Vesti
Zdravlje

Rusija registrovala prvu vakcinu protiv Kovida-19

Ruski predsednik, Vladimir Putin, saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv Kovida-19.
Rusija registrovala prvu vakcinu protiv Kovida-19
Ilustracija (Foto pixabay.com)

Putin je to rekao na sednici vlade, koju je direktno prenosila TV Rusija-24.

"Koliko mi je poznato, jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv novog korona virusa", rekao je Putin.

Kako je prenela agencija AP, Putin je rekao da se vakcina pokazala efikasnom tokom testiranja stvarajući trajni imunitet na korona virus.

On je naglasio da je vakcina prošla neophodne testove i da je jedna od njegovih ćerki vakcinisana i dobro se oseća.

Ruske valsti su saopštile da će medicinski radnici, učitelji i druge rizične grupe, biti prve za vakcinaciju.

AP dodaje da je Rusija je prva zemlja koja je registrovala vakcinu protiv korona virusa, ali i da su mnogi naučnici skeptični i da osporavaju registraciju vakcine pre treće faze u testiranju, koja obično traje mesecima i uključuje više hiljada ljudi.

Ministar zdravlja, Mihail Muraško, rekao je da je registrovana vakcina jedna od prvih vakcina u svetu koja je potvrdila svoju efikasnost i bezbednost.

Ministarstvo odbrane Rusije je 20. jula saopštilo da je završilo kliničko ispitivanje vakcine, koju je razradilo zajedno sa Institutom za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalej.Ostale vesti

U Srbiji 1.839 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 20 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.944.
  • 27.01.2021
Na Kosovu preminulo još osam osoba
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još osam osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.479, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 27.01.2021
OG: Još četiri osobe pozitivne na kovid-19

Na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđeno prisustvo koronavirusa kod još četiri osobe, a povećava se i broj hospitalizovanih, saopšteno je iz Kriznog štaba.

  • 27.01.2021
U Srbiji 2.080 novih slučajeva
Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 19 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.924.
  • 26.01.2021
Na Kosovu 288 novozaraženih
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još pet osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.471, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.
  • 26.01.2021
U pećkoj bolnici leči se 61 pacijent od kovida, 8 je u teškom stanju
Na bolničkom lečenju u Peći trenutno se leči 61 pacijent od kovida-19, od kojih su 42 pacijenta na terapiji kiseonikom, dok je 8 u kritičnom stanju, javlja Kosovapress.
  • 26.01.2021