Vesti
Zdravlje

Šta se valja iza omikrona?

Alfa, beta, gama, delta, pa omikron. Svaki put kada se svet ponadao kraju pandemije, pojavio se novi tip korona virusa. Verovatno je da će Sars-CoV2 još da mutira, jer to je ono što virusi rade. Šta će biti, može samo da se nagađa, kaže predsednik nemačkog društva virusologa Ralf Bartenšlager.
Šta se valja iza omikrona?
Ilustracija (Foto Unsplash)

"Iskustvo pokazuje da prilagođavanjem domaćinu virus po pravilu gubi na patogenosti," rekao je Bartenšlager agenciji dpa.

Jednostavno, to znači da novije mutacije virusa uglavnom izazivaju slabije oboljenje, mada nipošto ne i da prestaju da izazivaju bolest.

Tako i omikron - znatno se lakše prenosi od delte, ali izgleda da izaziva blaži oblik kovida, navodi Bartenšlager.

Rihard Ner sa Univerziteta Bazel, međutim, naglašava da nema dokazive korelacije između težine bolesti koju virus izaziva i sposobnosti prenosa infekcije.

Ono što jeste skoro izvesno je da će korona virus ponovo mutirati, posebno ako se posmatra dugoročno, kaže Bartenšlager. Virus će na kraju sigurno preći u endemski oblik i "zadržati se među ljudima."

Korona virus sada dospeva pod pritisak prirodne selekcije, jer treba da pronađe način da preživi u široko, što vakcinom što prirodno imunizovanoj populaciji, ocenjuje Klaus Iberla sa Instituta za virusologiju Univerzitetske klinike Erlangen.

Dakle, virus će morati da pronalazi ključ za infekciju domaćina, odnosno sada sve zaštićenijih ljudi.

"Prema tome, za očekivati je da će se pojaviti varijante koje probijaju imunitet," rekao je.

Značajnija sposobnost probijanja imune zaštite može da igra ulogu u širenju podvarijante omikrona BA.2.

"U pojedinim zemljama primetan je rast udela BA.2 i pretpostavljamo da je ta podvarijanta sposobnija da se prenosi od BA.1", rekla je za dpa Sandra Cisek, direktorka Instituta za medicinsku virusologiju Univerzitetske klinike Frankfurt.

Pored superiorne prenosivosti, moguće je da BA.2 ima ključ za probijanje imuniteta, prirodnog i vakcinalnog, i da će inficirati sve više ljudi, rekla je. S druge strane, i takav imunitet može da zaštiti čoveka od težih oblika oboljenja.

Ner smatra da je moguć i povratak delte.

"Delta je visokoinfektivna varijanta koja, razgradnjom imuniteta stanovništva, može ponovo da preuzme primat od omikrona", rekao je on u intervjuu koji je objavio bazelski univerzitet.

Naravno, zamisliva je i nova mutacija, nepoznatih osobina.

"Zato moramo da pratimo razvoj i nastanak novih varijanti virusa, da ih na vreme otkrijemo i da razumemo sa čim se suočavamo, umesto da nas neki novi talas zatekne nespremne", kaže Ner.

Hoće li buduće varijante korona virusa biti više ili manje opasne od dosadašnjih? To niko ozbiljan neće da nagađa, rekao je Iberla.

"Prenosivost kroz stanovništvo i ’opasnost’ po zaražene su dve odvojene osobine virusa, i svaka može da se razvija nezavisno od one druge", rekao je.Ostale vesti

Na Kosovu 35, u Srbiji 751 novi slučaj koronavirusa
U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano 35 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 200 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovan 751 novi slučaj zaraze.
  • 27.06.2022
Na Kosovu obolela 52 lica od koronavirusa, u Srbiji 468
U poslednja 24 časa na Kosovu su registrovana 52 pozitivna slučaja na koronavirus od 267 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 468 novih slučajeva zaraze.
  • 26.06.2022
U Srbiji još 535 novih slučajeva kovida-19
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Srbije na kovid-19 je testirano 5.011 lica, a infekcija je potvrđena kod njih 535.
  • 25.06.2022
Kosovo: Raste broj novoobolelih, bez smrtnih slučajeva

Od 346 testiranih, 49 osoba je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.

  • 25.06.2022
Na Kosovu obolelo još 38 osoba, u Srbiji preminulo jedno lice

Na Kosovu je danas zabeleženo 38 slučajeva koronavirusa, od 206 testiranih, saopštio je Institut za javno zdravlje Kosova.

  • 24.06.2022
Na Kosovu 29 novozaraženih, u Srbiji 599
Na Kosovu je danas registrovano 29 slučajeva koronavirusa, od testiranih 280 uzoraka.
  • 23.06.2022