Vesti
Zdravlje

Svetski dan osoba sa autizmom

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom osoba sa autizmom. Redovno se obeležava širom sveta od 2008. godine.
Svetski dan osoba sa autizmom
Ilustracija (Foto istock)

Autizam predstavlja je veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom.

Ponašanje autističnih osoba obeležava nezainteresovanost za druge, hiperaktivnost, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, neuobičajeno vezivanje za neki predmet, poremećaj u govoru, izmenjen ritam u spavanju, preterana ili smanjena osetljivost na određene senzorne stimuluse (svetlo, zvuk, dodir, miris, ukus).

Kod većine osoba nepravilnost u četiri velika organska sistema: nervnom, imunološkom, endokrinom, i digestivnom sistemu.

Za autizam još uvek nije pronađen lek, to je stanje koje traje ceo život. Ne može se izlečiti, ali se može tretirati, odnosno, može se dovesti na visok nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti. Pravovremeno postavljanje dijagnoze, individualni psihoanalitički i logopedski tretman, posebne metode i pristup, uključivanje u vršnjačku grupu, kao i u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Na taj način im se može pomoći da razviju svoje socijalne, komunikacione veštine, samostalnost i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Istraživanja pokazuju da u društvu vladaju neinformisanost, ali i brojne predrasude o osobama sa autizmom. Zato je cilj obeležavanja ovog dana da se upoznamo sa različitošću ovih ljudi i da se svest o autizmu podigne na viši nivo, kako bi ovaj deo populacije imao mogućnost da ostvari prava koja zaslužuje.

Prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, osobe iz ovog spektra su jedna od najviše socijalno isljučenih grupa ljudi.Ostale vesti

Mentalno zdravlje mladih u Srbiji: Mali broj traži pomoć, kapaciteti nedovoljni

Dr Ana Munjiza Jovanović, psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje govorila je za N1 o mentalnom zdravlju mladih u Srbiji i kako ove tragične okolnosti koje su se dogodile utiču na zdrve ali i osobe sa mentalnim problemima.

  • 05.05.2023
SZO proglasila kraj pandemije koronavirusa
Svestak zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je kraj pandemije kovida-19, jer kako navode, "više ne predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja".
  • 05.05.2023
Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece
Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomija onlajn kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.
  • 02.05.2023
U Lekarskoj komori Kosova strahuju od odlaska lekara početkom sledeće godine
Od januara do aprila, prema podacima Lekarske komore Kosova, sa Kosova je otišlo 88 lekara, javlja Koha, pozivajući se na Ekonomiju Onlajn.
  • 22.04.2023
Hitno povučena „Torlakova“ BSŽ vakcina za bebe
Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ hitno je povučena iz upotrebe zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji „može biti nepotpun“.
  • 22.03.2023
Na Kosovu jedna osoba preminula, 32 novozaraženih
Tokom poslednjeg dana na Kosovu su registrovana 32 slučaja koronavirusa, od ukupno testiranih 175 uzoraka, saopšteno je iz kosovskog Instituta za javno zdravlje.
  • 26.02.2023