Vesti
Zdravlje

Srpske sredine: Još dve žrtve koronavirusa, 44 novoobolela lica

Prema najnovijim zvaničnim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu od posledica kovida-19 život su izgubila još dva lica. Na osnovu 103 obrađena uzorka virus je potvrđen kod još 44 lica, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.
 • 09.09.2021
 • 10:45 h
 • Zdravlje
 • Radio Kontakt Plus, Radio Kosovska Mitrovica
 • komentara:
 • pregleda: 398
Srpske sredine: Još dve žrtve koronavirusa, 44 novoobolela lica
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Preminula lica su iz Zubinog Potoka i Leposavića, kažu iz Kriznog štaba.

Novoinficirani po opštinama: Kosovska Mitrovica (11), Zubin Potok (11), Leposavić (7), Zvečan (5), Štrpce (3), Gnjilane (3), Gračanica (1) i Prizren (1) i Prilužje (1).

Trenutno je aktivno 235 slučajeva infekcije.

Ukupan broj obolelih po opštinama: Kosovska Mitrovica (1.989), Zvečan (1.056), Leposavić (943) i Zubin Potok (661).

U srpskim sredinama južno od Ibra do sada su registrovana 1.704 slučaja infekcije.

Od posledica koronavirusa u srpskim sredinama na Kosovu do sada je preminulo 159 osoba.

U srpskim sredinama na Kosovu od početka epidemije koronavirusa testirano 21.806 lica, a obolelo je 6.353.

Antonijević: Nisam očekivao da će doći do ovog procenta novoobolelih

Situacija je iz dana u dan sve ozbiljnija kada je u pitanju broj obolelih od kovida-19, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica epidemiolog dr Aleksandar Antonijević. On je dodao da nije očekivao skok obolelih i pogoršanje situacije, ali će sačekati nove rezultate mera koje su uvedene.

“Situacija polako prelazi u ozbiljnu, ponavljam nisam očekivao da će doći i do ovog skoka gde imamo više od 40 procenata novoobolelih u odnosu na broj testiranih u srpskim sredinama na KiM na dnevnom nivou. Jedino što mi daje nadu jesu mere koje su na snazi, a odnose se na nošenje maski i zabranu okupljanja, koje su i u prošlom talasu dale rezultate”, rekao je Antonijević.

Kada je u pitanju vakcinacija, Antonijević smatra da je jedan dobar deo građana vakcinisan, ali je to još uvek nedovoljno za postizanje kolektivnog imuniteta.

“Puno ljudi je steklo imunitet nakon preležane bolesti, tako da uprkos svim merama kontrole i zaštite i dalje smo u problemu. Vidno je nepoštovanje svih mera koje smo u predhodnom periodu bezbroj puta ponovili, pa čak smo u jednom trenutku smatrali da nema potrebe ponavljati mere zaštite koje zaista daju odlične rezultate, ali se ispostavilo da nije tako. Ponovo insistiramo i napominjemo da su preventivne mere preduslov za izlaz iz situacije koja se pogoršava, a to je nošenje maski, održavanje distance i izbegavanje većih skupova", smatra on. 

Najvažnije za postizanje kolektivnog imuniteta je vakcinacija, bez toga sve ovo ide u lošem smeru ka ponovnom zatvaranju i obustavljanju normalnog rada i funkcionisanja.

"Želim da dam posebno objašnjenje za osobe koje su se vakcinisale dva puta pa i trećom “buster” dozom vakcine, da jesu zaštićeni od teških oblika bolesti kao i od najtragičnijeg ishoda, ali to svakako ne znači da ne mogu oboleti od kovida-19 i tu je potreban oprez te nikako opuštanje u poštovanju mera zaštite”, naglasio je Antonijević.

Epidemiolog Aleksandar Antonijević kaže da je bitan faktor i količina virusa sa kojim je pacijen u kontaktu i od toga direktno zavisi klinička slika , pa je neophodno da i vakcinisani građani izbegavaju masovna okupljanja i veće skupove, da poštuju preventivne mere do trenutka dok svi ne dostignemo kolektivni imunitet.Ostale vesti

Još dve osobe zaražene koronavirusom u Gračanici

Na području opštine Gračanica inficirana su još dva lica virusom korona, saopštio je danas Krizni štab.

 • 17.09.2021
U Srbiji preminuo 31 pacijent, 7.602 nova slučaja infekcije
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminuo je još 31 pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.664, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
 • 16.09.2021
Na Kosovu 368 novozaraženih, preminulo 14 lica

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 6.882 lica, a infekcija je potvrđena kod 368 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na Fejsbuku.

 • 16.09.2021

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu je u poslednjih nekoliko dana postala ozbiljna, jer se beleži povećan broj novoobolelih lica, kao i porast broja testiranja, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

 • 16.09.2021
Gračanica: Još četiri nova slučaja kovida-19
Na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata zabeležena su četiri nova slučaja koronavirusa, saopšteno je iz Кriznog štaba opštine Gračanica.
 • 16.09.2021
U srpskim sredinama još tri osobe preminule, 29 novozaraženih

Prema najnovijim podacima, u srpskim sredinama na Kosovu još tri osobe su preminule od posledica kovida-19, dve iz Zvečana i jedna iz Kosovske Mitrovice, saopšteno je danas iz Kriznog štaba opštine Kosovska Mitrovica.

 • 16.09.2021