Vesti
Zdravlje

Šef SZO: Polovina Zapadne Evrope zaraziće se koronom u naredna dva meseca

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu da će polovina stanovništva Zapadne Evrope biti zaražena koronavirusom u narednih šest do osam nedelja.
Šef SZO: Polovina Zapadne Evrope zaraziće se koronom u naredna dva meseca
Hans Kluge (Printskrin Jutjub@WHO Europe)

Evropske zemlje su prijavile više od sedam miliona novih infekcija omikron sojem koronavirusa u prvoj nedelji januara, što predstavlja povećanje iznad 100 odsto za svega dve nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Hans Kluge je rekao novinarima da je 26 evropskih zemalja prijavilo da više od jedan odsto njihovog stanovništva svake nedelje bude inficirano koronavirusom, upozorivši da su sve slabiji izgledi za sprečavanje preopterećenosti zdravstvenih sistema.

 

„Omikron je brzo postao dominantan virus u Zapadnoj Evropi, a sada se širi na Balkan. Prema ovoj stopi širenja, Institut za zdravlje, merenje i procenu (Univerziteta u Vašingtonu) predviđa da će 50 odsto populacije u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja“, rekao je Kluge.

On je pozvao države da narede obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i da daju prioritet vakcinaciji ugroženih kategorija, pre svega zdravstvenih radnika i starijih osoba, uključujući dodatne „buster“ doze.

SZO je ranije apelovala na bogate zemlje da ne daju svojim građanima "buster" doze, već da ih doniraju siromašnijim zemljama u kojima ugrožene kategorije još nisu vakcinisane.

Kluge je izrazio veliku zabrinutost da će omikron soj ostaviti mnogo veće posledice u državama sa nižim stopama vakcinacije.

Naveo je i da je u danskim bolnicama šest puta više nevakcinisanih protiv koronavirusa nego imunizovanih.Ostale vesti

Nove mere protiv pandemije na Kosovu
Svi oni koji u narednom periodu ulaze na Kosovo moraju da budu vakcinisani i trećom dozom vakcine protiv korona virusa, jedna je od novih mera koje je Vlada Kosova usvojila usled povećanja novoinficiranih na dnevnom nivou.
  • 21.01.2022
Još 30 žrtava kovida u Srbiji, 16.403 nova slučaja

U poslednja 24 sata preminulo je još 30 pacijenata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji, pa je ukupan broj žrtava povećan na 13.211,‬ objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

  • 21.01.2022
Na Kosovu 2.943 novozaražena, preminula jedna osoba

U poslednja 24 sata u većinski albanskim sredinama na Kosovu na kovid-19 testirana su 11.563 lica, a infekcija je potvrđena u 2.943 slučaja.

  • 21.01.2022
Gračanica: Još 20 pozitivnih na kovid-19

Na području opštine Gračanica koronavirus je potvrđen kod još 20 osoba, saopštio je Krizni štab. Kako navode, prema podacima sa terena u kovid ambulantama povećava se broj pacijenata sa respiratornim problemima.

  • 21.01.2022
KSK: Zabranjene posete zatvorenicima
Korektivna služba Kosova (KSK) odlučila je da, usled sve većeg broja novozaraženih na Kosovu, ponovo pooštri anti-kovid mere koje se primenjuju u zatvorima i pritvornim centrima i od sutra ukine svaki vid posete zatvorenicima. Kontakti su omogućeni onlajn.
  • 21.01.2022
RKM istražuje: Koliko u Kosovskoj Mitrovici košta kovid?
Korisnici zdravstvenog fonda Republike Srbije na Kosovu i Metohiji već godinama plaćaju medikamentozno lečenje - bilo tako što kompletnu terapiju kupe u privatnim apotekama, bilo tako što plate prevoz do Raške ili Kuršumlije gde se nalaze najbliže apoteke u kojima je moguće podići terapiju sa pozitivne liste lekova prepisanu na recept.
  • 20.01.2022