Vesti
Zdravlje

Svetski dan osoba sa autizmom

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom osoba sa autizmom. Redovno se obeležava širom sveta od 2008. godine.
Svetski dan osoba sa autizmom
Ilustracija (Foto istock)

Autizam predstavlja je veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom.

Ponašanje autističnih osoba obeležava nezainteresovanost za druge, hiperaktivnost, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, neuobičajeno vezivanje za neki predmet, poremećaj u govoru, izmenjen ritam u spavanju, preterana ili smanjena osetljivost na određene senzorne stimuluse (svetlo, zvuk, dodir, miris, ukus).

Kod većine osoba nepravilnost u četiri velika organska sistema: nervnom, imunološkom, endokrinom, i digestivnom sistemu.

Za autizam još uvek nije pronađen lek, to je stanje koje traje ceo život. Ne može se izlečiti, ali se može tretirati, odnosno, može se dovesti na visok nivo životne funkcionalnosti i produktivnosti. Pravovremeno postavljanje dijagnoze, individualni psihoanalitički i logopedski tretman, posebne metode i pristup, uključivanje u vršnjačku grupu, kao i u obrazovni proces su ključni za decu sa autizmom. Na taj način im se može pomoći da razviju svoje socijalne, komunikacione veštine, samostalnost i vode ispunjeniji i produktivniji život.

Istraživanja pokazuju da u društvu vladaju neinformisanost, ali i brojne predrasude o osobama sa autizmom. Zato je cilj obeležavanja ovog dana da se upoznamo sa različitošću ovih ljudi i da se svest o autizmu podigne na viši nivo, kako bi ovaj deo populacije imao mogućnost da ostvari prava koja zaslužuje.

Prema oceni Evropskog parlamenta i Ujedinjenih nacija, osobe iz ovog spektra su jedna od najviše socijalno isljučenih grupa ljudi.Ostale vesti

Na Kosovu raste broj novozaraženih
Na Kosovu poslednjih dana raste broj zaraženih kovidom-19. Samo u poseldnja 24 sata registrovano je novih 205 pozitivnih slučajeva na koronavirus. Testirano je 736 uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.
  • 02.07.2022
U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022