Vesti
Zdravlje

Šef SZO: Polovina Zapadne Evrope zaraziće se koronom u naredna dva meseca

Direktor SZO za Evropu Hans Kluge je ukazao na procene naučnika Univerziteta u Vašingtonu da će polovina stanovništva Zapadne Evrope biti zaražena koronavirusom u narednih šest do osam nedelja.
Šef SZO: Polovina Zapadne Evrope zaraziće se koronom u naredna dva meseca
Hans Kluge (Printskrin Jutjub@WHO Europe)

Evropske zemlje su prijavile više od sedam miliona novih infekcija omikron sojem koronavirusa u prvoj nedelji januara, što predstavlja povećanje iznad 100 odsto za svega dve nedelje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Hans Kluge je rekao novinarima da je 26 evropskih zemalja prijavilo da više od jedan odsto njihovog stanovništva svake nedelje bude inficirano koronavirusom, upozorivši da su sve slabiji izgledi za sprečavanje preopterećenosti zdravstvenih sistema.

 

„Omikron je brzo postao dominantan virus u Zapadnoj Evropi, a sada se širi na Balkan. Prema ovoj stopi širenja, Institut za zdravlje, merenje i procenu (Univerziteta u Vašingtonu) predviđa da će 50 odsto populacije u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja“, rekao je Kluge.

On je pozvao države da narede obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i da daju prioritet vakcinaciji ugroženih kategorija, pre svega zdravstvenih radnika i starijih osoba, uključujući dodatne „buster“ doze.

SZO je ranije apelovala na bogate zemlje da ne daju svojim građanima "buster" doze, već da ih doniraju siromašnijim zemljama u kojima ugrožene kategorije još nisu vakcinisane.

Kluge je izrazio veliku zabrinutost da će omikron soj ostaviti mnogo veće posledice u državama sa nižim stopama vakcinacije.

Naveo je i da je u danskim bolnicama šest puta više nevakcinisanih protiv koronavirusa nego imunizovanih.Ostale vesti

Kosovo: Preminula dva lica 783 nova slučaja zaraze
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 2.473 testirana uzorka na kovid-19 su pozitivna 783 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 17.08.2022
U Gračanici još četvoro pozitivnih na kovid
Prema najnovijim podacima Kriznog Štaba, u opštini Gračanica zvanično su registrovana još četiri pacijenta kod kojih je potvđeno prisustvo kovida-19.
  • 17.08.2022
U Srbiji 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida
U Srbiji je danas registrovano 18 smrtnih slučajeva od posledica kovida-19, objavljeno je na sajtu covid19.rs.
  • 16.08.2022
Gračanica: Šestoro pozitivnih na Kovid 19
Prema poslednjim informacijama Кriznog štaba na teritoriji opštine Gračanica u poslednja 24 sata od kovida-19 obolelo je još šest osoba.
  • 16.08.2022
Kosovo: Bez smrtnih ishoda 413 novoobolela
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 1.476 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 413 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 16.08.2022
Kosovo: 274 nova slučaja zaraze
U većinskim albanskim sredinama na Kosovu od 883 testiranih uzoraka na kovid-19 su pozitivna 274 slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Kosova.
  • 15.08.2022