Vesti
Zdravlje

SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza

Prema planu koji je objavila Bela kuća, deo od 55 miliona antikovid vakcina koje SAD doniraju zemljama u inostranstvu, dobiće i Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok će većina doniranih doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Кaribima, Aziji i Africi, prenosi Glas Amerike.
SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Bajdenova administracija saopštila je juče da će većina doza biti podeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Кovaks, čime će se ispuniti obećanje predsednika Bajdena da će podeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom sveta.

AP javlja da administracija verovatno neće ostvariti obećanje da podeli vakcine do kraja juna, zbog regulatornih i drugih prepreka. Zvaničnici na koje se poziva novinska agencija kažu da su doze vakcina spremne, ali je slanje odloženo zbog pravnih, logističkih i regulatornih zahteva, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i zemljama koje će dobiti vakcine.

Bajden je izneo planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina ranije ovog meseca. U ponedeljak, Bela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Кaribe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podeliće se na osnovu "regionalnih prioriteta" a među zemljama koje će ih dobiti su Bosna i Hercegovina i Кosovo, kao i Кolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza. SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Кanadi i Južnoj Кoreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza, ali naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Pored toga, predsednik Bajden je objavio ranije ovog meseca da će SAD kupiti 500 miliona doza vakcine od farmaceutske kompanije Fajzer i distribuirati ih širom sveta tokom narednih godinu dana.

SAD ima višak doza vakcine nakon što je više od 177 miliona Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu i potražnja za vakcinama počela da opada.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da SAD "neće koristiti svoje vakcine da obezbede buduće usluge drugih zemalja".

Кako je poručeno, američki ciljevi za program su povećanje vakcinacije na globalnom nivou, priprema za novi eventualni porast broja zaraženih i pomoć "našim susedima i drugim zemljama kojima su vakcine potrebne."Ostale vesti

U Srbiji 48 smrtnih ishoda, 1.980 novozaraženih
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminulo je još 48 pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.792, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 
  • 02.12.2021
Na Kosovu 16 novih slučajeva kovida-19

Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 1.424 uzorka, a zabeleženo je 16 slučajeva infekcija, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

  • 02.12.2021
Srpske sredine: Još 32 obolela, jedan preminuli
U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji su, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, registrovana 32 nova slučaja zaraze korona virusom, od ukupno testiranih 130 uzoraka.
  • 02.12.2021
U Srbiji preminula 53 pacijenta, obolelo još 2.180
U poslednja 24 sata od posledica koronavirusa u centralnoj Srbiji preminula su još 53 pacijenta, pa je ukupan broj žrtava povećan na 11.744, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja. 
  • 01.12.2021
Na Kosovu osam novoobolelih
Prema najnovijim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus je testirano 1.398 lica, a infekcija je potvrđena kod osam građana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. 
  • 01.12.2021
Krizni štab Gračanice: Za pet dana 12 inficiranih
U prteklih pet dana koronoavirus registrovan je kod 12 osoba, saopštio je opštinski Кrizni štab.
  • 01.12.2021