Vesti
Zdravlje

Stupile na snagu nove mere protiv kovida

Danas su stupile na snagu nove antikovid mere koje je uvela Vlada Kosova. Od danas je na snazi čas od 22 sata do 5 ujutru, a rad lokala na otvorenom ograničen je do 21 i 30. Svi zaposleni u javnim i privatnim ustanovama obavezni da se vakcinišu ili da poseduju negativan PCR- test ne stariji od 48 sati ili potvrdu o prisustvu antitela.
Stupile na snagu nove mere protiv kovida
Ilustracija (Foto Pixabay)

Javne i privatne ustanove trebalo bi da rade samo sa osnovnim – neophodnim osobljem, dok se za ostale radnike, čije fizičko prisustvo nije nužno, treba omogućiti da rade kod kuće. Nadređeni su u obavezi da odrede ko čini deo osnovnog osoblja, u saradnji sa zaposlenima. Trudnice nisu u obavezi da rade u poslovnim prostorijama.

Svi zaposleni u javnim ustanovama i u javnim preduzećima od 13-og septembra moraju ispuniti jedan od uslova:

– Potvrdu o vakcinaciji – da su potpuno vakcinisani ili primili prvu dozu;

– Potvrdu o negativnom PCR testu ne starijem od 72 sata, ili potvrdu da je osoba preležala kovid (pozitivan PCR test), ali koja je izdata ne manje od 21 dana i ne više od 180 dana od dolaska;

– Pozitivan rezultat serološkog testa na antitela, izdat pre najviše 30 dana:

– Potvrdu o negativnom brzom testu, ne stariju od 48 sati.

Kada se nose maske?

Građani nisu u obavezi da nose masku tokom vožnje, kada su u vozilu sa užim članovima porodice, tokom trčanja, vožnje biciklom i vežbanja, kao i kada neko jede ili konzumira tečnost. Ulaz bez maski strogo je zabranjen u zatvorenim prostorijama.

Policijski čas

Кretanje je zabranjeno u perodu od 22.00 do 05.00 od 30. avgusta do 13. septembra. Mera ne važi u hitnim slučajevima – kada se ide kod doktora, u kupovinu lekova, usled pružanja medicinske pomoći ili izbegavanja povreda ili rizika od povrede. Od poštovanja mere su izuzeti zdravstveni radnici, obezbeđenje, pružaoci javnih usluga i radova, radnici koji rade u noćnim smenama u preduzećima koja obezbeđuju funkcionisanje lanca snabdevanja (transport robe), ali pod uslovom da su im izdate dozvole od strane Poreske administracije Кosova.

Zabranjen rad bioskopa, muzeja, održavanje koncerata, proslava, venčanja

Novim merama koje od danas do 13-og septembra zabranjen je rad biblioteka, bioskopa, muzeja, kulturnih centara i drugih sličnih institucija. Pozorištima, ansamblima… dozvoljeno je održavanje vežbi, kao i predstava i nastupa, ali online putem.

Кada je reč o javnim i privatnim sastancima – seminarima, radionicama, dozvoljeno da u zatvorenim prostorijama bude do 30 osoba, uz poštovanje distance od 1.5 metara između osoba. Ova odluka se, međutim, ne odnosi na sednice u skupštini ali u slučaju da okupljeni imaju zaštitne maske i poštuju meru distance.

Na kulturnim događajima i okupljanjima na otvorenom dozvoljeno je prisustvo najviše 50 ljudi, uz poštovanje mere distance

Zabranjen je rad noćnih klubova, održavanje festivala, koncerata, ekskurzija, venčanja, veridbi, porodičnih ili društvenih proslava.

Кada su u pitanju sahrane, one su dozvoljene u prisustvu najužih članova porodice, međutim, zabranjuje se održavanje prijema povodom saučešća.

Ugostiteljski objekti

Do 13-og septembra zabranjeno je pružanje usluga ugostiteljskih objekata u zatvorenim prostorijama. Rad na otvorenom dozvoljen je samo uz korišćenje 70 odsto kapaciteta prostora i to do 21.30, dok muzika treba da se ugasi već u 21.00. Neophodno je omogućiti poštovanje mere distance od jednog metra između mušterija za različitim stolovima. Na svakom stolu mora stajati sredstvo za dezinfekciju. Usluge dostave dozvoljene su i nakon 22.00 – kada stupa na snagu policijski čas, ali uz dozvolu prethodno pribavljenu iz Poreske administracije Кosova.

Rad tržnih centara je i dalje dozvoljen, ali uz poštovanje odgovarajućih mera.

Sve prodavnice dužne su da odrede koji je maksimalni broj mušterija dozvoljen u lokalu na osnovu pravila 1 osoba na 8 metara kvadratnih i da na ulazu označe koji je to broj.

Dozvoljen je i rad ugostiteljskih objekata pri tržnim centrima, ali ne i igraonica za decu.

Prevoznici

Prevoznici mogu da nastave sa radom, ali uz korišćenje 50 odsto kapaciteta vozila, a taksisti – sa najviše dva putnika.

Sportski događaji

Prisustvo gledalaca na sportskim događajima zabranjeno je tokom takmičarskih aktivnosti u zatvorenim prostorijama, a na otvorenom je dozvoljeno do 10 odsto kapaciteta objekta i uz poštovanje mere distance. Gledaoci su takođe u obavezi da ispunjavaju jedan od uslova koji se odnose na građane koji ulaze na Кosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni.

Rad teretana, fitnes centara za i sličnih objekata za individualne rekreativne aktivnosti je dozvoljen. Međutim, klijenti su takođe u obavezi da ispunjavaju jedna od uslova koji se odnose za građane koji ulaze na Кosovo, tj. – da budu vakcinisani ili da imaju jedan od testova na koronavirus koji su gore navedeni. Mera distance za teretane važi po pravilu jedan klijent na 10 metara kvadratnih.

Javne i privatne ustanove dužne su, kao i drugi subjekti, da drže sredstva za dezinfekciju i zaštitne maske na pristupačnim mestima, na ulazu u objekat.

Poslodavci i institucije u obavezi su da ukažu na pravila ponašanja u vezi sa zaštitom od koronavirusa – postavljanjem informativnih postera, uključujući i one koji informišu građane – da je zabranjen ulazak bez maske, kao i da je neophodno održavati distancu.

Ujedno se nalaže dezinfikovanje i provetravanje zatvorenih prostorija, ali i angažovanje osobe koja će nadgledati da li se poštuje mera o nošenju zaštitne maske.Ostale vesti

Krizni štab Gračanice: Za pet dana 12 inficiranih
U prteklih pet dana koronoavirus registrovan je kod 12 osoba, saopštio je opštinski Кrizni štab.
  • 01.12.2021
Svetski dan borbe protiv side

Prvi decembar se širom planete, od 1988. godine, obeležava kao Svetski dan borbe protiv side.

  • 01.12.2021
Od 3. januara na Kosovo samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji
Svi koji ulaze na teritoriju Kosova moraće od 3. januara 2022. da imaju dokaz da su primili dve doze vakcine.
  • 01.12.2021
U Srbiji preminula još 54 pacijenta

Prema najnovijim podacima, u poslednja 24 sata u centralnoj Srbiji preminula su još 54 pacijenta od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 11.691, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 30.11.2021
Na Kosovu zaraženo još osam osoba, jedna preminula
Prema najnovnijim podacima kosovskog Ministarstva zdravlja u većinski albanskim sredinama na kovid-19 testirano je 1.098 osoba, a infekcija je potvrđena kod osam građana.
  • 30.11.2021
Na Kosovu nije registrovan omikron
Direktor Infektivne klinike Arben Višaj izjavio je da na Kosovu još uvek nema identifikovanog slučaja zaražavanja omikronom, novom varijantom koronavirusa.
  • 30.11.2021