Vesti
Zdravlje

Štrpce: Povećan broj pacijenata sa simptomima virusa

Nakon pojave prvih slučajeva zaraženih koronavirusom u Štrpcu, epidemiološka sutuacija u ovoj opštini je veoma složena, ali pod kontrolom, tvrdi predsednik u ovoj lokalnoj samoupravi Bratislav Nikolić. Ipak, uvedena je zabrana kretanja svim meštanima u periodu od 21 sat do 5 sati ujutru, osim u hitnim slučajevima.
Štrpce: Povećan broj pacijenata sa simptomima virusa
Štrpce (Foto Kim arhiva)

Nikolić, koji se oglasio putem saopštenja, navodi da se veći broj ljudi sa simptomima virusa javlja tamošnjem Domu zdravlja.

“U početku se radilo o pet slučajeva, ali je danas taj broj veći. Ulažemo sve napore da broj zaraženih svedemo na minimum, upravo zato je nama koji se trudimo da najbolje što možemo odgovorimo na sve izazove, ali i lekarima u našoj opštini, potrebna i vaša pomoć”, ističe Nikolić.

Predsednik opštine Štrpce je apelovao na građane da preduzmu propisane mere zaštite i da se bez preke potrebe ne izlažu riziku po sopstveno, ali i zdravlje svojih bližnjih.

“Obavezno nosite zaštitnu opremu (maske, rukavice), redovno perite ruke, izbegavajte masovna okupljanja i izlaske iz svojih domova ako vam to nije preko potrebno, izbegavajte organizacije slavlja. Prilikom kupovine u prodavnicama poštujte rastojanje. Ukoliko se jave bilo kakvi simptomi, obavezno se obratite lekaru i poštujte mere samoizolacije ako sumnjate da ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom”, apel je Bratislava Nikolića upućenog meštanima Štrpca.

Opštine Štrpce je uvela zabranu kretanja svim građanima u periodu od 21:00 do 05:00, osim u slučaju urgentnih zdravstvenih potreba, potrebe za zbrinjavanjem bolesnih, osoba sa posebnim potrebama i to samo ako bolesnici ili osobe sa posebnim potrebama nisu u stanju da se same brinu o sebi.

Kretanje će biti dozvoljeno i u slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja, te u slučaju smrti člana porodice.

Kada se radi o fiziološkim potrebama kućnih ljubimaca, takođe je dozvoljen izalazak, ali ne dalje od 500 metara od stana ili kuće.Ostale vesti

Preminulo još 7 osoba u Srbiji, 299 novoobolelih
U Srbiji je još sedam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj žrtava povećan je na 621, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 06.08.2020
Na Kosovu preminulo 16 osoba, još 196 zaraženih
Prema poslednjim podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje na Kosovu je još 16 osoba izgubilo bitku sa Kovidom-19, ukupan broj preminulih iznosi 300. 
  • 06.08.2020
U srpskim sredinama četvoro preminulih, 23 nova slučaja

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, prema najnovijim podacima, registrovana su četiri smrtna slučaja, 23 novoobolelih, dok je pet osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.

  • 06.08.2020
Potvrđena još četiri slučaja koronavirusa u Gračanici
U poslednja 24 sata na teritoriji opštine Gračanica potvrđena su četiri nova slučaja kovida-19, saopšteno je iz Кriznog štaba.
  • 06.08.2020
U Srbiji 295 novozaraženih, preminulo 9 pacijenata
Prema poslednjim podacima u Srbiji je još devet osoba preminulo od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava povećan na 614, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 05.08.2020
Na Kosovu preminulo 15 osoba, 218 novih slučajeva

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je na Kosovu još 15 osoba preminulo od posledica infekcije koronavirusom, ukupan broj žrtva iznosi 284.

  • 05.08.2020