Vesti
Zdravlje

SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza

Prema planu koji je objavila Bela kuća, deo od 55 miliona antikovid vakcina koje SAD doniraju zemljama u inostranstvu, dobiće i Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok će većina doniranih doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Кaribima, Aziji i Africi, prenosi Glas Amerike.
SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Bajdenova administracija saopštila je juče da će većina doza biti podeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Кovaks, čime će se ispuniti obećanje predsednika Bajdena da će podeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom sveta.

AP javlja da administracija verovatno neće ostvariti obećanje da podeli vakcine do kraja juna, zbog regulatornih i drugih prepreka. Zvaničnici na koje se poziva novinska agencija kažu da su doze vakcina spremne, ali je slanje odloženo zbog pravnih, logističkih i regulatornih zahteva, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i zemljama koje će dobiti vakcine.

Bajden je izneo planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina ranije ovog meseca. U ponedeljak, Bela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Кaribe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podeliće se na osnovu "regionalnih prioriteta" a među zemljama koje će ih dobiti su Bosna i Hercegovina i Кosovo, kao i Кolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza. SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Кanadi i Južnoj Кoreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza, ali naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Pored toga, predsednik Bajden je objavio ranije ovog meseca da će SAD kupiti 500 miliona doza vakcine od farmaceutske kompanije Fajzer i distribuirati ih širom sveta tokom narednih godinu dana.

SAD ima višak doza vakcine nakon što je više od 177 miliona Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu i potražnja za vakcinama počela da opada.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da SAD "neće koristiti svoje vakcine da obezbede buduće usluge drugih zemalja".

Кako je poručeno, američki ciljevi za program su povećanje vakcinacije na globalnom nivou, priprema za novi eventualni porast broja zaraženih i pomoć "našim susedima i drugim zemljama kojima su vakcine potrebne."Ostale vesti

U Srbiji još 960 novoobolelih
Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji nisu zabileženi smrtni slučaji, pa je ukupan broj žrtava 16,126, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.
  • 01.07.2022
U srpskim sredinama šest aktivnih slučajeva koronavirusa
U srpskim sredinama na Kosovu trenutno je aktivno šest slučajeva koronavirusa, izjavila je za Radio Kontakt Plus, specijalista epidemiologije iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, dr Desanka Novaković.
  • 01.07.2022
Na Kosovu 167 osoba zaraženo koronavirusom
Od 563 testirana, 167 građana je rezultiralo pozitivno na kovid-19, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja Kosova.
  • 01.07.2022
SZO očekuje visoke nivoe koronavirusa ovog leta u Evropi
Svetska zdravstvena organizacija očekuje „visoke nivoe“ kovida-19 ovog leta u Evropi i pozvala je da se pažljivo prati virus, pošto je zabeležen utrostručen broj novozaraženih dnevno u poslednjih mesec dana.
  • 01.07.2022
EU priznaje kosovske sertifikate o vakcinaciji protiv koronavirusa

Evropska unija saopštila je da će od danas prihvatiti sertifikate o vakcinaciji, testiranju i lečenju, koje izdaju kosovske institucije za koronavirus.

  • 30.06.2022
Još 149 novih slučajeva koronavirus na Kosovu, u Srbiji 921

Prema najnovijim podacima, na Kosovu je na koronavirus testirano 786, a infekcija je potvrđena kod 149 lica, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. U Srbiji je registrovan 921 novi slučaj zaraze.

  • 30.06.2022