Vesti
Zdravlje

Šef SZO: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja

Uslovi za razvoj novih sojeva koronavirusa i dalje su idealni i opasno je misliti da je omikron poslednji ili da je pandemija blizu kraja, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus.
Šef SZO: Opasno je misliti da je pandemija blizu kraja
Ilustracija (Foto Freepik)

Na početku sastanka izvršnog odbora SZO, Gebrejesus je rekao da bi akutna faza pandemije ipak mogla da bude okončana ove godine ako budu ostvareni neki ključni ciljevi, navodeći da to „mora da ostane kolektivni prioritet“.

On je kazao da je kraj globalne vanredne situacije zbog koronavirusa moguć ove godine, uz ostvarenje ciljeva kao što su vakcinacija 70 odsto stanovništva svake države do sredine 2022. godine, sa fokusom na ugrožene grupe, i poboljšanje testiranja i praćenja kretanja virusa.

"Istina je da ćemo živeti sa kovidom u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo se pripremili za buduće pandemije. Ali učenje života sa kovidom ne može da znači da prihvatamo gotovo 50.000 smrtnih ishoda nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti", naveo je Gebrejesus.

On je apelovao na osnaživanje SZO i na povećanje fondova za finansiranje te organizacije radi uspešnije borbe protiv zdravstvenih kriza.Ostale vesti

U Srbiji još 382 slučaja koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.053, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 17.05.2022
Na Kosovu zabeležena četiri slučaja kovida-19
U poslednja 24 sata, na Kosovu su registrovana četiri slučaja koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.
  • 17.05.2022
Srbija: Jedno lice preminulo od posledica koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminula jedna osoba od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.050, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 16.05.2022
Na Kosovu zabeležena sedam slučajeva kovida-19

U poslednja 24 sata, na Kosovu je registrovano sedam slučajeva koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravstva Kosova. Nije bilo smrtnih slučajeva, dodaje se u objavi ove institucije.

  • 16.05.2022
Gračanica: Besplatna provera šećera u krvi i pritiska
Ordinacija "In medic" je u saradnji sa udruženjem za borbu protiv šećerne bolesti "Slatko srce" organizovala besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska u Gračanici.
  • 16.05.2022
U Srbiji potvrđeno 239 slučajeva koronavirusa
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji su preminule tri osobe od posledica koronavirusa, pa je ukupan broj žrtava 16.049, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 15.05.2022