Vesti
Zdravlje

Svetski dan borbe protiv hemofilije

Svake godine 17. aprila širom sveta se različitim manifestacijama obeležava Svetski dan borbe protiv hemofilije. Datum je izabran u čast osnivaču Svetske federacije hemofilije Franku Schnabelu koji je rođen tog dana. Obeležava se od 1989. u cilju podizanja svesti o hemofiliji i drugim poremećajima krvarenja.

Svetski dan borbe protiv hemofilije
Ilustracija (Foto Istock)

Ova nasledna bolest karakteristična je po poremećaju koagulacije krvi koji rezultira dugotrajnim krvarenjem. Nastaje kao posledica genetske anomalije na X-hromozomu koja uzrokuje nedostatak određenih faktora koagulacije, belančevina normalno prisutnih u krvnoj plazmi.

Hemofilija se manifestuje učestalim krvarenjem, koje može biti blago i beznačajno, a isto tako i opasno po život. Oko 80 odsto krvarenja kod osoba sa hemofilijom se dešava u zglobovima i mišićima, što dovodi do njihovog razaranja. Zbog toga osobe koje imaju hemofiliju, ukoliko se ne leče na adekvatan način, već negde u periodu između 15 i 25 godine života, postaju teški invalidi koji potpuno zavise od tuđe pomoći. Međutim, zahvaljujući savremenom lečenju to se u potpunosti može izbeći tako što deca već od prve godine života redovno, profilaktički dobijaju lek, kojim nadomešćuju nedostatak faktora zgrušavanja krvi koji im nedostaje. Na taj način se potpuno sprečava krvarenje u zglobove i deca odrastaju u potpuno zdrave osobe.

Hemofilija ima reputaciju takozvane kraljevske (Viktorijine) bolesti, jer su mnogobrojni slučajevi nezaustavljivog krvarenja zabeleženi u kraljevskim porodicama Engleske, Nemačke, Rusije i Španije tokom XIX i XX veka. Smatra se da je engleska kraljica Viktorija bila nosilac hemofilije tipa B koju je prenela na troje od devetoro dece. Njen sin Leopold umro je u tridesetoj od krvarenja izazvanog padom. Njene ćerke Alis i Beatriče prenele su hemofiliju na sledeću generaciju, a daljim političkim potezima i povezivanjima Viktorijina bolest preneta je i u rodoslov ruske carske porodice (iz Raspućinovog vremena). Druge poznate osobe čije živote je obeležila  hemofilija su Ričard Barton, Džingis Kan, Abraham Linkoln, Majka Tereza.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u svetu od bolesti zgušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek za njih oko 25% dostupno adekvatno lečenje.Ostale vesti

Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022
MZK poziva građane da se vakcinišu protiv koronavirusa
U protekle dve nedelje zabeležen je porast broja slučajeva kovida-19, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.06.2022
Na Kosovu 43, u Srbiji 480 novoobolelih
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 43 pozitivna slučaja na koronavirus od 275 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 480 novih slučajeva zaraze.
  • 22.06.2022
Još 13 osoba pozitivno na koronavirus na Kosovu, u Srbiji 507

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 160, a infekcija je potvrđena kod 13 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 21.06.2022
Sazdanović: Novi talas korone u julu
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije dr Predrag Sazdanović izjavio je da će se korona "sasvim sigurno vratiti".
  • 21.06.2022