Vesti
Zdravlje

Šta predviđaju nove mere Vlade Kosova

Na Kosovu su danas stupile na snagu nove pooštrene opšte i specifične mere za sprečavanje i borbu protiv kovida-19 koje će važiti do 04. februara, saopšteno je iz Vlade.
Šta predviđaju nove mere Vlade Kosova
Ilustracija (Foto Pixabay)

Kako se navodi nove mere sprovodiće se na celoj teritoriji Kosova.

Strani državljani koji ulaze na Kosovo moraće da imaju jedan od sledećih dokaza: potvrdu o vakcinaciji sa tri doze,(ili jednom dozom vakcine Janssen i buster dozom), potvrdu o vakcinaciji sa dve doze (ili jednom dozom vakcine Janssen), zajedno sa negativnim pi-si-ar (PCR) testom ne stariji od 48 sati pre polaska (za putnike koji ulaze vazdušnim putem) ili 48 časova pre dolaska na granični prelaz (za one koji ulaze kopnenim putem)

Državljani Kosova koji ulaze na Kosovo, ukoliko ne poseduju potvrdu o vakcinaciji sa dve doze vakcine protiv kovida-19, moraće da provedu u samoizolaciji sedam dana.

Osobe koje ulaze na Kosovo preko aerodroma ili kopnenog graničnog prelaza i napuštaju Kosovo u roku od tri sata nisu u obavezi da imaju gore navedene dokaze. Isto pravilo važi i za lica koja rade kao profesionalni prevoznici, građani Kosova su napustili Kosovo u poslednjih 12 sati, strani državljani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim autobusom ili redovnom međunarodnom tranzitnom linijom, pod uslovom da potpišu izjavu
da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati, strane diplomate akreditovane na Kosovu, osobe mlađe od 16 godina.

Nošenje zaštitne maske koja pokriva nos i usta je obavezno, u svim slučajevima osim: kada vozite sami, ili kada su u vozilu prisutni samo članovi uže porodice, tokom trčanja, vožnje bicikla i fizičkih vežbi, kada osoba jede ili pije. 12. Ulaz u zatvorene prostorije bez maske je zabranjen.

Ograničenje kretanja građana biće od 22:00 do 05:00 časova.

Nastavne aktivnost u javnim i privatnim ustanovama preduniverzitetskog obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, odvijaće se u skladu sa Uputstvima Ministarstva prosvete, nauke, tehnologije i inovacija (MONT) za organizaciju obrazovnog procesa u uslovima pandemije Covid-19. .

Detaljnije o novim merama možete pročitati OVDE.Ostale vesti

Na Kosovu 9 pozitivnih, u Srbiji dve osobe preminule od kovida

Na Kosovu je danas zabeleženo 9 pozitivnih slučajeva na koronavirus od 514 testiranih uzoraka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. U Srbiji je registrovano 186 novih slučajeva zaraze. Dve osobe su preminule.

  • 22.05.2022
U Srbiji potvrđeno 247 slučajeva koronavirusa

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.063, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.05.2022
Na Kosovu još 12 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 502, a infekcija je potvrđena kod 12 osoba.

  • 21.05.2022
U Srbiji još 336 slučajeva zaraze kovidom-19

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.060, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 20.05.2022
Na Kosovu 14 lica obolela od koronavirusa

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus je testirano 600, a infekcija je potvrđena kod 14 građana.

  • 20.05.2022
Srbija: Još 334 slučaja zaraze koronavirusom

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule dve osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.057, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 19.05.2022