Vesti
Zdravlje

Svetski dan borbe protiv hepatitisa

Svetski dan borbe protiv hepatitisa se obeležava svake godine 28. jula u cilju podizanja svesti o načinima prenošenja virusa i faktorima rizika, važnosti prevencije i značaju testiranja kao prvom koraku za blagovremeno otkrivanje i lečenje virusnih hepatitisa. 
Svetski dan borbe protiv hepatitisa
Ilustracija (Foto iStock)

Hepatitis je upala jetre, najčešće izazvana infekcijom virusima hepatitisa, od kojih su najznačajniji tipovi A, B, C, D i E. Svi virusi hepatitisa mogu prouzrokovati akutnu upalu jetre, a virusi hepatitisa B i C i hroničnu upalu jetre. Simptomi akutnog virusnog hepatitisa su mučnina, simptomi slični gripu, groznica, tamna boja mokraće, svetla boja stolice i bolovi u zglobovima; može se takodje javiti sa minimalnim simptomima koji se ne mogu prepoznati, a veoma retko u vidu fulminantnog otkazivanja funkcija jetre. Simptomi hroničnog virusnog hepatitisa su obično blagi i nespecifični što utiče i na kasno postavljanje dijagnoze bolesti. Bez adekvatne terapije dolazi do progresivnog oštećenja jetre, ciroze, otkazivanja funkcije jetre i karcinoma.

Ovi tipovi hepatitis virusa imaju veliki značaj i u tome što uzrokuju teške oblike bolesti sa smrtnim ishodom i imaju veliki potencijal izazivanja epidemija i epidemijskog širenja.

Hepatitis A i E se unose preko usta, dok se virusi BCD prenose putem krvi ili seksualnim putem putem sekreta. Hepatitis A i E izazazivaju trenutnu upalu jetre ali se najčešće lako leče i retko dolazi do komplikacija.

Hepatis B C i D mogu ostati prisutni u organizmu ceo život i izazvati hronično zapaljenje jetre, cirozu i karcinom jetre.

Za hepatitis B postoji specifična prevencija – serum i vakcina.

Za hepatitis C nema ni seruma ni vakcine. To je veoma promenljiv virus koji ima šest osnovnih tipova i 100 podtipova. Ako se da vakcina za jedan, pacijent je nezaštićen za sve ostale tipove. Radi se o virusu koji stalno mutira.

Svetski dan borbe protiv hepatitisa ustanovljen je u čast datuma rođenja dr Baruha Blumberga, koji je otkrio virus hepatitisa B, test za dijagnostikovanje, kao i vakcinu u cilju prevencije oboljevanja. Ova dostignuća donela su dr. Blumbergu Nobelovu nagradu.Ostale vesti

U Srbiji 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida
U Srbiji je danas registrovano 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida-19, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.08.2022
Gračanica: Šestoro pozitivnih na Kovid 19
Prema poslednjim informacijama Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata od kovida-19 obolelo je još šest osoba.
  • 16.08.2022
Kosovo: Bez smrtnih ishoda 413 novoobolela
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 1.476 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 413 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 16.08.2022
Kosovo: 274 nova slučaja zaraze
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 883 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 274 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 15.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda 18 pozitivnih
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je 18 pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
  • 15.08.2022
U Srbiji 3.767 novih slučajeva

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je registrovano  3.767 novih  slučajeva  zaraze koronavirusom. Preminulo je 11 osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.449, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 14.08.2022