što su zdravstvene ustanove gde se duže boravi, uspostaviti preventivne mere na radu i drugim posećenim mestima, kontrolisati rizik uvezenih slučajeva i konačno ukazati stanovništvu na odgovornost.

"Svaki pojedinac ima ulogu u suzbijanju pandemija", rekao je Gebrejesus.



Ostale vesti

U srpskim sredinama zaraženo još šestoro pacijenata
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinma na Kosovu zabeleženo je još šest novih slučajeva koronavirusa. Tri lica su se oporavila.
  • 18.09.2020
Gračanica: Još jedno lice pozitivno na kovid-19
Prema najnovijim podacima Kriznog štaba, na teritoriji opštine Gračanica registrovan je još jedan pacijent kod koga je potvrđena infekcija kovid 19.
  • 18.09.2020
Uputstvo za one koji od sutra posle 18:00 ulaze u Srbiju
Vlada Srbije objavila je detaljno uputstvo, koje je potpisao ministar zdravlja Zlatibor Lončar, o tome šta treba da rade putnici koji u Srbiju ulaze sutra posle 18 sati.
  • 17.09.2020
U Srbiji preminule dve osobe, 82 novozaražena
U Srbiji je prema poslednjim podacima koronavirus zabeležen kod 82 osobe. Preminula su dva lica.
  • 17.09.2020
Na Kosovu preminule tri osobe, 43 nova slučaja
Na Kosovu su od posledica zaraze koronavirusom preminula još tri lica, pa je ukupan broj žrtava povećan na 607, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje. Potvrđena su 43 nova slučaja zaraze.
  • 17.09.2020
Na Kosovu 76 novozaraženih
Na Kosovu je prema poslednjim podacima koronavirus potvrđen kod 76 osoba, preminula su tri lica.
  • 16.09.2020