Vesti
Zdravlje

Srbija: Kafići i restorani od sutra će raditi i u zatvorenom prostoru

Krizni štab Srbije doneo je odluku da ugostiteljski objekati od petka, 7. maja, mogu da rade i u zatvorenom prostoru uz poštovanje svih epidemioloških mera, izjavio je epidemiolog dr Branislav Tiodorović posle sednice tog tela.
Srbija: Kafići i restorani od sutra će raditi i u zatvorenom prostoru
Tanjug (Foto Rade Prelić)

Objasnio je da će ugostiteljski objekti moći da rade i u zatvorenom prostoru pod uslovom da poštuju sve epidemiološke mere – da maksimalna popunjenost prostora bude do 50 odsto, da razdaljina između gostiju bude od metar i po do dva, i da ne bude muzike, ni žive, ni sa razglasa.

Tiodorović je istakao da će se sprovoditi stroga kontrola poštovanja epidemioloških mera i da se Krizni štab zalaže za rigoroznu primenu mera kažnjavanja.

Kako je naveo, ugostiteljski objekti će raditi do 22 časa, a što se tiče okupljanja, i dalje će biti dozvoljeno okupljanje do pet ljudi na jednom mestu, uz poštovanja razdaljine, nošenje maski i neophodnu dezinfekciju.

Što se tiče noćnih klubova, kazao je da će se sa odlukom o njihovom otvaranju sačekati još malo, „i onda kad smo sigurni da imamo ispod 100 novozaraženih na dnevnom nivou možemo pustiti da sve normalno funkcioniše“.

„Sve što ćemo raditi narednih dana i nedelja biće zasnovano samo na egzaktnim podacima koje dobijamo od zdravstvenog sistema, i u skladu sa tim ćemo donositi odluke o postepenom popuštanju mera“, kazao je Tiodorović.

Podsetimo, epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je jutros da je medicinski deo Kriznog štaba tražio da se odluka o potpunom otvaranju ugostiteljskih objekata odloži za posle 15. maja, ali je dodao da je „činjenica da su ekonomski pritisak i potreba jako veliki“ i da se o tome mora razmišljati.Ostale vesti

Na Kosovu zabeležena četiri slučaja kovida-19
U poslednja 24 sata, na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.
  • 17.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022
Na Kosovu još 16 novoobolelih

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova u većinski albanskim sredinama na koronavirus su testirane 593, a infekcija je potvrđena kod 16 osoba.

  • 15.05.2022