Vesti
Zdravlje

SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza

Prema planu koji je objavila Bela kuća, deo od 55 miliona antikovid vakcina koje SAD doniraju zemljama u inostranstvu, dobiće i Kosovo i Bosna i Hercegovina, dok će većina doniranih doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Кaribima, Aziji i Africi, prenosi Glas Amerike.
SAD iznele plan za raspodelu 55 miliona vakcina, BiH i Кosovo dobijaju deo doza
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Bajdenova administracija saopštila je juče da će većina doza biti podeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Кovaks, čime će se ispuniti obećanje predsednika Bajdena da će podeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom sveta.

AP javlja da administracija verovatno neće ostvariti obećanje da podeli vakcine do kraja juna, zbog regulatornih i drugih prepreka. Zvaničnici na koje se poziva novinska agencija kažu da su doze vakcina spremne, ali je slanje odloženo zbog pravnih, logističkih i regulatornih zahteva, kako u Sjedinjenim Američkim Državama tako i zemljama koje će dobiti vakcine.

Bajden je izneo planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina ranije ovog meseca. U ponedeljak, Bela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Кaribe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podeliće se na osnovu "regionalnih prioriteta" a među zemljama koje će ih dobiti su Bosna i Hercegovina i Кosovo, kao i Кolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza. SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Кanadi i Južnoj Кoreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza, ali naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji", rekla je na konferenciji za novinare portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Pored toga, predsednik Bajden je objavio ranije ovog meseca da će SAD kupiti 500 miliona doza vakcine od farmaceutske kompanije Fajzer i distribuirati ih širom sveta tokom narednih godinu dana.

SAD ima višak doza vakcine nakon što je više od 177 miliona Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu i potražnja za vakcinama počela da opada.

Bela kuća je u ponedeljak saopštila da SAD "neće koristiti svoje vakcine da obezbede buduće usluge drugih zemalja".

Кako je poručeno, američki ciljevi za program su povećanje vakcinacije na globalnom nivou, priprema za novi eventualni porast broja zaraženih i pomoć "našim susedima i drugim zemljama kojima su vakcine potrebne."Ostale vesti

U Srbiji preminula jedna osoba, 199 novoobolelih
U centralnoj Srbiji je od posledica koronavirusa preminuo jedan pacijent, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.104. Zabeleženo je 199 novih slučajeva kovida-19, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs.
  • 25.07.2021
Na Kosovu 25 novih slučajeva kovida-19
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Kosova testirana su 2.102 uzorka na koronavirus, od kojih je 25 pozitvno na virus. Nisu zabeleže novi smrtni slučajeva.
  • 25.07.2021
U Srbiji preminulo pet pacijenata, zaraženo još 249
U centralnoj Srbiji je posledica koronavirusa preminulo još pet pacijenata, pa je ukupan broj žrtava povećan na 7.103, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid19.rs
  • 24.07.2021
Na Kosovu 19 novoobolelih, nema preminulih

Prema poslednjim podacima u većinski albanskim sredinama na Kosovu na koronavirus su testirana 2.672 lica, a infekcija je potvrđena kod 19 osoba, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje.

  • 24.07.2021
Srpske sredine: Jedna osoba pozitivna na kovid-19
Od ukupno 27 testiranih uzoraka u srpskim sredinama na Kosovu, jedno lice obolelo je od kovida-19, saopštio je Krizni štab opštine Kosovska Mitrovica. Prema zvaničnim podacima iz ovog izvora, ovo je prvi registrovan slučaj posle više od mesec dana. 
  • 24.07.2021
Komitet za imunizaciju preporučio treću dozu vakcine
Stručni komitet za imunizaciju preporučio je građanima Srbije koji su drugu dozu vakcine protiv koronavirusa primili pre najmanje šest meseci, bude data i treća, takozvana "buster" doza vakcine bazirana na tehonologiji informacione RNK, kakve su vakcine proizvođača Fajzer i Moderna, preneli su mediji.
  • 24.07.2021