Vesti
Zdravlje

"Situacija se smiruje, mere zaštite obavezne"

U toku je ublažavanje mera uvedenih u cilju suzbijanja širenja korona virusa, jer od 15. maja na severu Kosova nema registrovanih novoobolelih od Kovid-19. Međutim, mere zaštite su i dalje obavezne i ne bi trebalo da bude opuštanja, kaže dr Aleksandar Antonijević, specijalista epidemiologije iz Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici.
Dr Aleksandar Antonijević (Foto Kosovoonline)

Dr Antonijević je za Radio Kosovska Mitrovica izjavio, da je zadovoljan urađenim u proteklom periodu, kada je u pitanju još uvek aktuelna pandemija korona virusa.

“Generalno smo zadovoljni, dobro smo se organizovali, ispoštovali smo sve preporuke i mere zaštite, uspeli smo da prebrodimo jedan težak period, prošli smo sa najmanjim mogućim posledicama. Nadam se da će tako i ostati. Trebalo bi da se krene sa relaksacijom mera, ali i dalje moramo da budemo oprezni iako je situacija stabilna, tj. pod kontrolom. Mere preporuke i dalje moraju biti na snazi, masovna okupljanja još uvek nisu dozvoljena, nošenje lične zaštitne opreme je i dalje obavezno. Sa stručne tačke gledišta, u budućnosti bi trebalo još jedan duži vremenski period da nosimo zaštitnu opremu i držimo socijalnu distancu”, kaže dr Antonijević.

Dodao je, da je stanovništvo poštovalo mera i preporuke, pa je samim tim bilo od velike pomoći zdravstvenim radnicima.

“Međutim, u poslednje vreme, iako je situacija mnogo bolja, dolazi do opuštanja što nikako nije preporučljivo i ne bi smelo da postane praksa, bar još neko vreme... Bojim se da tim relaksiranim pristupom sada nešto ne pokvarimo”, upozorava Antonijević.

U poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj obolelih od Kovid-19, od 29 novih uzoraka koji su poslati na analizu.

“Testiranje se vrši i dalje, ali ne svakog već svakog drugog dana zbog smanjenog broja indikacija na virus. Testiranje se sada radi ponedeljkom, sredom i petkom, a po poptrebi i nedeljom. Uzorci se u poslednje vreme šalju u Klinički centar Srbije, a ispitivanja vrši nova laboratorija ‘Vatreno oko’. Sve to bi trebalo bi da funkcioniše dobro, kao sa laboratorijom u Kraljevu, sa kojom smo imali odličnu saradnju, a njihova ažurnost je bila na visokom novou”, precizira dr Antonijević.

Na pitanje, kada će biti masovnog testiranja i seroloških testova na antitela, dr Antonijević kaže:

“Mi smo aplicirali za dozvolu za rad testova na antitela i očekujemo da će to kod nas biti sredinom juna. Imamo sve uslove i nadamo se da ćemo krenuti uskoro. Što se tiče masovnog testiranja, s obzirom da je na Kosovu odrađeno oko 13.000 testova, a samo na severu 1.800, moguće je odraditi analizu i epidemiološku procenu na osnovu tog broja uzoraka. Broj testiranih na dnevnom nivou već sada ukazuje na smirivanje situacije. Ako se uzme u obzir da je broj uzoraka prepolovljen i da se ne vrši testiranje svakog dana, onda je jasno da se situacija smiruje.”

Virus je oslabio ali je i dalje tu. Biće posledica sigurno ali ja sam za to da se život što pre vraća u normalu uz poštovanje svih preporuka, zaključio je Antonijević.

 Ostale vesti

Iz Instituta za javno zdravlje Kosova pozivaju na poštovanje mera
Iz Kosovskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje apeluju na građane da se i dalje pridržavaju propisanih mera, jer je "virus i dalje među nama".
  • 06.07.2020
Kosovo: 152 nova slučaja koronavirusa

Nacionalni institut za javno zdravlje saopštio je da je koronavrusom zaraženo još 152 lica, dok je broj aktivnih slučajeva 1.531. Takođe, izlečeno je 28 osoba.

  • 06.07.2020
Dr Lazić: Epidemiološka situacija pod kontrolom, ali nije zadovoljavajuća
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je, po podacima zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, trenutno 43 aktivna slučaja zaraženih virusom kovid-19. Četvoro ljudi je obolelo u Metohiji, u Goraždevcu, jedan slučaj je registrovan u Partešu, gde je oboleo jedan pripadnik Kosovske policije, a trenutno je četvoro zaraženih korona virusom na centralnom Kosovu, potvrdio je dr Bratislav Lazić direktor KBC Priština u Gračanici. 
  • 05.07.2020
Dr Elek: 10 pacijenata na lečenju na Infektivnom odeljenju KBC

Deset pacijenata pozitivnih na koronavirus leči se na Infektivnom odeljenu Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, dok je jedna osoba zbog komplikacija sa plućima prebačena u KC Kragujevac, potvrdio je za Radio Kosovska Mitrovica v.d. direktora KBC-a dr Zlatan Elek.

  • 05.07.2020
U Srbiji 302 nova slučaja, preminulo pet osoba
Prema poslednjim podacima u Srbiji su koronavirusom zaražena još 302 lica, preminulo je 5 osoba, navodi se na sajtu covid19.rs. 
  • 05.07.2020
Na Kosovu novih 178 slučajeva koronavirusa
Na Kosovu je još 178 osoba zaraženo koronavirusom, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.
  • 05.07.2020