Vesti
Zdravlje

Srpske sredine: Još dve žrtve koronavirusa, 44 novoobolela lica

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu od posledica kovida-19 život su izgubila još dva lica. Na osnovu 103 obrađena uzorka virus je potvrđen kod još 44 lica, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
 • 09.09.2021
 • 10:45 h
 • Zdravlje
 • izvor: Radio Kontakt Plus, Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 591
Srpske sredine: Još dve žrtve koronavirusa, 44 novoobolela lica
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Preminula lica su iz Zubinog Potoka i Leposavića, kažu iz Kriznog štaba.

Novoinficirani po opštinama: Kosovska Mitrovica (11), Zubin Potok (11), Leposavić (7), Zvečan (5), Štrpce (3), Gnjilane (3), Gračanica (1) i Prizren (1) i Prilužje (1).

Trenutno je aktivno 235 slučajeva infekcije.

Ukupan broj obolelih po opštinama: Kosovska Mitrovica (1.989), Zvečan (1.056), Leposavić (943) i Zubin Potok (661).

U srpskim sredinama južno od Ibra do sada su registrovana 1.704 slučaja infekcije.

Od posledica koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu do sada je preminulo 159 osoba.

U srpskim sredinama na Kosovu od početka epidemije koronavirusa testirano 21.806 lica, a obolelo je 6.353.

Antonijević: Nisam očekivao da će doći do ovog procenta novoobolelih

Situacija je iz dana u dan sve ozbiljnija kada je u pitanju broj obolelih od kovida-19, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica epidemiolog dr Aleksandar Antonijević. On je dodao da nije očekivao skok obolelih i pogoršanje situacije, ali će sačekati nove rezultate mera koje su uvedene.

“Situacija polako prelazi u ozbiljnu, ponavljam nisam očekivao da će doći i do ovog skoka gde imamo više od 40 procenata novoobolelih u odnosu na broj testiranih u srpskim sredinama na KiM na dnevnom nivou. Jedino što mi daje nadu jesu mere koje su na snazi, a odnose se na nošenje maski i zabranu okupljanja, koje su i u prošlom talasu dale rezultate”, rekao je Antonijević.

Kada je u pitanju vakcinacija, Antonijević smatra da je jedan dobar deo građana vakcinisan, ali je to još uvek nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

“Puno ljudi je steklo imunitet nakon preležane bolesti, tako da uprkos svim merama kontrole i zaštite i dalje smo u problemu. Vidno je nepoštovanje svih mera koje smo u predhodnom periodu bezbroj puta ponovili, pa čak smo u jednom trenutku smatrali da nema potrebe ponavljati mere zaštite koje zaista daju odlične rezultate, ali se ispostavilo da nije tako. Ponovo insistiramo i napominjemo da su preventivne mere preduslov za izlaz iz situacije koja se pogoršava, a to je nošenje maski, održavanje distance i izbegavanje većih skupova", smatra on. 

Najvažnije za postizanje kolektivnog imuniteta je vakcinacija, bez toga sve ovo ide u lošem smeru ka ponovnom zatvaranju i obustavljanju normalnog rada i funkcionisanja.

"Želim da dam posebno objašnjenje za osobe koje su se vakcinisale dva puta pa i trećom “buster” dozom vakcine, da jesu zaštićeni od teških oblika bolesti kao i od najtragičnijeg ishoda, ali to svakako ne znači da ne mogu oboleti od kovida-19 i tu je potreban oprez te nikako opuštanje u poštovanju mera zaštite”, naglasio je Antonijević.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević kaže da je bitan faktor i količina virusa sa kojim je pacijen u kontaktu i od toga direktno zavisi klinička slika , pa je neophodno da i vakcinisani građani izbegavaju masovna okupljanja i veće skupove, da poštuju preventivne mere do trenutka dok svi ne dostignemo kolektivni imunitet.Ostale vesti

Od posledica kovida na Kosovu preminule dve, a u Srbiji 14 osoba
Prema poslednjim podacima na Kosovu su preminula još dve osobe od posledica kovida-19, saopšteno je iz kosovskog ministarstva zdravlja. U Srbiji je broj znatno veći, 14 života je izgubljeno u poslednjem danu.
 • 08.08.2022
Gračanica: Tokom vikenda zaraženo šest lica
Na teritoriji opštine Gračanica tokom vikenda registrovano je šest pozitivnih osoba na kovid 19, saopšteno je iz lokalne samouprave.
 • 08.08.2022
Srbija: Potvrđena 4.182 slučaja kovida

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji su registrovana 4.182 nova slučaja zaraze koronavirusom. Preminulo je još devet osoba, pa je ukupan broj žrtava 16.356, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

 • 07.08.2022
Na Kosovu još 618 novoobolelih

U većinski albanskim sredinama na Kosovu od 1.765 testiranih uzoraka na kovid-19 je pozitivno 618 saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.

 • 07.08.2022
U Srbiji još 5.280 novih slučajeva
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji život je izgubilo još 13 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 16.347, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
 • 06.08.2022
Srpske sredine: 28 novoobolelih, jedna osoba preminula
Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od 66 testiranih pacijenata, 28 je bilo pozitivno na koronavirus. Jedna osoba u Gnjilanu, preminula je od posledica kovida.
 • 06.08.2022