Vesti
Zdravlje

Romima u Gračanici podeljene zaštitne maske

Na inicijatvu studenata iz romske zajednice, juče i danas su u Romskoj mahali u Grančanici tamošnjem stanovništvu podeljene zaštitne maske.
Romima u Gračanici podeljene zaštitne maske
Podela zaštitnih maski Romima (Foto G. Salijević)

Ovu donaciju je svojim sredstvima omogućio Studentski centar Roma „Versitas Kosovo“ u saradniji sa partnerskom organizacijom „GAIA“ koja se bavi promocijom kulture, socijalne pravde i mira. U raspodeli ove pomoći učestvovao je i romski aktivista Gazmen Salijević.

„Svesni da je u ovim trenucima pandemije romskoj zajednici potrebna zaštita, studenti iz ogranizacije „Roma Versitas Kosovo“, su u Romskoj mahali u Gračanici podelili zaštitne maske, kako bi dali svoj doprinos lakšem prevazilaženju pandemije, kazao je RTV Kim Gazmen Salijević.

Gazmen Salijević je najavio slične aktivnosti i u narednom periodu, ali je naglasio da je Romima u ovom delu Gračanice hrana i higijena najpotrebnija.

„Planiramo da otvorimo onlajn platfomu za donaciju i da preko naših donatora i humanitarnih organizacija zajedničkim snagama, ne samo u Gračanici, nego i u okolini pomognemo romskoj zajednici“.

Na nedostatak maski ali i dezinfekcionih sredstava u Romskoj mahali nedavno smo ukazali u priči „Praznik u samoizolaciji i siromaštvu“.Ostale vesti

U Srbiji 1.318 novozaraženih, preminulo 18 pacijenata
Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja od posledica kovida-19 u Srbiji je preminulo još 18 osoba, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije iznosi 3.886.
  • 24.01.2021
Kosovo: Šest osoba preminulo, 392 nova slučaja infekcije
Prema poslednjim podacima, na Kosovu je još šest osoba preminulo od posledica koronavirusa, ukupan broj smrtnih slučajeva od početka epidemije je 1.456, saopštio je Nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini. 
  • 24.01.2021
Vučić: Britanski soj koronavirusa otkriven u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je u Srbiji registrovan prvi slučaj novog, britanskog soja koronavirusa.

  • 24.01.2021
U Srbiji preminulo još 19 ljudi od posledica virusa
Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 1.483 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 19 ljudi.
  • 23.01.2021
Preminule još tri osobe od posledica kovida na Kosovu
Na Kosovu su preminula još tri pacijenta od posledica kovida-19, registrovano je jоš 379 novih slučajeva zaraze, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.
  • 23.01.2021
Kovid-19: U srpskim sredinama preminule dve osobe, 18 novoobolelih
Dve osobe su preminule od posledica korona virusa, a registrovano je 18 novih slučajeva zaraze u srpskim sredinama na Kosovu, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.
  • 23.01.2021